Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026

Το Met επιστρέφει αρχαιότητες στην Ιταλία – Ενίσχυση της συνεργασίας και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς




Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε την επιστροφή σημαντικών αρχαιοτήτων στην Ιταλία, μετά από νέα στοιχεία που προέκυψαν από έρευνες των αμερικανικών αρχών και του ίδιου του μουσείου. Η κίνηση εντάσσεται στη στρατηγική του Met για υπεύθυνη διαχείριση συλλογών και ενισχύει τη μακρόχρονη συνεργασία του με την Ιταλία.


Επιστροφή αρχαιοτήτων μετά από έρευνες και τεκμηρίωση

Το Met επιστρέφει στην Ιταλία μια σειρά αρχαίων αντικειμένων:


  • ένα χάλκινο ανάγλυφο του ύστερου 6ου αι. π.Χ.,
  • μια μαρμάρινη πιατέλα με ψάρι, περ. 400 π.Χ.,
  • δύο μαρμάρινα σκεύη του 4ου αι. π.Χ.,
  • έναν πήλινο ψυκτήρα‑κρατήρα,
  • καθώς και μικρά χάλκινα κοσμήματα και περόνες της περιόδου 9ου–6ου αι. π.Χ.


Η απόφαση βασίστηκε σε νέα στοιχεία που προέκυψαν από τις έρευνες του Γραφείου Εισαγγελέα του Μανχάταν και από την εσωτερική έρευνα του μουσείου, τα οποία τεκμηρίωσαν ότι τα αντικείμενα πρέπει να επιστραφούν στη χώρα προέλευσής τους.


Μακρόχρονη συνεργασία Met – Ιταλίας

Η επιστροφή των αντικειμένων έρχεται λίγους μήνες μετά την ανανέωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του Met και του ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού. Ο διευθυντής και CEO του Met, Max Hollein, και ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Alessandro Giuli, συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν νέες δράσεις, ανταλλαγές και επιστημονική συνεργασία.


Η συνάντηση συνέπεσε με την εξαιρετικά επιτυχημένη έκθεση «Raphael: Sublime Poetry», η οποία προσέλκυσε πάνω από 562.000 επισκέπτες και στηρίχθηκε σε σημαντικά δάνεια και επιστημονική συμβολή από ιταλικά ιδρύματα.


Νέες εκθέσεις και διεθνής συνεργασία

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε και η μεγάλη επερχόμενη έκθεση «Across Wine‑Dark Seas» (Δεκέμβριος 2026), η οποία θα περιλαμβάνει 31 δάνεια από οκτώ ιταλικά μουσεία και τη συμβολή 16 Ιταλών επιστημόνων στον κατάλογο της έκθεσης.

Ο Max Hollein δήλωσε ότι το Met παραμένει αφοσιωμένο στη συνεργασία με την Ιταλία, στην υπεύθυνη συλλογή έργων τέχνης και στη διαφάνεια ως προς την προέλευση των αντικειμένων. Ο Alessandro Giuli ευχαρίστησε το μουσείο και τις αμερικανικές αρχές, τονίζοντας ότι κάθε επιστροφή έργου τέχνης αποτελεί «ένα κομμάτι μνήμης που αποκαθίσταται».


Η έρευνα προέλευσης στο Met

Το Met διαθέτει τη μεγαλύτερη ομάδα ερευνητών προέλευσης παγκοσμίως, η οποία εξετάζει συστηματικά την ιστορία των 1,5 εκατομμυρίων αντικειμένων της συλλογής. Η έρευνα προέλευσης αποτελεί βασικό πυλώνα της λειτουργίας του μουσείου, με στόχο τη διαφάνεια, την τεκμηρίωση και την υπεύθυνη διαχείριση πολιτιστικών αγαθών.


Τα τελευταία χρόνια έχουν εμπλουτιστεί τα στοιχεία προέλευσης για περίπου 2.500 αντικείμενα, ενώ το μουσείο έχει μακρά ιστορία επιστροφών όταν προκύπτουν στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι ένα έργο πρέπει να επανέλθει στη χώρα προέλευσής του.


Πολιτιστική κληρονομιά και διεθνής συνεργασία

Το Met συνεργάζεται με χώρες σε όλο τον κόσμο για την ανταλλαγή πληροφοριών, τη φροντίδα συλλογών, δάνεια αντικειμένων και την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προέλευση αρχαίων έργων, αρχαιολογικών ευρημάτων και αντικειμένων από πρώην αποικιοκρατούμενες περιοχές. Η συνεργασία με διεθνείς ειδικούς και η δημόσια πρόσβαση σε πληροφορίες μέσω του metmuseum.org ενισχύουν τη διαφάνεια και την κοινή ευθύνη για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου