Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Αστικές αναζητήσεις στο Θησείο: Βιωματικοί αρχιτεκτονικοί περίπατοι από το Μουσείο Ηρακλειδών




Με πρόθεση να ιχνηλατήσει το ορατό και αθέατο παρελθόν,το Μουσείο Ηρακλειδών συνεχίζει στη γειτονιά του τους βιωματικούς περιπάτους για ενήλικες και εφήβους (από 12 ετών), με γενικό τίτλο «Αστικές αναζητήσεις στο Θησείο».

 Τελικά η Αθήνα είναι μία, ή μήπως… πολλές;  Το αθηναϊκό αστικό περιβάλλον αποκαλύπτεται και… ξαφνιάζει, καθώς οι περιπατητές της πόλης αναζητούν «μικροϊστορίες» στη μεγάλη πολεοδομική ιστορία της Αθήνας.

Στόχος είναι να εντοπιστούν οι δικές μας «πόλεις» μέσα στην πόλη που συνθέτουν ένα συναρπαστικό μωσαϊκό και να δούμε το αστικό περιβάλλον με μία πιο διεισδυτική ματιά. Με οδηγό ιστορικούς χάρτες της Αθήνας, αρχαίες και νεότερες πηγές  και με πυξίδα τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα «ξαναγράφουμε» την ιστορία στον δρόμο!

Η γραφική συνοικία του Θησείου αποτελεί «υπαίθριο μουσείο» τέχνης και αρχιτεκτονικής με μνημεία και κατάλοιπα όλων των εποχών, που αφηγούνται τη μακραίωνη ιστορία της Αθήνας. Τα «εκθέματά» του -κτίρια, δρόμοι, πλατείες, μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι- δεν βρίσκονται σε προθήκες, αλλά μπροστά στα μάτια μας, στις καθημερινές μας διαδρομές. Κρύβουν ιστορίες της πόλης γοητευτικές, που περιμένουν να τις ανακαλύψουμε παρέα.

Αφετηρία του περιπάτου  θα είναι το κτίριο του Μουσείου Ηρακλειδών επί της οδού Ηρακλειδών 16, σύγχρονο πλέον τοπόσημο της ιστορικής γειτονιάς, που αποτελεί μία περίπτωση υποδειγματικής επανάχρησης ενός αξιόλογου κτιρίου για πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Στάσεις θα γίνουν σε επιλεγμένα μνημεία και σημεία ενδιαφέροντος, ενώ, στον περίβολο της βυζαντινής εκκλησιάς των Αγίων Ασωμάτων, θα αρχίσει το παιχνίδι ρόλων και θα γίνουμε όλοι «ξεναγοί». Τέλος, θα καταλήξουμε στην πεζοδρομημένη οδό Ερμού, στο ύψος του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού. 

Οι συμμετέχοντες θα «περπατήσουν» νοερά στις κυριότερες χρονικές φάσεις της πολεοδομικής ιστορίας της Αθήνας που καλύπτει περισσότερα από 5.000 χρόνια, ακολουθώντας τα  ίχνη του τραμ,  έως τον ναό του Ηφαίστου και της Εργάνης Αθηνάς από την πλατεία του Θησείου,  από τον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό, έως  τον βυζαντινό ναό των Αγίων Ασωμάτων και το κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ακόμη την οδό Ερμού και το μνημείο του Ολοκαυτώματος, τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού (από την ενημερωτική πινακίδα της οδού Ερμού).

Σημείο συνάντησης;
 Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16
Πότε;
 Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019
Ώρα; 11.30 - 13.30
Πόσο; 10,00 €
Ποιοι; Έφηβοι και ενήλικες
Θα πρέπει να συμπληρωθεί η φόρμα στο https://www.herakleidon.org/activities/thissionwalk1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου