Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: Τα πορτραίτα των ηρώων του 1821- Λιθογραφίες του Φιλέλληνα Friedel



Το ίδρυμα της Αικατερίνης Λασκαρίδη μας φέρνει πιο κοντά με τους ήρωες της Επανάστασης μέσα από τα πορτραίτα που εξέδωσε  ο Δανός Φιλελληνας Adam Friedel.


Πρόκειται για αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του ο οποίος μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και όταν έφθασε στην Πελοπόννησο την περίοδο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης  δήλωσε εθελοντής στον αγώνα, ισχυριζόμενος ότι είναι υπολοχαγός, βαρόνος Friedel von Friedelsburg με αριστοκρατικές καταβολές. Κατά την παραμονή του στην Ελλάδα  ήρθε σε επαφή με  το Θ. Κολοκοτρώνη, τον Νικηταρά, τον Π. Μαυρομιχάλη, τον Μ. Μπότσαρη, τον Δ. Υψηλάντη, τον Ι. Κωλέττη, τον Αλ. Μαυροκορδάτο κ.ά. Είχε καταφέρει να εισχωρήσει στο περιβάλλον του Δ. Υψηλάντη.

 


Όταν αποκαλύφθηκαν τα ψεύδη του, ο Friedel απεβλήθη από τον τακτικό ελληνικό στρατό όμως συγκέντρωσε χρηματα από τους ομογενείς του για τον Αγώνα. Το 1824 τον βρέθηκε στο Μεσολόγγι με τον Λόρδο Βύρωνα. Όταν  ο Ι.-Ι. Μέγιερ δημοσίευσε στην εφημερίδα “Ελληνικά Χρονικά” προειδοποίηση προς τις φιλελληνικές εταιρείες για την αποφυγή του απατεώνα Friedel, o τελευταίος κατέφυγε στο Λονδίνο όπου άνοιξε λιθογραφείο.


Την επόμενη διετία εκτύπωσε και κυκλοφόρησε  24 λιθόγραφα πορτραίτα πολιτικών και στρατιωτικών αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης, τα οποία είχε σχεδιάσει εκ του φυσικού.  Στη συνέχεια τα πορτραίτα  λιθογράφησε και επιχρωμάτισε ο J. Bouvier, τα οποία εκδόθηκαν και διακινήθηκαν σε Ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, ενώ έφθασαν
 έως τις Η.Π.Α και τις Ινδίες. Επίσης έγιναν πολλές επανεκδόσεις.


Τα πορτρέτα των Ελλήνων αγωνιστών του Friedel λειτούργησαν ως σύμβολα και αφύπνισαν την Ευρώπη  και ενίσχυσαν το φιλελληνικό κίνημα  αλλά και εν γένει επηρέασαν την διεθνή κοινήγ γνώμη υπερ του  αγώνα των καταπιεσμένων Ελλήνων.


Μπορείτε να δείτε την έκδοση :http://www.laskaridisfoundation.org/friedel-a-de-the-greeks-twenty-four-portraits-of-the-principal-leaders-and-personages-who-have-made-themselves-most-conspicuous-in-the-greek-revolution-from-the-commencement-of-the-struggle-lond/?fbclid=IwAR1EEZExpJHBrfqYgzwLBOc-qTOBHXWs7LjbCxo6bj47pA5f88vFZhMS3s8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου