Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Art Take Over στο The Mall Athens -Η Τέχνη είναι για όλους!

Παρασκευή βράδυ και ο κόσμος σαν πολύβουο μελίσσι χαλαρώνει χαζεύοντας βιτρίνες και ψωνίζοντς στο εμπορικό κέντρο. Η δική μου ματιά σαγηνεύεται από μια διαφορετική βιτρίνα με εικαστικά ενδύματα από πρωτότυπα υλικά των Μάριου Βουτσινά και της Σταυρούλας Καζιάλε και ιδιαίτερα το φόρεμα από ελληνικές σημαίες της Βούλας Καραμπατζάκη.Κάτι διαφορετικό συμβαίνει όπως μας προϊδεάζουν τα Fashion Tales”: Αναπάντεχα Ενδύματα από Αναπάντεχα υλικά!

της Μαρίας Αλιμπέρτη

Μια πολύπτυχη εκθεση με τίτλο ART TAKE
OVER και με διαφορετικές καλλιτεχνικές εκφάνσεις έφερε ανανεωτικό αέρα Πολιτισμού στο The Mall Athens. Με όχημα τη συνεργασία διαφορετικών ομάδων τέθηκε ένας σπουδαίος στόχος: να έρθει η Τέχνη πιο κοντά στο κοινό και δη το μη μυημένο σε αυτή
Γόνιμο έδαφος λοιπόν αποτελεί η πολυσύχναστη αγορά του εμπορικού κέντρου, στην οποία μάλιστα συχνάζουν πολλοί νέοi. Κάθε όροφος φιλοξενεί αυτόνομες εκθέσεις , συμπεριλαμβανοντας από εικαστικά, μακέτες γλυπτών του Γ.Ζογγολόπουλου ( σε επιμέλεια του Άγγελου Μωρέτη, Διευθυντή του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου),  γλυπτών σύγχρονών μας δημουργών (Όλγας Γουλανδρή, Έλενας Κιρκιλή, Αγγέλικας Κοροβέση, Άρτεμις Παπαδήμα, Γιώργου Χουλιαρά), καθώς φωτογραφίες μέχρι αφίσες της Φίνος Φιλμ...Η Τέχνη λοιπόν είναι για όλους!

Βίωμα!
Πλήθος ερεθισμάτων περιμένει τους επισκέπτες  έως τις 21 Οκτωβρίου προκειμένου να ανοίξει ένα νέο παράθυρο στον κόσμο της Τέχνης και της γνώσης και φυσικά να τους ψυχαγωγήσει. Μικροί και μεγάλοι φιλότεχνοι θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν εικαστικά έργα (καμβάδες, γλυπτά, εικαστικά ενδύματα  κ.ά.), φωτογραφίες  σε διαφορετικές εκθέσεις ανά τους ορόφους του The Mall αλλά και να λάβουν μέρος σε πάρα πολλές δράσεις. Όπως ειπώθηκε στη τελετή των εγκαινίων- μια πραγματική γιορτή που στήθηκε από μια δυναμική ομάδα με επικεφαλής την Ίριδα Κρητικού- το κοινό δεν θα παρατηρεί απλά αλλά θα έχει τη δυνατότητα να βιώσει τη Τέχνη μέσα από πολλά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες. Φυσικά το γεγονός ότι τα έργα εκτίθενται σε διάλογο με το εμπορικό κέντρο αυτό και μόνο καθιστά την εμπειρία της Τέχνης βιωματική!




Εγκαίνια

Η δυναμικότητα του εγχειρήματος καταδείχθηκε στη λαμπερή βραδιά με τους καλλιτέχνες να συμμετέχουν και στο project της δημιουργίας ενός έργου παλίμψηστο,ανοιχτό στο κοινό για τις επόμενες 15 ημέρες ! Οι συνέργειες είναι αυτές που ωθούν τα πράγματα, κατά τα λεγόμενα του δημοσιογράφου Νίκου Βατόπουλου που ηγείται της ομάδας "Κάθε Σάββατο στην Αθήνα", η οποία συμμετέχει στην έκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας με τίτλο "οι Μικρές Νεκρές Φύσης της Αθήνας", η οποία συνοδέυεται με εξίσου εντυπωσιακά κείμενα. Συμμετέχουν: Όλγα Αλεξοπούλου, Νίκος Αναστάκος, Άννα Βαλμά, Ηλίας Γεωργουλέας, Δήμητρα Δουκάκη, Ανάργυρος Δρόλαπας, Άννα Καράκοντη,
Αλέξανδρος Κεφαλάς, Νίκος Κολιγιάννης, Ρούλα Κορομπίλη,Ένη Κούκουλα, Μιχαήλ Κρητικός, Έβελιν Κωνσταντινίδη-Τσίγκλερ, Νίκος Λεοντόπουλος, Μιχάλης Ματζαβίνος, Τέλης Μαρίν, Γιώργος Μεζόπουλος, Θεανώ Μεζοπούλου, Φίλιππος Μιχαλόπουλος, Μαίρη Παλαιολόγου, Μαρία Παπαϊωάννου, Κώστας Πήττας, Λάμπρος Σ. Σεκλιζιώτης, Βάσω Σπυρουλοπούλου, Αγγελική Σχίζα, Κατερίνα Τόγια, Τζένη Τόλου, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Βάσω Τρίγκα, Φωτεινή Κυψέλη / Κώστας Ζαμπέλης ( www.fotinikipseli.gr), Πένυ Χονδρογιάννη.


Το εγχείρημα

 Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν το ίδρυμα Ζογγολόπουλου, το Μουσείο Παιδικής Τέχνης, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, η ΑΣΚΤ αλλά και η ΕΛΕΠΑΠ στην οποία θα διατεθούν χρήματα από την πώληση έργων.
Το όλο εγχείρημα του συντονισμού ώστε να παντρευτεί η Τέχνη με τον χώρο στο οποίο αναμένεται να καταφθάσουν 1 εκ. επισκέπτες, διήρκεσε οκτώ μήνες σύμφωνα με τον διευθυντή του Τhe Mall Αthens Βαγγέλη Ζαρκαλή, επισημαίνοντας την αξία που προσδόθηκε στον χώρο με την παρουσία της Τέχνης. Η εν λόγω προσπάθεια ξεπερνά σε ποιότητα τις προηγούμενες, όπως τόνισε o ίδιος, υπογραμμίζοντας στα λεγόμενά του ότι κατά το παρελθόν έχουν επενδυθεί σε 40 ενέργειες -event 100 εκ ευρώ.

Εξωστρέφεια

΄Αξιο μνείας είναι το γεγονός ότι για μια εβδομάδα μαθητές του καθηγητή Αγγ. Αντωνόπουλου από την ΑΣΚΤ- ο οποίος δεν φοβάται την εξωστρέφεια, όπως επεσήμανε η κ.Κρητικού- θα ζωγραφίζουν εντός του εμπορικού κέντρου εμπνεόμενοι
από στάσεις και διαδρομές εντός του.Τα έργα τους θα αναρτηθούν στο εμπορικό κέντρο και θα βραβευτούν τα τρία καλύτερα, οποία και θα παραμείνουν στον χώρο. Σημειώνεται ότι θα βραβευτούν και τρεις φωτογράφοι από την αντίστοιχη έκθεση.






Εικαστικά

Η έμπνευση όμως "πλανάται" γύρω από τον χώρο εδώ και καιρό, καθώς 32 ταλαντούχοι δημιουργοί μας προσφέρουν την καλλιτεχνική τους άποψη για την "Αγορά", όπως εκείνοι την αντιλαμβάνονται, άλλοτε ως τόπο συνάντησης, συζήτησης, άλλοτε με ανατολίτικες μυρωδιές και εικόνες , είτε ως ναό του shopping therapy είτε ως τόπο χαλάρωσης. Αυτή η πολυφωνία πάνω στο θέμα της αγοράς καθώς και η διαφορετική τεχνική που υιοθετεί ο κάθε καλλιτέχνης αποτελεί το πιο γοητευτικό στοιχείο της εικαστικής δράσης. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν: Γιάννης Αδαμάκης, Ελέσα Αντύπα, Νεκτάριος Αποσπόρης, Κάτια Βαρβάκη, Ειρήνη Βογιατζή, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σάββας Γεωργιάδης, Βασίλης Γκούμας, Δικαία Δεσποτάκη, Τάνια
Δημητρακοπούλου, Μαρία Διακοδημητρίου, Φραγκίσκος Δουκάκης, Μηνάς Καμπιτάκης, Νίκος Καρόκης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Νικόλας Κληρονόμος, Νίκος Κρανάκης, Δημήτρης Κρέτσης, Στέλλα Μελετοπούλου, Ρούλη Μπούα, Μάρκος Μπλάτσιος, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Ελιάννα Προκοπίου, Νίκη Πρόκου, Μαρίνα Στελλάτου, Βάσω Τρίγκα, Αντώνης Τσακίρης, Κατερίνα Τσεμπελή, Αθηνά Χατζή.
Με ενδιαφέρον αναμένουμε και τα αποτελέσματα του project- αφιέρωμα στην shopping bag με την επιμέλεια της Χριστίνας Σκουλούδη.  Το project δίνει δεύτερη ζωή σε χάρτινες σακούλες με τη συμμετοχή εικαστικών, αρχιτεκτόνων, product designer κ.ά..
Μέσα από μια πληθώρα δράσεων μπορείτε να ανακαλύψετε πολλές πτυχές που σας αφορούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου