Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Καταλανός τραγουδοποιός Josep Tero στο Φεστιβάλ Νάξου


Ο Καταλανός τραγουδοποιός Josep Tero – αγαπητός καλλιτέχνης του Φεστιβάλ Νάξου, από προηγούμενες εμφανίσεις -  εμφανίζεται το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου στο Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου , μαζί με τα δικά του τραγούδια, ερμηνεύει στη γλώσσα του, ποιήματα του Κ.Π.Καβάφη μελοποιημένα από τον ίδιο και τον σημαντικό συνθέτη της πατρίδας του, Lluís Llach. Έχει ήδη συνεργαστεί για τη νέα του δουλειά με τη Μαρία Φαραντούρη.
Ο χαρισμετικός τραγουδοποιός  από τις Figueres, σημαντική πόλη της επαρχίας Girona στην Βόρεια Καταλονία, μουσικός συνοδειπόρος της Νένας Βενετσάνου, παρόλο που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους και πιο ιδιαίτερους εκπροσώπους του δεύτερου κύματος του Καταλανικού Τραγουδιού ("Cancio Catalana"),  συνεχίζει
να εργάζεται ως καθηγητής σε σχολή του Δήμου της Βαρκελώνης, παραδίδοντας μαθήματα Καταλανικής γλώσσας σε ξένους.
Η μουσική του χαρακτηρίζεται από τη μελοποιημένη ποίηση, επώνυμων Καταλανών ποιητών (Maria Angels i Anglada, Miquel Marti i Pol, Carles Duarte, Carles Fages de Climent, Joan Salvat-Papasseit, Jordi Bilbeny, Jacint Verdaguer ή Josep Tarrés), αλλά και ανώνυμων, μέσα από παραδοσιακά σονέτα. Έχει μελοποιήσει, σε πολλές περιπτώσεις, παραδοσιακά Ελληνικά σονέτα και στίχους Ελλήνων ποιητών, όπως του Κωνσταντίνου Καβάφη και του Γιάννη Ρίτσου μεταξύ άλλων. Οι επιλογές του, "αντικατοπτρίζουν την δέσμευσή του με τον αγώνα για τις ατομικές και τις συλλογικές ελευθερίες που δεν χαίρουν κοινωνικής αναγνώρισης στις μέρες μας", ενώ φανερώνουν τον έντονο σεβασμό του προς τη Φύση.
Η βαθιά του γνώση της Καταλανικής ιστορίας και πολιτισμού τον καθιστά ως έναν από τους μουσικούς που μάχονται με αποφασιστικότητα για της Καταλανική Ανεξαρτησία μέσα από την τέχνη τους.

 Είσοδος: € 12 - Μειωμένο: € 10
πληροφορίες  τηλ: 22850 31402

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου