Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Ημερίδα για την ψυχική ισορροπία και υγεία των παιδιών στην εποχή της κρίσης


Η οικονομική δυσχέρεια των νοικοκυριών, η μείωση του εισοδήματος, η απώλεια εργασίας του ενός ή και των δύο πολλές φορές γονιών και η γενικευμένη αβεβαιότητα προκάλεσαν νέα προβλήματα μαθησιακής και κοινωνικής συμπεριφοράς των παιδιών.
Ημερίδα με θέμα "Η ψυχική ισορροπία και υγεία των παιδιών στην εποχή της κρίσης" πραγματοποιείται από τις εκδόσεις Μεταίχμιο την προσεχή Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2014, στις 7 μ.μ.στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
(Ιπποκράτους 118, Αθήνα) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.
Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά την τελευταία τριακονταετία προβάλλει επιτακτική η ανάγκη οι εκπαιδευτικοί να εντοπίζουν εγκαίρως τα οποιαδήποτε προβλήματα εμφανίζουν οι μαθητές τους και να συνεργάζονται στενά με τους γονείς, ώστε να διασφαλίζουν την ψυχοσωματική ισορροπία των παιδιών και να αποφεύγονται μη αντιστρεπτές βλάβες στον ψυχισμό τους. Μέσα από αυτή τη συνεργασία γίνεται αντιληπτή η σημασία του συνεχούς διαλόγου και της εμπιστοσύνης μεταξύ παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών, μεταξύ σχολικού και οικογενειακού περιβάλλοντος.
Στην ημερίδα μας, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, θα παρουσιαστούν τα κυριότερα προβλήματα που ταλανίζουν την ψυχική ισορροπία των παιδιών προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας, καθώς και τρόποι αντιμετώπισής τους: αυξημένο άγχος, συναισθηματικές διαταραχές, αδυναμία συγκέντρωσης, κακή σχολική επίδοση, ανασφάλεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, προβλήματα συμπεριφοράς, αντιδραστικότητα, επιθετικότητα, εκρήξεις οργής κ.ά..
Εισηγητές:
Δημήτρης Κ. ΑναγνωστόπουλοςΑναπληρωτής Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών: «Οι επιπτώσεις της κοινωνικής κρίσης στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων»
Πάρις ΒεντήρηςΠρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής στο Παρατηρητήριο του Υπουργείου Παιδείας για την Ενδοσχολική Βία, Διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας: «Διερευνώντας τις απόψεις των εφήβων μαθητών για τον σχολικό εκφοβισμό»
Αργυρώ Μουντάκηεκπαιδευτικός, συγγραφέας, Υποψήφια Δρ Πανεπιστημίου Αθηνών: «Η συμβολή του λόγου και της λογοτεχνίας στην ανάταση της ψυχικής υγείας των παιδιών: εφαρμογές στη σχολική τάξη»
Νίκος Σιδέρηςψυχαναλυτής-συγγραφέας: «Μιλώ για την κρίση με το παιδί»
Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων η αγορά ενός βιβλίου των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ελάχιστης ονομαστικής αξίας 10 ευρώ.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
 Δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, επάγγελμα και ειδικότητα) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ). Στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου