Η ζωγράφος Ιόλη Ξιφαρά παρουσιάζει μια νέα έκθεση αφιερωμένη στον δάσκαλό της, Αλέκο Φασιανό, αντλώντας έμπνευση από τις αμέτρητες επισκέψεις της στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και από τη βαθιά σχέση της με τον μύθο, την καθημερινότητα και τη ζωγραφική παράδοση. Τα έργα της αποτελούν έναν διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, ανάμεσα στην αρχαία τέχνη και τις σύγχρονες μορφές της πόλης.
Η ματιά του δασκάλου και η γέννηση του Μύθου
Η Ξιφαρά περιγράφει πώς ο Φασιανός της έμαθε ότι η επίσκεψη στο μουσείο είναι μια κατάδυση στην τέχνη και στον μύθο. Από το Λούβρο έως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η ζωγράφος έμαθε να βλέπει τα εκθέματα όχι μόνο ως ιστορικά αντικείμενα αλλά ως αισθητικές μορφές που κουβαλούν γραμμές, αφηγήσεις και μνήμες. Η καθημερινότητα, όπως της έδειξε ο δάσκαλός της, μπορεί να μεταμορφωθεί σε ζωντανό μύθο: δύο μεταφορείς σε ένα φορτηγό γίνονται «αγάλματα που βγαίνουν από το σκοτάδι».
Η έκθεση: Μύθος, καθημερινότητα και σύγχρονη εικόνα
Η νέα έκθεση δεν επιδιώκει ακαδημαϊκές αναπαραγωγές αλλά μια προσωπική εικαστική αφήγηση. Η Ξιφαρά συνδυάζει τεχνοτροπίες, εικόνες και μνήμες από τα εκθέματα του Μουσείου με τις επιρροές των ζωγράφων που τη διαμόρφωσαν. Στους δρόμους της Αθήνας βλέπει Περσεφόνες και φιλοσόφους, ενώ φίλοι της ζητούν να μεταφέρει στο χαρτί τα χρώματα των μελανόμορφων αγγείων. Τα σπουργίτια στους κήπους των μουσείων γίνονται επίσης μοτίβο που συνδέει τη ζωή με την τέχνη.
Ο Μύθος της καθημερινότητας
Στόχος της ζωγράφου είναι να ανακαλύψει τον Μύθο που συνέχει την καθημερινή εμπειρία. Ελπίζει ότι ο επισκέπτης θα αναγνωρίσει στα έργα της τις δικές του αφηγήσεις, τις δικές του μορφές και τα δικά του σύμβολα.
Βιογραφικό της Ιόλης Ξιφαρά
Η Ιόλη Ξιφαρά γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ζωγραφική στην ΑΣΚΤ με τους Χρόνη Μπότσογλου και Δημήτρη Μυταρά. Στην École nationale supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι εκπαιδεύτηκε στη Νωπογραφία. Μαθήτευσε για χρόνια δίπλα στον Αλέκο Φασιανό. Έργα της βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Εγκαίνια: Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2026, 17:00–19:00
Διάρκεια: έως Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2026
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 8:00–19:00 & Τρίτη 13:00–19:00
Επιμέλεια – Οργάνωση: Αιμιλία Κουγιά
Επικοινωνία: aimkougias@gmail.com / 6944417606
Η είσοδος στο καφέ του Μουσείου είναι ελεύθερη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου