Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Διαδικτυακή ξενάγηση για την«Πολιορκία της Ακρόπολης (1826-1827)»

 

 


 

Παραμονές τις επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση που υπό κανονικές συνθήκες θα γιορτάζαμε με λαμπρότητα, ο αρχαιολόγος-ξεναγός Αριστοτέλης Κοσκινάς θα μας ταξιδέψει την προσεχή Κυριακή 21 Mαρτίου στις 7 μ.μ.  στην περίοδο της Πολιορκίας της Ακρόπολης.

Στην διαδικτυακή ξενάγηση που προσφέρει το Kerdos Travel δωρεάν με θέμα την «Πολιορκία της Ακρόπολης (1826-1827)» ο κ. Κόσκινας θα μας περιγράψει πως άντεξε το φρούριο της Ακρόπολης την επίθεση του οθωμανικού στρατού του Κιουταχή ενάντια στους υπερασπιστές του Ιερού βράχου, με επικεφαλής τον Οδυσσέα Ανδρούτσο.
και πως ο ρόλος του οχυρού επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη μορφή του χώρου καθώς και τη διατήρηση των μνημείων του.



Ο ρόλος αυτός ατόνησε κατά την κλασσική εποχή, όμως από τον 3ο αιώνα μ.Χ. η Ακρόπολη οχυρώνεται ξανά. Από την ύστερη αρχαιότητα μέχρι και τους νεότερους χρόνους, ο ιερός βράχος βίωσε πολλές πολιορκίες που άφησαν τ’ αποτυπώματά τους στα μνημεία, ιδιαίτερα στα Προπύλαια και τον Παρθενώνα.


Η πολιορκία θεωρείται καθοριστική για την έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς παράλληλα διεξήχθησαν πολλές άλλες επιχειρήσεις στην περιοχή της Αττικής κι όχι μόνο. Είναι ενδεικτικό ότι η έκβαση της πολιορκίας αυτής δεν κρίθηκε από τις δυνάμεις και τη στρατηγική πολιορκητών ή πολιορκημένων, αλλά από την έκβαση της μάχης του Αναλάτου και την αποτυχία των ελληνικών δυνάμεων να συνδράμουν τους υπερασπιστές.


Κατά την ψηφιακή ξενάγηση πρώτα θα παρουσιαστεί η εξέλιξη της οχύρωσης της Ακρόπολης και η μορφή της την εποχή εκείνη. Στη συνέχεια θα παρακολουθήσουμε το χρονικό της πολιορκίας – θα δούμε τις τακτικές επιτιθέμενων και αμυνόμενων ενώ θα γίνει και μια σύντομη αναφορά στις επιχειρήσεις γύρω από την πόλη.

Κρατήσεις :
https://us02web.zoom.us/.../reg.../WN_LFozSmoOTyenuxiZwjzvlA

Μπορείτε να δείτε την διάλεξη από την σελίδα στο facebook https://www.facebook.com/kedrostraveling καθώς θα αναμεταδίδεται live

 

Η εκδήλωση τελεί  υπό την αιγίδα της επιτροπής "Ελλάδα 2021''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου