Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Συζήτηση για τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες στην Ελληνική Επανάσταση

 


Φως σε άγνωστες πτυχές της ελληνικής επανάστασης έρχεται μια σειρά συζητήσεων με αφορμή την έκδοση ενός βιβλίου και την επέτειο 200 χρόνων του ελεύθερου Ελληνικού κράτους. Το εκδοτικό εγχείρημα δεν αφορά σε ένα χρονολόγιο μαχών και πολεμικών συρράξεων αλλά σε μια προσπάθεια ανάδειξης του τρόπου ζωής των πρωταγωνιστών της ελληνικής επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

 

Στο πλαίσιο των συναντήσεων που διοργανώνει το ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη με  θέμα « Η καθημερινότητα του κόσμου της επαναστατικής Βλαχίας μέσα από την ένδυση», τo προσεχές Σάββατο 20 Μαρτίου, στις 6:00 το απόγευμα η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα συνομιλεί με την επικ. Καθηγήτρια Λαογραφίας στο ΔΠΘ Νάντια Μαχά με συντονιστή τον συγγραφέα Τudor Dinu.

 

Οι συναντήσεις συντονίζονται από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου Tudor Dinu, ο οποίος έχει αφιερώσει δύο δεκαετίες στη μελέτη του φαναριώτικου πολιτισμού των Ρουμανικών Χωρών, συντάσσοντας πολυάριθμα συγγράμματα αναφοράς μεταξύ των οποίων και το πλούσια εικονογραφημένο έργο, Οι Φαναριώτες στη Βλαχία και τη Μολδαβία, Μια Ιστορία μέσω των εκκλησιαστικών προσωπογραφιών, εκδόσεις Πορφύρα, βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, 2018.

 


 

Οι τέσσερις συναντήσεις έχουν σκοπό να διανοίξουν τον διάλογο: ένας δημοσιογράφος και ένας ιστορικός μαζί με τον συγγραφέα του βιβλίου θα συζητήσουν για την Ελληνική επανάσταση… αλλιώς, όχι μέσα από το πρίσμα των πολεμικών επιχειρήσεων και των εμφύλιων αλλά μέσα από την καθημερινή ζωή των Ελλήνων των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών, οι οποίοι προετοίμασαν σε μεγάλο βαθμό το έδαφος για την εθνική παλιγγενεσία. 

Στον κύκλο διαλέξεων αναλύεται ο τρόπος ζωής των πρωταγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης στο Βουκουρέστι και το Ιάσιο, οι αυλές των ηγεμόνων και τα αρχοντικά των Βογιάρων, η διατροφή και η μαγειρική της εποχής, οι πολυτελείς στολές των αξιωματούχων, για τις οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες των Ρωμιών, για τον τρόπο διασκέδασής τους, καθώς και η ελληνόφωνη παιδεία και ο πνευματικός βίος στις ηγεμονίες.


 

Για να παρακολουθήσετε ζωντανά τις ομιλίες πατήστε

Εδώ https://bit.ly/3c96Heh

Εδώ https://bit.ly/2OfDwOy

Εδώ https://bit.ly/3c9Nhpy ( Iδρυμα Θεοχαράκη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου