Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Γιατί πρέπει να δεις μια φάλαινα, ένα ρινοδέλφινο, μια φώκια και μια Caretta Caretta στην ορεινή Νάξο;


Πυράχανς, κερατόψαρο, σαγόνια του καρχαρία, κροκόδειλος και ένας απολιθωμένος νάνος ελέφαντας… Όχι δεν βρίσκεσαι στο μητροπολιτικό μουσείο κάποιας μεγάλης πρωτεύουσας, αλλά στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας ενός ορεινού χωριού της Νάξου, της πανέμορφης Απειράνθου.

Ιδιαίτερα και σπάνια εκθέματα που εντοπίστηκαν στο νησί όπως είναι τα απολιθωμένα μανιτάρια αλλά και εκθέματα όπως είναι τα κοράλια της Μεσογείου, προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εικόνα στον επισκέπτη από τα προϊστορικά χρόνια έως σήμερα, τόσο για το φυτικό όσο και για το ζωικό βασίλειο.

Μάλιστα το εν λόγω μουσείο αποτελεί ένα από τα πολλά τοπικά μουσεία ( το Αρχαιολογικό, το Λαογραφικό Μουσείο, το Γεωλογικό Μουσείο και το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών), δημιουργώντας ένα cluster  που προσφέρει την δυνατότητα στον επισκέπτη να πάρει μια γεύση από τις διαφορετικές πτυχές του πολιτισμού στη Νάξο.

της Μαρίας Αλιμπέρτη


Το δίκτυο μουσείων ιδρύθηκε το 1996  με πρωτοβουλία του Μανώλη Γλέζου. Το δε Μουσείο Φυσικής Ιστορίας υλοποιήθηκε με την προσφορά του φυσιολάτρη Μανώλη Μπαρδάνη και του λάτρη των καταδύσεων  Μανώλη Πολυκρέτη, οι οποίοι και συνέλεξαν τα σπουδαία εκθέματα απ’ όλο το νησί, όπως μας εξήγησε η υπεύθυνη του μουσείου κα Ειρήνη Μπαρδάνη.


Μοναδικά εκθέματα
Κατά την κατατοπιστική ξενάγηση η κα Μπαρδάνη μας ταξίδεψε στο χρόνο τότε που στο μοναδικό τοπίο του νησιού κυριαρχούσαν  προϊστορικά ζώα. Καθώς κοιτώ τα απολιθώματα  και φαντάζομαι τον νάνο ελέφαντα να σέρνει τα βαριά πόδια του πάνω στις πλαγές της Νάξου. 


Την ματιά μου κεντρίζουν οι τέσσερις σκελετοί των θαλασσίων θηλαστικών της Φάλαινας Φυσητήρα Physeter Macrocephalus από την Ίο που ήταν μόνο πέντε ετών και ζύγιζε 8 τόνους,  του Ρινοδέλφινου Tursiops Truncates, της Μεσογειακής φώκιας Monachus Monachus και της Θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta.

Εξίσου αξιόλογες είναι και οι συλλογές των 300 ταξινομημένων δειγμάτων αποξηραμένων φυτών της περιοχής Απειράνθου, των 80 ταξινομημένων δειγμάτων μυκήτων της Νάξου και των 260 ταξινομημένων χερσαίων και θαλάσσιων κογχυλιών της Νάξου.


Δεν μπορώ παρά να σταθώ στη γωνιά με το θαλάσσιο φίδι και το σφουγγάρι ελέφαντα, τα κοχύλια και την πορφύρα από το χρώμα της  οποίας οι βυζαντινοί αυτοκράτορες έβαφαν τα ενδύματά τους. Άξια λόγου είναι και η άγκυρα που εκτιμάται ότι παρέμεινε στο βυθό πάνω από 150 έτη, όπως καταμαρτυρούν τα ένζημα που φιλοξενεί.


Ζήτημα επιβίωσης

Το μουσείο κεντρίζει το ενδιαφέρον των μικρών επισκεπτών χάρη στα σπάνια εκθέματά του, όπως μας εξήγησε η κα Μπαρδάνη, μιλώντας μας παράλληλα τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα τοπικά μουσεία προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους έναντι του κράτους και ζητώντας την συνδρομή της Πολιτείας προκειμένου  να ενταχθούν σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προκειμένου να επιβιώσουν και να συνεχίζουν να αποδίδουν προστιθέμενη αξία στο υπέροχο χωριό της Απειράνθου. 


Χρηστικές πληροφορίες
Το μουσείο είναι ανοικτό 10.30 π.μ.- 18:30 μ.μ. από τον Μάϊο έως τα τέλη Οκτωμβρίου..Τηλ. Επικοινωνίας 22850 61622

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου