Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Μύρισε Άνοιξη… στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης

 



 

Το κουβάρι της ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης «ξετυλίγει» η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης  και  μας "διηγείται" διαδικτυακά μικρές αφηγήσεις για μνημεία, περιοχές, καθώς και μεμονωμένα ευρήματα της συμπρωτεύουσας.

Στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει δύο φορές τον μήνα σύντομες ιστορίες, σκιαγραφώντας την πορεία της πόλης στον χώρο και τον χρόνο.

Τον Μάρτιο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες «Η αναστήλωση του κίονα της Αρχαίας Αγοράς» και «Η φιάλη της βασιλικής του Αγίου Δημητρίου».

Συντονιστείτε λοιπόν: Η πρώτη ιστορία, η οποία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021, έχει επετειακό χαρακτήρα.



Αποχετευτικός αγωγός ομβρίων

 Στις αρχές του 1966 στην ανασκαφική έρευνα του αποχετευτικού αγωγού ομβρίων της ανατολικής στοάς βρέθηκε ένας κίονας. Άμεσα σχεδόν, τον Μάρτιο του 1966, ο έφορος αρχαιοτήτων Φώτης Πέτσας προέβη «…εἰς την τοποθέτησιν τοῦ εὑρεθέντος ἀκεραίου κορμοῦ κίονος τῆς στοάς πρό τοῦ Ὠδείου Θεσσαλονίκης ἐπί βάσεως εὑρισκομένης κατά χώραν…». Πενήντα πέντε χρόνια μεσολαβούν από την αναστήλωση του κίονα μέχρι σήμερα και η μέριμνα για το μνημειακό συγκρότημα της Αγοράς συνεχίζεται με στόχο πάντοτε την πληρέστερη ένταξη του αρχαιολογικού χώρου στη σύγχρονη λειτουργία της πόλης.

 

Μαρμάρινη φιάλη της βασιλικής του Αγίου Δημητρίου

 

Η δεύτερη ιστορία, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, θα αφορά στη μαρμάρινη φιάλη της βασιλικής του Αγίου Δημητρίου, ένα από τα καλύτερα δείγματα φιαλών της Ύστερης Αρχαιότητας, που φέρει εμφανή σημάδια της πολυκύμαντης ιστορικής της πορείας.

 



Εορτασμός της επετείου του 1821

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη Δράση Εθνικής εμβέλειας «21» με ειδικές εκδόσεις και εκδηλώσεις που θα ανακοινώνονται στο e-newsletter και τη σελίδα της Εφορείας στο Facebook.

 


H
πρώτη δράση της Εφορείας, με τίτλο «… στη Θεσσαλονίκη το πρώτο μισό του 19ου αιώνα» θα αφορά την παρουσίαση μνημείων της πόλης και συγκεκριμένα μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Αθανασίου που ανακαινισμένος μόλις το 1818 αποτελεί άλλον έναν ιερό τόπο που χρησιμοποιήθηκε από τους Οθωμανούς ως προσωρινή φυλακή για τον άμαχο χριστιανικό πληθυσμό της πόλης. Η επετειακή ανάρτηση με θέμα «Ο ναός του Αγίου Αθανασίου την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης» θα πραγματοποιηθεί, συμβολικά, την 25η Μαρτίου 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου