Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Μια μέρα...στο Λύκειο του Αριστοτέλη


Δυο ποτάμια, ο Ιλισός και ο Ηριδανός, καταρράκτες, κατάφυτο τοπίο... ποιο άλλο παράδεισο, έξω από την Πύλη του Διοχάρους, θα επέλεγε ο Αριστοτέλης για να δημιουργήσει την φιλοσοφική του σχολή; Πριν πολλά πολλά χρόνια εκείνη η περιοχή βρισκόταν εκτός πόλης, σήμερα σφύζει από ζωή, καυσαέριο, κορναρίσματα και περιστοιχίζεται από τσιμεντένια κτίρια... Παρασκευή μεσημέρι στο κέντρο της πολύβουης πόλης ο χρόνος θα σταματήσει για λίγο, θα παγώσει είναι η πιο ταιριαστή λέξη καθώς το κρύο και ο αέρας αντιστάθηκαν στην χαρά μας και μας πάγωσαν. Βέβαια δεν πτοηθήκαμε. Αντίθετα απολαύσαμε την ξενάγηση που οργανώνει ο πολιτιστικός οργανισμός του δήμου Αθηναίων με ξεναγό την Λατρεντία Γιαννόλα

Tης Μαρίας Αλιμπέρτη

Εξοπλισμένοι με σκούφους, γάντια και κάθε είδους κασκόλ περιηγηθήκαμε στον νεότερο
αρχαιολογικό χώρο που λειτουργεί στη χώρα στο Λύκειο του Αριστοτέλη (335 π.Χ.) και συγκεκριμένα στα ερείπια της παλαίστρας που εντοπίστηκε κατά τις εργασίες για την ανέγερση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Εκεί κοντά πιθανολογείται οτι ήταν κατά την αρχαιότητα το ιερό του Λύκειου Απόλλωνα (πιθανότατα στο Κολωνάκι), ενός ποιμενικού θεού, προστάτη των προβάτων από τους λύκους. 
Το Λύκειο ήταν μια από τις τρεις φιλοσοφικές σχολές (οι άλλες δυο ήταν η Ακαδημία Πλάτωνα και του Αντισθένη, οι οποίες λειτουργούσαν πριν την περιπατητική σχολή του Αριστοτέλη). Στον  εν λόγω χώρο προυπήρχε Γυμνάσιο από τον 6ο αιώνα, το οποίο δεν εχει βρεθεί ακόμη από την αρχαιολογική σκαπάνη.
Αφού θαυμάσαμε από ψηλά τον χώρο, από ένα μικρό αμφιθέατρο πλησιάσμε τα θεμέλια θέρμης εκεί που πλένονταν οι παλαιστές καθώς αλείφονταν με λάδι και άμμο πριν τα αθλήματα: την πάλη, το παγκράτιο και τη πυγμαχία. Μάλιστα οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι υπήρχε και δεύτερος όροφος στο συγκεκριμένο σημείο. Οι ειδικοί εικάζουν ότι η ρωμαϊκή παλαίστρα αντικατέστησε την παλαίστρα του Αριστοτέλη . Στο αμφιθεατρικό σημείο του χώρου μάλιστα υποθέτουν ότι ο Αριστοτέλης έδινε τις διαλέξεις του, ενώ η σχολή διέθετε και βιβλιοθήκη, η οποία αποτέλεσε την βάση- πρότυπο για την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Η μη διατήρηση ερειπίων μάλλον οφείλεται στη ξύλινη κατασκευή αυτών των κτιρίων, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. 
Υπενθυμίζεται ότι ο Αριστοτέλης ήρθε στην Αθήνα σε  ηλικία 17 ετών - τον έστειλε ο
κηδεμόνας του από την Άσσο της Μικράς Ασίας καθώς είχε χάσει και τους δυο γονείς του- να φοιτήσει κοντά στον Πλάτωνα, και παρέμεινε στην Ακαδημία μέχρι τα 37 του. Ωστόσο δεν χρίστηκε διάδοχός τους όταν πέθανε ο Πλάτωνας καθώς ήταν μέτοικος -γεννήθηκε στα Στάγιρα της Χαλκιδικής. Αφού  έζησε στη Μυτιλήνη δέχθηκε πρόσκληση από τον Φίλιππο Β' να αναλάβει την εκπαίδευση του Αλέξανδρου. Μετά την μάχη της Χαιρώνειας  μίσθωσε εκτάσεις- καθώς ήταν μέτοικος δεν μπορούσε να αγοράσει γη- και με την βοήθεια του Αλέξανδρου ίδρυσε την σχολή, η οποία λειτουργούσε έως τον 3ο μ.Χ. αι.. Αυτή ήταν η σύντομη ιστορία ενός ανθρώπου που  στιγμάτισε το ρου της ιστορίας διαμορφώνοντας την ευρωπαϊκή σκέψη- ratio και εμπνέοντας καλλιτέχνες που προσπάθησαν να αποδώσουν την μορφή του ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου