Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Μαθητές στέλνουν γράμματα στο μουσείο για την πανδημία- Δράση διάσωσης της παιδικής μαρτυρίας





Πως τα παιδιά βιώνουν την πανδημία; Τι νιώθουν που η εκπαίδευση γίνεται μπροστά από τις οθόνες; Ποιοι είναι οι προβληματισμού τους τώρα που δεν μπορούν να μοιραστούν τη σχολική εμπειρία με τους συμμαθητές τους;

 

Τις μνήμες από μια δύσκολη περίοδο επιχειρεί να διασώσει το Σχολικό Μουσείο Φαρσάλων  δίνοντας φωνή στα παιδιά  και κρατώντας ζωντανή την επαφή με την κοινωνία, την περίοδο που οι μουσειακοί χώροι είναι κλειστοί λόγω covid-19.

Στο πλαίσιο της δράσης έχει ζητηθεί από τα παιδιά να μοιραστούν τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους, για τις ημέρες που είναι μακριά από το σχολείο. Να γράψουν περίεργα και διασκεδαστικά πράγματα από τις ημέρες της τηλεκπαίδευσης. Τι είναι εκείνο που κατά τη γνώμη τους θα θυμούνται; Αν θέλουν μπορούν να στείλουν και μια ζωγραφιά.



Το μουσείο είναι μια πρωτοβουλία των Ενεργών Πολίτες Φαρσάλων και η εν λόγω δράση λειτουργεί ως ζωοδότη δύναμη σε μια νεκρή πολιτιστικά περίοδο, για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της πόλης.

Στόχος είναι να συλλεχθούν οι μαρτυρίες των παιδιών θεωρώντας ότι έχουν πολλά να μας πουν πολλά, να μας αποκαλύψουν, να μας διδάξουν και απαντούν σε αυτή την πρόσκληση

Όλα τα γράμματα που θα λάβει ο Σύλλογος θα εκτεθούν σε εκδήλωση στο προαύλιο του Σχολικού Μουσείου στα Βρυσιά Φαρσάλων, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Σε όλα τα παιδιά που θα συμμετέχουν θα δοθεί από ένα αναμνηστικό δώρο από το Σχολικό Μουσείο.

 

Το σχολικό μουσείο

Στο παλιό πέτρινο Δημοτικό Σχολείο Βρυσιών εκτίθεται η ιστορία και διαδρομή της Δημοτικής Εκπαίδευσης της περιοχής. Την ιστορία «μεταφέρουν» εκατοντάδες σπάνια σχολικά αντικείμενα, βιβλία και έγγραφα εκτίθεται με μοναδικό τρόπο και πανέμορφο τρόπο, οδηγώντας νοερά τον επισκέπτη στο μακρινό παρελθόν. Οι μεγαλύτεροι επισκέπτες συνήθως νιώθουν συγκίνηση και νοσταλγία, ενώ οι νεότεροι έχουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να γνωρίσουν με παραστατικό τρόπο την πορεία και εξέλιξη της ιστορικής διαδρομής της Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Η σπανιότητα των εκθεμάτων και ο  εντυπωσιακός χώρος σε συνδυασμό με την εύκολη οδική πρόσβαση και τα σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής των Φαρσάλων  συνηγορούν ώστε  μικροί και μεγάλοι να το επισκεφθούν.


Πηγή:

https://www.ifarsala.gr/

https://epfarsalon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου