Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Αθηνά δημηγορούσα: Το έκθεμα του Ιανουαρίου στο Μουσείο της Νικόπολης




 

Στην άκρη της αίθουσας, πίσω από έναν λέοντα, με θαλασσί φόντο στέκει αγέρωχη και με το ένα χέρι πίσω από την μέση η Αθηνά τονίζει την κορμοστασιά της. Με ύφος λες και θα απαριθμήσει τα επιχειρήματά της η αρχαία θεά της Σοφίας μαγεύει τους επισκέπτες του πέτρινου Μουσείου της Νικόπολης.

 


Το άγαλμα Αθηνάς δημηγορούσης, το οποίο εκτιμάται ότι είναι του 2ου αι. μ.Χ. επιλέχθηκε ως έκθεμα του μήνα και πραγματικά ξεχωρίζει για την μετωπική απόδοση και την στάση της που δίνει βάση στο δεξί πόδι.


Το άγαλμα βρέθηκε ακέφαλο αλλά για καλή τύχη δική μας ώστε να μπορούμε σήμερα να θαυμάζουμε αυτό το έργο Τέχνης, χωρικός εντόπισε το κεφάλι και το παρέδωσε στους αρχαιολόγους.

 


Το δεξί χέρι λείπει από την σύνθεση  αλλά εκτιμάται ότι ήταν στραμμένο προς τα αριστερά και πάνω, ενώ είναι πιθανό να κρατούσε το δόρυ της.

Στην κεφαλή η θεά φορά το κορινθιακό κράνος και είναι ντυμένη με πέπλο και κοντό ιμάτιο. Ανάμεσα στο στήθος της ξεχωρίζει η αιγίδα διακοσμημένη με ανάγλυφα φίδια. Πιστεύεται ότι ήταν τοποθετημένη στην αγορά και γύρω της οι άνδρες αγόρευαν.


Οι αρχαιολόγοι την κατατάσσουν στον αγαλματικό τύπο γνωστό ως Vescavali (ναός στη Ρώμη) που αντιγράφει πρωτότυπο έργο πιθανότατα του γλύπτη Πραξιτέλη και χρονολογείται στο 330 π.Χ.

Μάλιστα, εξέλιξη αυτού του τύπου αποτελεί η χάλκινη Αθηνά Arezzo (ιταλική πόλη στην οποία αποκαλύφθηκε το 1541) που χρονολογείται στο 300-280 π.Χ.


Η αποκάλυψη του αγάλματος πιστοποιεί τη λατρεία της θεάς στη Νικόπολη, όπως και η απόδοσή της σε λυχνάρια, ειδώλια και νομίσματα.


Το 2008 η Αθηνά της Νικόπολης ταξίδεψε μαζί με το βάθρο της στο Arezzo της Ιταλίας για να παρουσιαστεί δίπλα στην Αθηνά Arezzo, στην περιοδική έκθεση με τίτλο La Minerva di Arezzo”. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδικασία μεταφορά της από το παλαιό -όπου βρισκόταν ακόμη τότε- Μουσείο της Νικόπολης, στο βίντεο στο youtube








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου