Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Η διαχρονία της ελληνικής ναυπηγικής και ναυσιπλοΐας μέσα από τα ομοιώματα σκαριών του Δημήτρη Μάρα


Πώς συνυπάρχουν μια αρχαιοελληνική γαλέρα, μια κορβέτα και μια τράτα από την Ελληνική Επανάσταση με τα πιο σύγχρονα τάνκ και την ψηφιακή τεχνολογία στην ναυπηγική; Μα χάρη στο μεράκι ενός ανθρώπου, ο οποίος μελετά την παραδοσιακή ναυπηγική και κατασκευάζει ομοιώματα και τα οποία παρουσίασε στην έκθεση Ποσειδώνια 2018. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο αλλά και οι απλοί περίεργοι επισκέπτες κοντοστέκονται στον κεντρικό διάδρομο για να θαυμάσουν την τεχνική αρτιότητα, το ταλέντο και την υπομονή του Δημήτρη Μάρα, Μηχανολόγου Μηχανικού, Μικροναυπηγού και δημιουργού αυτή της πρωτότυπης συλλογής, η οποία καταδεικνύει την διαρκή σύνδεση στο χρόνο τον Ελλήνων με την θάλασσα και την ναυσιπλοΐα.  
της Μαρίας Αλιμπέρτη
Καθώς στέκομαι μαγεμένη μπροστά στη φρεγάτα Ελλάς, ναυαρχίδα του Μιαούλη και καμάρι του δημιουργού της συλλογής αναλογίζομαι ότι τα 12 χειροποίητα σκαριά συνδέουν το πλούσιο παρελθόν της ελληνικής ναυτιλίας με ότι πιο σύγχρονο στον  εν λόγω τομέα, που εκτίθεται στην τεράστια αυτή διοργάνωση! Η πλούσια δράση των Ελλήνων τόσο στα νερά του Αιγαίου όσο και στης Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων του Βοσπόρου και της Μαύρας Θάλασσας «ξετυλίγεται» μέσα από την επιλογή αυθεντικών ομοιωμάτων παραδοσιακών ιστιοφόρων  ανάμεσα στα 150 της συλλογής. 
Πρόκειται για μιας κοπιώδη ενασχόληση 40χρόνων, με ένα αποτέλεσμα που αντικατοπτρίζει την παραδοσιακή ναυπηγική ιστορία της περιοχής μας. Σε ότι αφορά την εν λόγω διοργάνωση ο μικρός αριθμός των πλοίων εκτέθηκε υπό τον τίτλο  «Voyage, ελληνική ναυπηγική και ναυσιπλοΐα, από την αρχαιότητα στους μοντέρνους χρόνους» με την επιμέλεια της Pan Art Connections,Inc.
Από το προϊστορικό μονόξυλο, την αρχαία ελληνική πεντηκόντορο, το πλοίο που χρησιμοποίησαν οι Φωκαείς οι οποίοι ίδρυσαν τη Μασσαλία, την Αργώ το πλοίο των Αργοναυτών, την πεντηκόντορο της αρχαϊκής περιόδου, την μπρατσέρα, την φρεγάτα, την σκούνα, την μπομπάρδα της Χίου, την πολεμική σαΐτα, απλές βάρκες και πλάβες έως τα πιο εντυπωσιακά σκαριά της Ελληνικής Επανάστασης… είναι  όλα αυθεντικά ξύλινα ομοιώματα παραδοσιακών ιστιοφόρων πλοίων της πατρίδας μας καλύπτοντας μια πορεία στον χρόνο μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα.
Η προσφορά του κ.Μάρα είναι τεράστια καθώς μέσα από το εγχείρημά του την χειροποίητα κατασκευή με παραδοσιακό τρόπο σύμφωνα με τα σχέδια αλλά και τα αυθεντικά υλικά, μας αφήνει παρακαταθήκη όχι μόνο την ιστορία της ναυπηγικής αλλά και την εξέλιξη της τεχνολογίας καθώς και της ναυσιπλοΐας συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας, πτυχές της ιστορίας μας.
 Με σεβασμό στην παράδοση, δημιουργεί μικρά σκαριά, όπως οι καραβομαραγκοί του πάλαι ποτέ, αλλά υπό κλίμακα, δηλαδή το μήκος των ομοιωμάτων, κυμαίνεται από 60 cm έως  200 cm. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι προσφέρει στους νεότερους τη δυνατότητα να θαυμάσουν πλοία που δεν πλέουν πια στις θάλασσες μας και κυρίως όλοι μας να υποκλιθούμε στο μεγαλείο της ευφυΐας και της τεχνικής ικανότητας παλαιότερων γενεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου