Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Διαδικτυακή ξενάγηση για την«Πολιορκία της Ακρόπολης (1826-1827)»

 

 


 

Παραμονές τις επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση που υπό κανονικές συνθήκες θα γιορτάζαμε με λαμπρότητα, ο αρχαιολόγος-ξεναγός Αριστοτέλης Κοσκινάς θα μας ταξιδέψει την προσεχή Κυριακή 21 Mαρτίου στις 7 μ.μ.  στην περίοδο της Πολιορκίας της Ακρόπολης.

Στην διαδικτυακή ξενάγηση που προσφέρει το Kerdos Travel δωρεάν με θέμα την «Πολιορκία της Ακρόπολης (1826-1827)» ο κ. Κόσκινας θα μας περιγράψει πως άντεξε το φρούριο της Ακρόπολης την επίθεση του οθωμανικού στρατού του Κιουταχή ενάντια στους υπερασπιστές του Ιερού βράχου, με επικεφαλής τον Οδυσσέα Ανδρούτσο.
και πως ο ρόλος του οχυρού επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη μορφή του χώρου καθώς και τη διατήρηση των μνημείων του.Ο ρόλος αυτός ατόνησε κατά την κλασσική εποχή, όμως από τον 3ο αιώνα μ.Χ. η Ακρόπολη οχυρώνεται ξανά. Από την ύστερη αρχαιότητα μέχρι και τους νεότερους χρόνους, ο ιερός βράχος βίωσε πολλές πολιορκίες που άφησαν τ’ αποτυπώματά τους στα μνημεία, ιδιαίτερα στα Προπύλαια και τον Παρθενώνα.


Η πολιορκία θεωρείται καθοριστική για την έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς παράλληλα διεξήχθησαν πολλές άλλες επιχειρήσεις στην περιοχή της Αττικής κι όχι μόνο. Είναι ενδεικτικό ότι η έκβαση της πολιορκίας αυτής δεν κρίθηκε από τις δυνάμεις και τη στρατηγική πολιορκητών ή πολιορκημένων, αλλά από την έκβαση της μάχης του Αναλάτου και την αποτυχία των ελληνικών δυνάμεων να συνδράμουν τους υπερασπιστές.


Κατά την ψηφιακή ξενάγηση πρώτα θα παρουσιαστεί η εξέλιξη της οχύρωσης της Ακρόπολης και η μορφή της την εποχή εκείνη. Στη συνέχεια θα παρακολουθήσουμε το χρονικό της πολιορκίας – θα δούμε τις τακτικές επιτιθέμενων και αμυνόμενων ενώ θα γίνει και μια σύντομη αναφορά στις επιχειρήσεις γύρω από την πόλη.

Κρατήσεις :
https://us02web.zoom.us/.../reg.../WN_LFozSmoOTyenuxiZwjzvlA

Μπορείτε να δείτε την διάλεξη από την σελίδα στο facebook https://www.facebook.com/kedrostraveling καθώς θα αναμεταδίδεται live

 

Η εκδήλωση τελεί  υπό την αιγίδα της επιτροπής "Ελλάδα 2021''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου