Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Κλεμμένες αρχαιότητες επιστρέφουν στην 80η Δ.Ε.Θ.

«μαγεία» και τη λαμπρότητά τους θα χαρίσουν στην αρχόντισσά του Θερμαϊκού,  Θεσσαλονίκη οι «Μαγεμένες», που έρχονται στην 80η ΔΕΘ και θα εκτεθούν από το προσεχές Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου στο περίπτερο 3 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου της πόλης. Μετά από 151 χρόνια τα μνημειώδη γλυπτά επιστρέφουν, με πρωτοβουλία της ΔΕΘ-Helexpo, στη Θεσσαλονίκη,  σε μορφή αντιγράφων, κάνοντας ξεχωριστή την επετειακή 80η ΔΕΘ.
Το μνημείο με την ονομασία «Μαγεμένες» ή «Είδωλα», «Las Incantadas» στα ισπανοεβραϊκά, ανήκε πιθανότατα σε ένα σημαντικό δημόσιο κτίριο στο κέντρο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης και χρονολογείται στο τέλος του 2ου ή στις αρχές του 3ου αι. μ.Χ.
Η θέση του ήταν κάπου ανάμεσα στην Παναγία Χαλκέων, τα Λουτρά Παράδεισος και στον Άγιο Νικόλαο, στον άξονα της σημερινής οδού Αριστοτέλους
Το 1864 ο Γάλλος παλαιογράφος Emmanuel Miller, με άδεια της οθωμανικής κυβέρνησης και παρά τη γενική αντίδραση του πληθυσμού της πόλης, αποξήλωσε το μνημείο, τεμαχίζοντάς το βίαια και μετέφερε στη Γαλλία τα γλυπτά, που εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου