Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Μνημεία, φυσιά τοπία, πάρκα... τα "διαμάντια" της Αφρικής υπό την προστασία της UNESCO


Ίσως οι περισσότεροι γνωρίζετε για τα περιβόητα διαμάντια της Αφρικής, όμως τα πραγματικά διαμάντια είναι τα μνημεία της, τα οποία η UNESCO αναγνώρισε και τα έθεσε υπό την προστασία της. Εκτός από τα μνημεία που ξεχωρίζουν ως δημιουργίες της ανθρώπινης ευφυίας, αποτελούν τεκμήρια μιας ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και μαρτυρούν την πολιτισμική παράδοση, συνδεδεμένα με την ιστορία και της κοινής κληρονομιάς, υπό το προστατευτικό δίχτυ της UNESCO τίθενται και σημεία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς περιλαμβάνοντας γεωλογικούς σχηματισμούς, φυσικά τοπία και εθνικά πάρκα. Στη δεύτερη μεγαλύτερη ήπειρο της γης  εντοπίζονται περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς, οι οποίες παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό. Παρακάτων αναδημοσιεύουμε το αφιέρωμα του News Republic, που  επιχείρησε να τα αναδείξει 15 από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στην Αφρική!

επιμέλεια της  Μαρίας Αλιμπέρτη

Πυραμίδες στη Γκίζα της Αιγύπτου
Ένας από τους πιο γνωστούς τόπους της UNESCO στον κόσμο, οι πυραμίδες στην Αίγυπτο φαίνεται να έχουν παρακολουθήσει τη Σαχάρα και το Νείλο από αμνημονεύτων χρόνων. Από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου, οι πυραμίδες στη Γκίζα είναι οι μοναδικές που υπάρχουν ακόμα. Οι πυραμίδες φιλοξενούν ναούς, τάφους, ταφικά μνημεία και την κοντινή Σφίγγα. Ενώ το Κάιρο έχει βυθιστεί σιγά σιγά στην περιοχή μέσα σε μέτρα, οι Μεγάλες Πυραμίδες θα συνεχίσουν να προσελκύουν επισκέπτες για όσο διάστημα στέκονται.

Εκκλησίες της Λαλιμπέλα, Αιθιοπία
Ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Αιθιοπίας, οι βραχονησίδες εκκλησιών της Lalibela χρονολογούνται περίπου πριν 1000 χρόνια. Οι 11 εκκλησίες λέγεται ότι είναι τοποθετημένες κατά τρόπο που προσανατολίζονται προς την Ιερουσαλήμ, το αρχαίο κέντρο του Χριστιανισμού. Το σπίτι στα αρχαία χριστιανικά κειμήλια, οι εκκλησίες χαράχτηκαν κατευθείαν από το έδαφος. Η εκκλησία της Bete Medhane Alem θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη μονολιθική εκκλησία στον κόσμο.

Πέτρινο δάσος
Tsingy de Bemaraha, Μαδαγασκάρη
 Πολύ πυκνός και απίστευτα αιχμηρός, ο βράχος Strict Nature Reserve Tsingy de Bemaraha και τα εθνικά πάρκα αποτελούν μαζί ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού, η περιοχή φημίζεται για τους πύργους με ασβεστολιθικά και  "δάση" από ασβεστολιθικούς πυλώνες. Η περιοχή φιλοξενεί επίσης μια ποικιλία χλωρίδας και πτηνών.

Μεγάλο Τζαμί του Djenne, Μάλι
Το Μεγάλο Τζαμί του Djenne σε συνδυασμό με το Djenne-Djenno (κυριολεκτικά το αρχαίο Djenne) είναι ένας από τους παλαιότερους κατοικημένους τόπους σε ολόκληρη την υποσαχάρια Αφρική. Σε στενή σχέση με την ιστορία του Timbuktu, το Μεγάλο Τζαμί θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη δομή αρχιτεκτονικής από μόνιμη λάσπη στον κόσμο και ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αρχιτεκτονικής της Μαλαισίας.

Πέτρα πόλη της Ζανζιβάρης, Τανζανία
Μόλις ένα ανεξάρτητο σουλτανάτο που ελέγχει το εμπόριο και τον πλούτο μιας μεγάλης περιοχής Ανατολικής Αφρικής, η Ζανζιβάρη είναι πλέον γνωστή για τους τουρίστες που συρρέουν στις ειδυλλιακές παραλίες της. Έχοντας μια αρχαία ιστορία, το νησί έχει γνωρίσει την επιρροή από πολιτισμούς τόσο διαφορετικούς όπως Άραβες, Πέρσες, Ινδοί, Πορτογάλους και Βρετανούς.

Πυραμίδες Nubian της Meroe, Σουδάν
Οι Πυραμίδες της Μερόης είναι μια πιο πρόσφατη προσθήκη στο βιβλίο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, πιθανόν λόγω των καταστάσεων και των κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Σουδάν. Ωστόσο, η πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου του Κους ήταν η έδρα της εξουσίας για τους μαύρους Φαραώ Νουβιανούς. Μέρος του ίδιου συστήματος θρησκείας και αρχής της αρχαίας Αιγύπτου, ο τόπος επισκέπτεται πολύ λιγότερο λόγω της δυσκολίας και της έλλειψης τουριστών που ταξιδεύουν στο Σουδάν.

Εθνικό Πάρκο Serengeti, Τανζανία
Ένα από τα καλύτερα πάρκα για την προβολή της άγριας ζωής στον κόσμο, το Serengeti είναι το εν λόγω πάρκο στην Αφρική. Οι κυματιστές πεδιάδες της σαβάνας τυπώνουν το τοπίο και όλα τα ζώα που φαντάζεστε μπορούν να βρεθούν στα όριά του - ζέβρες, καμηλοπάρδαλη, αντιλόπη, πουλιά, λιοντάρια, ελέφαντες, ιπποπόταμοι, ρινόκεροι και πολλά άλλα. Με την έννοια "ατελείωτες πεδιάδες" στην τοπική γλώσσα Maasai, το Serengeti έχει τη μεγαλύτερη μετανάστευση των χερσαίων θηλαστικών στον κόσμο με την ετήσια κίνησή του εκατομμυρίων wildebeest.


Κρατήρας Ngorongoro, Τανζανία

Ο χώρος συντήρησης Ngorongoro και ο κρατήρας είναι ένας ακόμη εντυπωσιακός τόπος της UNESCO στην Τανζανία. Ο κρατήρας είναι στην πραγματικότητα μια αρχαία, τεράστια ηφαιστειακή καλδέρα. Πλέον δέκα χιλιάδες ζώα το ονομάζουν σπίτι. Ο κρατήρας έχει έναν από τους πυκνότερους πληθυσμούς λιονταριών στην Ανατολική Αφρική. Χιλιάδες επισκέπτονται την περιοχή κάθε χρόνο και εκείνοι με τα χρήματα μπορούν να μείνουν σε πολυτελές κατάλυμα μέσα στον πραγματικό κρατήρα.

Βικτόρια καταρράτες, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε

Ο ισχυρός ποταμός Zambezi συγκλίνει με τα σύνορα της Ζιμπάμπουε και της Ζάμπια για να δημιουργήσει μία από τις ομορφότερες φυσικές όψεις στην Αφρική. Εκτός από τις μαγευτικές απόψεις και από τις δύο πλευρές, υπάρχουν πολλοί τρόποι να γνωρίσετε τους καταρράκτες - με βάρκα, καγιάκ. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να κολυμπήσετε στις πισίνες του Devil's, οι οποίες έρχονται μέχρι το γκρεμό.


Jemaa el-Fnaa, Μαρόκο
Η διαχρονική Medina του Μαρακές είναι μία από τις πιο καταπληκτικές τοποθεσίες παγκόσμιας κληρονομιάς στη Βόρεια Αφρική. Το επίκεντρο είναι η Jemaa el-Fnaa, η παγκοσμίως γνωστή πλατεία και κέντρο δραστηριότητας, εμπορίου και πολιτισμού στην πόλη. Από δεκάδες πωλητές τροφίμων έως μουσικούς, πωλητές, διασκεδαστές με φίδια και πιθήκους, όλα τα αξιοθέατα, οι μυρωδιές και οι ήχοι αρέσκονται στην προσοχή σας όταν μπαίνετε στην πλατεία, ειδικά μετά το σούρουπο όταν ο τόπος πραγματικά ζωντανεύει.

Το πάρκο Maloti-Drakensberg, τη Νότια Αφρική και το Λεσότο

Ένας από τους σπάνιους τόπους της UNESCO που είναι υπερεθνικό, η περιοχή διατήρησης Maloti-Drakensberg διασχίζει τη οροσειρά Drakensberg στη Νότια Αφρική και επίσης το εθνικό πάρκο Selabathebe στο Βασίλειο του Λεσόθο. Με τα βουνά, τις κοιλάδες και τα υπο-αλπικά οικοσυστήματα, ολόκληρη η περιοχή φιλοξενεί μια εκπληκτική ποικιλία φυτικής και ζωικής ζωής, μερικά από τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, η χλωρίδα της περιοχής έχει τη δική της κατηγορία στο φυτικό βασίλειο.

Λίμνη Μαλάουι, Μαλάουι
 Η λίμνη Μαλάουι είναι η τρίτη μεγαλύτερη και η δεύτερη βαθιά λίμνη στην Αφρική είναι εκατοντάδες χιλιόμετρα μήκος και το σπίτι σε κάποια μοναδικά εξελιγμένη υδρόβια ζωή που μπορεί να βρεθεί μόνο εκεί. Το Εθνικό Πάρκο της λίμνης Malawi διαθέτει επίσης ένα 800-ετών παλιό δέντρο baobab που λέγεται ότι είναι το αγαπημένο του εξερευνητή David Livingstone.

Kasbah του Ait Benhaddou, Μαρόκο
Η οχυρωμένη πόλη (ή ksar) του Ait Benhaddou είναι μία από τις πιο όμορφες και φανταστικές τοποθεσίες της UNESCO του Μαρόκου. Ένα άριστα διατηρημένο παράδειγμα της λάσπης Kasbahs κατασκευάστηε πριν από εκατοντάδες χρόνια. Οι περισσότερες οικογένειες έχουν μετακομίσει σε ένα πιο σύγχρονο χωριό στην άλλη πλευρά του ποταμού. Οκτώ εξακολουθούν να υπάρχουν και ακόμα δύο ή τρεις ξενώνες υπάρχουν στο όμορφο κάστρο της ερήμου.

Βουνό Kilimanjaro, Tanzania
Το ψηλότερο βουνό στην Αφρική και το υψηλότερο ελεύθερο βουνό στον κόσμο, το Κιλιμάντζαρο είναι το δεύτερο στη φήμη μόνο στο Έβερεστ. Έχει εδραιωθεί στο μυαλό των ανθρώπων ως αναπόσπαστο μέρος του αφρικανικού τοπίου. Ο Ernest Hemingway έγραψε ακόμη και μια περίφημη ιστορία γι 'αυτό. Πολλοί έρχονται να το κατακτήσει και να δουν τον ταχέως παλινδρομικό παγετώνα στην κορυφή του, έναν από τους τρεις παγετώνες στην Αφρική.

Εθνικό Πάρκο Virunga, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πάρα στον κόσμο, το Virunga National Park είναι το πιο διάσημο και παλαιότερο πάρκο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Δημιουργήθηκε το 1925 από τον βασιλιά Αλβέρτο του Βελγίου, το πάρκο είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, επειδή είναι ένα από τα τρία μέρη που φιλοξενεί τον τελευταίο πληθυσμό άγριων βουνών γορίλας. Το ηφαίστειο του Nyiragongo με τη μεγαλύτερη λίμνη λάβα στον κόσμο βρίσκεται επίσης εντός των συνόρων του. Η συνεχής δραστηριότητα των ανταρτών και η αστάθεια κράτησαν το πάρκο κλειστό τα τελευταία χρόνια.


Πηγή: newsrepublic.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου