Εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του ψηφιδωτού δαπέδου στην villa επιφανούς Ρωμαίου αριστοκράτη, του 4ου αιώνα μ.Χ., πραγματοποιούνται στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης.
Το έργο είχε την ευκαιρία να επιθεωρήσει κατά την επίσκεψή της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Ο καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης εξήγησε στην υπουργό ότι το σπουδαίο εύρημα που βρίσκεται πολύ κοντά στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, αφορά τον Ρωμαίο άρχοντα, ο οποίος σύμφωνα με τις σωζόμενες επί των ψηφιδωτών επιγραφές είχε ασπαστεί πολύ πρώιμα τον χριστιανισμό.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης αναδείχθηκε το μείζον θέμα
πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο καθώς το έργο της διαπλάτυνσης του δρόμου εκκρεμεί
αλλά και το ζήτημα στάθμευσης, όπως επεσήμανε η ίδια η υπουργός.
Το θέατρο της Αρχαίας Θουρίας
Το θέατρο χρονολογείται
-κατά μια πρώτη εκτίμηση- στους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους. Είναι κατασκευασμένο από υπόλευκο ψαμμιτικό ασβεστόλιθο
(πωρόλιθος). Επίσης, έχει προσανατολισμό προς τα
δυτικά, με θέα την εύφορη
πεδιάδα της Μεσσηνίας, γνωστή στην αρχαιότητα ως «Μακαρία» και στο βάθος, προς
τα νοτιοδυτικά, τη θάλασσα του Μεσσηνιακού Κόλπου, ο οποίος στην αρχαιότητα
ονομαζόταν «Θουριάτης Κόλπος».
Το αρχαίο θέατρο της Θουρίας, το οποίο εντοπίστηκε το 2017, κατά την ανασκαφική έρευνα της ε.τ. Έφορου Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ κ. Ξένης Αραπογιάννη, υπό τη αιγίδα της Αρχαιολογικής Εταιρείας, ξεναγήθηκε στη συνέχεια η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Η συστηματική ανασκαφή, στη θέση «Ελληνικά», έφερε στο φως την περίμετρο της ορχήστρας του αρχαίου θεάτρου που εκτιμάται ότι είναι έκτασης 16,30 μέτρων , την σκηνοθήκη και μέρος του κοίλου. Στον χώρο έχει εντοπιστεί και αγωγός ομβρίων υδάτων, ενώ αξιοσημείωτη είναι η ύπαρξη και στη πρώτη σειρά ειδωλίων.
«Βρισκόμαστε σε έναν πολύ ενδιαφέροντα νέο αρχαιολογικό χώρο, τον οποίο παρακολουθούμε εν τη γενέσει του. Η ανασκαφή είναι πάντοτε μια αυστηρά επιστημονική διεργασία, η οποία όμως χρειάζεται, καμιά φορά, και λίγη τύχη. Εδώ η τύχη ήταν με το μέρος των αρχαιολόγων, γιατί οι τομές τους έπεσαν σ’ αυτή την εξαιρετική κατασκευή του αρχαίου θεάτρου(…) Το σημαντικό είναι ότι μετά την αρχαία Μεσσήνη αποκαλύπτεται ένας νέος αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος με τη σειρά του αποτελεί κρίσιμη και ενδιαφέρουσα ψηφίδα στο πολιτιστικό μωσαϊκό, στη μεγάλη διαχρονία της Μεσσηνίας», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.
Στην ίδια περιοχή σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, σε ύψος
τουλάχιστον 4μ. συγκρότημα ρωμαϊκών λουτρών. Η υπουργός έδωσε τις σχετικές
οδηγίες στην Έφορο κ.
Ευαγγελία Μηλίτση να προωθηθεί άμεσα τη διαδικασία απαλλοτρίωση του χώρου και
να ετοιμαστούν οι σχετικές μελέτες για την συντήρηση και ανάδειξή του.
Πηγή:
https://digitalculture.gov.gr/ diazoma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου