Τα «Σονέτα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, παρουσιάζονται στο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως. Η νέα ελληνική μετάφραση του Άγγελου Παρθένη αναδεικνύει τη μουσικότητα, την εσωτερικότητα και τη δραματική ένταση των ποιημάτων, προσφέροντας μια σύγχρονη και προσεγμένη απόδοση.
Η εκδήλωση στο Φεστιβάλ Βιβλίου
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, στη σκηνή Αριστοτέλης του Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Άγγελος Παρθένης, μεταφραστής και οΠέτρος Ζερβός, καθηγητής και συγγραφέας της εισαγωγής. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα του φεστιβάλ που φέτος δίνει έμφαση στη λογοτεχνία, τη μετάφραση και τη διαχρονική αξία των κλασικών έργων.
Τα «Σονέτα»: Ένα έργο που παραμένει ζωντανό
Τα 154 σονέτα του Σαίξπηρ αποτελούν ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα ποιητικά έργα της Αναγέννησης.
Θεματικά κινούνται ανάμεσα στον έρωτα και την επιθυμία, στη φιλία και την αφοσίωση, στη φθορά του χρόνου, στη μνήμη, την απώλεια και την ανθρώπινη μοίρα. Η νέα μετάφραση επιχειρεί να αποδώσει όχι μόνο το νόημα αλλά και τον ρυθμό, την εσωτερική μουσικότητα και την ψυχολογική ένταση των σαιξπηρικών στίχων.
Η μετάφραση του Άγγελου Παρθένη
Ο Άγγελος Παρθένης προσεγγίζει τα σονέτα με σεβασμό προς το πρωτότυπο, αλλά και με διάθεση να τα φέρει πιο κοντά στον σύγχρονο αναγνώστη. Η δουλειά του συνοδεύεται από εισαγωγή του Πέτρου Ζερβού, ο οποίος φωτίζει το ιστορικό πλαίσιο, τις θεματικές ενότητες και τις ερμηνευτικές προσεγγίσεις του έργου.
Η έκδοση αποτελεί μια νέα πρόταση για όσους αγαπούν τον Σαίξπηρ, αλλά και για όσους θέλουν να γνωρίσουν τα σονέτα μέσα από μια προσεγμένη, λογοτεχνικά ισορροπημένη μετάφραση.
Η σημασία της έκδοσης για το ελληνικό κοινό
Η παρουσίαση στο Φεστιβάλ Βιβλίου ενισχύει τον διάλογο γύρω από τη μετάφραση και την πρόσληψη των κλασικών έργων στη σύγχρονη Ελλάδα. Τα σονέτα, με τη διαχρονική τους δύναμη, συνεχίζουν να εμπνέουν αναγνώστες, δημιουργούς και μελετητές, ενώ η νέα έκδοση προσφέρει μια φρέσκια ματιά σε ένα έργο που παραμένει ανεξάντλητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου