Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Το Βυζάντιο και οι Άλλοι, μια επίκαιρη έκθεση με εντυπωσιακά ψηφιακά μέσα


Την αίγλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, την προσφορά του στους πολιτισμούς της Ευρωπαϊκής Ηπείρου αλλά και στη λεκάνη της Μεσογείου φέρνει στο προσκήνιο η μοναδικά καλοστημένη έκθεση «Το Βυζάντιο και οι Άλλοι. Κατά την πρώτη χιλιετία»

Τα νέα ψηφιακά μέσα, το
 design και η αισθητική έχουν επιστρατευτεί στην υπηρεσία της Ιστορίας για την έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου που αποσκοπεί να αναδείξει το ρόλο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ως πόλο σταθερότητας μεταξύ του 300 -1000 μ.Χ., μια περίοδο που κλυδωνίζεται από μεγάλες ανακατατάξεις και ανατροπές, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο εισαγωγικό σημείωμα.
Οι έξι θεματικές ενότητες (Μετάβαση, Η Πνευματική ζωή, Πολεμικές συγκρούσεις στο ανατολικό και δυτικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (4ος – 10ος αιώνας), Το Εμπόριο, Τα εγκόσμια και Η Θρησκευτική λατρεία) ξεδιπλώνουν όλο το φάσμα της δόξας της μακρά αυτοκρατορίας.


Η επιστροφή στον χρόνο αρχίζει με μια σωστή διασαφήνιση ότι ο όρος «βυζαντινός» είναι ένα δώρο- επιθετικός προσδιορισμός που προσέδωσαν οι ιστορικοί καθώς πρόκειται για την συνέχεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μετά την μετακίνηση της πρωτεύουσας στο ανατολικό τμήμα της
Αξιοσημείωτο είναι ότι διευκρινίζονται καίρια χαρακτηριστικά της περιόδου αυτής στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία όπως η μετάβαση από την λατινική στην ελληνική γλώσσα, η πολυεθνική σύνθεση του πληθυσμού, η θαυμαστή οργάνωση του μεσαιωνικού κράτους και η σημασία θεσμών όπως αυτών του αυτοκράτορα και της Εκκλησίας!

Η τεχνολογία κάνει πιο συναρπαστική εμπειρία της επίσκεψη: Ψηφιακοί χάρτες μετατρέπονται ανάλογα με την χρονολογία απεικονίζοντας τις μετακινήσεις των συνόρων. Επίσης, ψηφιακές οθόνες αλλάζουν με την αφή και αποδίδουν κατ’ επιλογήν του επισκέπτη τρισδιάστατα τα εκθέματα. Timeline που επιτρέπουν στον επισκέπτη ακουμπώντας στο χάρτη μια περιοχή να δει τη καλλιτεχνική παραγωγή του τόπου.

Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της έκθεσης αποτελεί η «συνομιλία» με τους άλλους πολιτισμούς: των Σασσάνιδων (Περσών από την περιοχή του Ιραν,Ιράκ και την Ανατολική Χερσόνησο  την σημερινή Τουρκία, Συρία, Αρμενία και Κάυκασο), Αβάρων νομάδων πολεμιστών, Λομβαρδών (γερμανικών φύλων στις ακτές του Έλβα), Ιρλανδών (που προσηλυτίστηκαν από Άγλλους μοναχούς) Φράγκων (Μεροβίγγιων) και Αιγυπτίων

Εντυπωσιακά είναι  τα τεκμήρια : η χρυσή ψευδοπόρπη των Σασσάνιδων, το χρυσό κύπελλο Αβάρων ευγενών,  το επιχρυσωμένο κράνος Λομβαρδών, το κέρας βούβαλου των Ιρλανδών, κτερίσματα από ταφή Μεροβίγγιου  και «κοπτική» επιτύμβια στήλη.

Στον δεύτερο όροφο χάρτες απεικονίζουν τα μακρά ταξίδια και τα δίκτυα εμπορίου των Βυζαντινών με πλήθος εκθεμάτων όπως αμφορείς από ναυάγια ενώ στις πλαϊνές αίθουσες αναδεικνύονται πτυχές όπως η πολιτιστική παραγωγή με τις βιβλιοθήκες, τους λόγιους,  η παιδεία (με την διατήρηση από την αρχαιότητα των ελευθέριων τεχνών), την συμβολή στον οικουμενικό πολιτισμό με την διάσωση αρχαίων ελληνικών και λατινικών κειμένων μέσω της αντιγραφής.
Μάλιστα ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει από κοντά κάποια χειρόγραφα πατώντας πάνω στα ipad που έχουν τοποθετηθεί σε καλοσχεδιασμένους μοντέρνους πάγκους.


Άλλα ζητήματα που θίγονται είναι η επίδραση στην εικονογραφία αλλά και σε άλλους λαούς όπως τους Άραβες, παραθέτοντας πολύ εντυπωσιακά κειμήλια, τα ταφικά έθιμα, την ενδυμασία όπως αυτή των Κοπτών κ.ά.. Ανάμεσα στα εντυπωσιακά τεχνολογικά μέσα ξεχωρίζει η βίντεο προβολή για το
αβαρικό ξίφος 
Kunagota (κτέρισμα σε τάφο αρχηγού που εντοπίστηκε στην σημερινή Ουγγαρία), αλλά κυρίως οι ειδικές κατασκευές που μοιάζουν με μουσειακή βιτρίνα αλλά επιτρέπει τρισδιάστατη προβολή πάνω σε εκθέματα.  



 Έως και τις 10 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου