Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Τι έγινε με την ανέγερση Πανελληνίου Ηρώου για το 1821;

 




Πως επρόκειτο να τιμηθεί η Ελληνική Επανάσταση τα πρώτα χρόνια ίδρυσης του νεοελληνικού κράτους;

Το θέμα έκφρασης ευγνωμοσύνης προς τους συντελεστές της απελευθέρωσης του Έθνους με την ανέγερση μνημείων τέθηκε από τον 19ο αι., αναλώθηκαν κυρίως σε συζητήσεις που μόνο σε ευάριθμες περιπτώσεις κατέληξαν στο πρόσωπα ενός ηρώα.

 

Η Γ Έφορος του Κοργιαλενείου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αργοστολίου Δώρα Μαρκάτου, πτυχιούχος των τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών θα ξετυλίξει το κουβάρι της ιστορίας τη Τρίτη 19 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ. σε μια διαδικτυακή εκδήλωση που παρουσιάζεται από την Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.


Έντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε περί το 1871, στο πλαίσιο του εορτασμού της Πεντηκονταετηρίδος της Ελληνικής Επανάστασης. Οι συζητήσεις αναζωπυρώθηκαν κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και προπαντός κατά τον Μεσοπόλεμο, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εκατονταετηρίδος της Ελληνικής Επανάστασης, που τελικά εορτάστηκε η Εκατονταετηρίς του Ελληνικού Κράτους το 1930. Κεντρικό σημείο συζήτησης αποτελούσε πάντοτε το ζήτημα ανέγερσης Πανελληνίου Ηρώου, το οποίο, παρά τις ατέρμονες συζητήσεις, δεν ανεγέρθηκε ποτέ.


Στην παρούσα εισήγηση, μετά από μια εισαγωγή που θα αφορά γενικά στα ηρώα του Εικοσιένα, θα αναλυθούν οι προσπάθειες για να ανεγερθεί Πανελλήνιο Ηρώο. Θα δοθεί έμφαση στην πρόταση του γλύπτη Γεωργίου Μπονάνου (1863-1940), ένα «αρχιτεκτονογλυπτικό» έργο που έμεινε στο στάδιο του προπλάσματος, αλλά παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί αντανακλά τη νεοελληνική ιδεολογία. Στον γλυπτικό του διάκοσμο αποτυπώνεται όλη η ελληνική ιστορία από την Πτώση της Κωνσταντινούπολης έως και τους Βαλκανικούς Πολέμους, με απροκάλυπτες αναφορές στη Μεγάλη Ιδέα.

 

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία μέσω #FacebookLive.

Εάν επιθυμείτε να συμμετέχετε μέσω Zoom και να έχετε την δυνατότητα να υποβάλετε ερωτήματα τα οποία θα απαντηθούν ζωντανά, παρακαλούμε εγγραφείτε δωρεάν, εδώ: http://ow.ly/auxN50D9bOF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου