Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Γιατί το αρχαίο θέατρο της Λίνδου είναι ξεχωριστό;

 




Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου σήμερα και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να την τιμήσουμε παρά να θυμηθούμε πως χάρη στη Τέχνη αυτή με τη βαθιά πορεία στο χρόνο, παραλάβαμε σήμερα μοναδικά μνημεία όπως το Αρχαίο θέατρο της Λίνδου. Σκαλισμένο πάνω στο βράχο, στη Δυτική πλευρά της ακρόπολης Λίνδου, το συγκεκριμένο αρχαίο Θέατρο συσχετίζεται με τη θέση του δωρικού ναού της Αθηνάς  πάνω στην ακρόπολη της Λίνδου, κατά αναλογία προς το θέατρο του Διονύσου κάτω από τον Παρθενώνα.

Η Λίνδος είναι ο κυριότερος αρχαιολογικός χώρος της Ρόδου με φυσική οχυρωματική θέση, με αρχαιολογικά τεκμήρια της αρχαίας πόλης-κράτους της Λίνδου, η οποία γνώρισε μεγάλη ναυτική και πολιτιστική ανάπτυξη. Ενδεικτικό είναι ότι η ίδια  αποτέλεσε πατρίδα μεγάλων καλλιτεχνών, όπως του γλύπτη και δημιουργού του Κολοσσού της Ρόδου Χάρη, του Λύσιππου, του Πυθόκριτου, γιού του Τιμοχάριου, που μαζί με τον Αθηνόδωρο και τον Αγήσανδρο φιλοτέχνησαν τη Νίκη της Σαμοθράκης καθώς και το σύμπλεγμα του Λαοκόοντος.

Εκτός από τα μνημεία της Ακρόπολης (300π.Χ.), στο γραφικό και διατηρητέο οικισμό της Λίνδου που είναι κτισμένος με αμφιθεατρικότητα  σώζονται τα τμήματα του κοίλου και της ορχήστρας του θεάτρου και θεωρείται μοναδικής κατασκευής στο Αιγαίο. Χρονικά εκτιμάται ότι  το θέατρο της Λίνδου  δημιουργήθηκε τον 4ο αι. π.Χ., δίπλα από ναό του Διονύσου και στις κερκίδες του μπορούσαν να παραβρεθούν 1.800-2.000 θεατές, για περιστάσεις όπως  οι μεγάλες γιορτές της πόλης προς τιμήν του Διονύσου, τα Σμίνθια, που περιελάμβαναν θεατρικούς, μουσικούς και αθλητικούς αγώνες, πομπές και θυσίες.

Γιατί διακρίνεται;

Το εν λόγω θέατρο ξεχωρίζει καθώς έχει μοναδικά κατασκευαστικά στοιχεία. Για την χωροθέτησή του λαξεύθηκε ο ιερός βράχος  και με τον τρόπο αυτό το θέατρο έγινε με τον βράχο και κατ’ επέκταση συνδέθηκε με τις θεότητες του Διονύσου αλλά και της Λίνδιας Αθηνάς. Σύμφωνα με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, το κοίλο χωριζόταν σε εννέα τομείς (κερκίδες) που ορίζονταν από οκτώ στενές κλίμακες, με 19 σειρές καθισμάτων (εδωλίων) που ήταν λαξευμένα στον βράχο και κατά τόπους κτιστά.

Πηγή:https://www.diazoma.gr/theaters


Σχετικά με την αρχιτεκτονική κατασκευή, κτιστές  εκτιμάται ότι ήταν οι ακραίες κερκίδες και οι πλευρικοί τοίχοι, που δεν διασώζονται. Ανάμεσα στις κερκίδες υπάρχουν 8 διάδρομοι  κλίμακωτοί οι οποίοι οδηγούσαν σε διάζωμα, πλάτους 2,15 μ., πάνω από το οποίο διαμορφώνεται το άνω κοίλο με έξι σειρές εδωλίων. Το άνω κοίλος είχε 1,90 μ. υψηλότερο  και εκεί η κλίση είναι εντονότερη, έτσι ώστε να διευκολύνεται η θέαση και των μη προνομιούχων θεατών. Χορηγικό μνημείο πιστεύεται ότι υπήρχε σε μία προεξοχή του βράχου, που αντιστοιχεί στο κέντρο των κερκίδων.

Πηγή: https://rodosinfonews.gr/


Ο σημερινός επισκέπτης μπορεί να δει τα τμήματα που είχαν λαξευθεί στον βράχο, δηλαδή τη κυκλική ορχήστρα, τις τρεις κεντρικές κερκίδες του κάτω κοίλου με τμήματα από τις δύο γειτονικές, καθώς και το κεντρικό τμήμα του άνω κοίλου. Επίσης υπάρχουν  τα ίχνη θεμελίωσης κτίσματος και της σκηνής. Το μήκος της σκηνής ήταν τουλάχιστον 19 μ. και το βάθος της 4,80 μ. σύμφωνα με το ΔΙΑΖΩΜΑ.

Με την χαρακτηριστική μορφή του κύκλου η ορχήστρα ήταν και αυτή λαξευμένη στο βράχο και γύρω της υπήρχε ελαφρά υπερυψωμένη ζώνη, πλάτους 50 εκατ., πιθανώς για να εμποδίζουν τα όμβρια. Ακριβώς στο πάνω μέρος της υπήρχαν οι θρόνοι, οι θέσεις τω διακεκριμένων για τους άρχοντες.

 Το 2008 και μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο, ο ηθοποιός  Γιάννης Σιμωνίδης, από το  «Ελληνικό Θέατρο της Νέας Υόρκης», ζωντάνεψε τον υπέροχο μονόλογο του Πλάτωνα,  «Η Απολογία του Σωκράτη» Πηγή:https://www.iglean.gr/


 

Με στόχο την ανάδειξη και την διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου του θεάτρου πραγματοποιήθηκαν εργασίες το διάστημα 2012-13 κατά τις οποίες καθαρίστηκε μέρος της σκηνής και του περιβάλλοντος χώρου, ενώ αποτυπώθηκε τρισδιάστατα χώρος και ανατέθηκε η μελέτη σε αρχιτέκτονα. Έγκριση έλαβε το 2016 από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μελέτη  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για την τοπογραφική και σχεδιαστική αποτύπωση του θεάτρου, την καταγραφή της παθολογίας και την πρόταση αποκατάστασης του. Για την πλήρη ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Λίνδου, αναμένεται χρηματοδότηση της ς μελέτης (πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή/και χορηγίες).

 

Κατά τον κ. Ιωάννη Φλεβάρη που εκπόνησε την διπλωματική του εργασία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μελετώντας  και το αρχαίο θέατρο της Λίνδου, εφόσον γίνουν οι απαραίτητες εργασίες το θέατρο ολοκληρωθούν,  μπορεί να ανοίξει στην κοινωνία αποφέροντας οφέλη για τον πολιτισμό και τον τουρισμό αλλά και την βιωσιμότητα του, καθώς πιστεύεται ότι τα έσοδα απ’ την αξιοποίησή του  θα υπερβούν τα έξοδα για την ανακατασκευή και συντήρησή του.

Πηγή: https://www.diazoma.gr/theaters

http://odysseus.culture.gr/

https://www.kastra.eu/

 http://www.rodosisland.gr/

Ιωάννης Φλεβάρης «Το αρχαίο Θέατρο και το αποτύπωμά του στην Δωδεκάνησο» Ρόδος, 2018 Πανεπιστήμιο Αιγάιου

Ιωάννης Φλεβάρης https://www.androsportal.gr/

https://travel-tourism.news-24.gr/

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου