Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

ΠΙΟΠ: Η εικαστικός καλλιγράφος Μαρία Γενιτσαρίου παρουσιάζει τις «Γραφές του '21»


Πως μάθαιναν οι Έλληνες προεπαναστατικά να γράφουν; Ποιος ήταν ο ρόλος των θρησκευτικών κειμένων; Είχαν υψηλή παιδεία οι ήρωες του 1821;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα σπεύδει να διασαφηνίσει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς παρουσιάζοντας τις «γραφές του '21» σε ένα σύντομο video.

Η εικαστικός καλλιγράφος Μαρία Γενιτσαρίου με απλό και άμεσο τρόπο μας παρουσιάζει τα υλικά και τα εργαλεία γραφής την προεπαναστατική και την επαναστατική περίοδο.

Ο θεατής μπορεί να κατανοήσει το συγκείμενο εποχής και γιατί οι προσωπικότητες της νεοελληνικής πραγματικότητας όπως ήταν ο Μακρυγιάννης και ο Καποδίστριας μας άφησαν γραπτά με μελάνι.  Μάλιστα, ήταν πιο προνομιούχοι από τους μαθητές  που εκπαιδευόταν στην γραφή μόνο σε πλάκα σχιστολίθου και έγραφαν κονδύλι. Βέβαια, σε καλύτερη θέση όλων ήταν οι Φιλέλληνες όπως ο Λόρδος Μπάυρον που διέθεταν πένες, μελανοδοχεία και στυπόχαρτο.

Στην παρουσίαση αυτή μαθαίνουμε πως ασφαλιζόταν η αλληλογραφία των ηρώων και πως αναγνωρίζονταν μεταξύ τους, γιατί ξεχωρίζουν οι περγαμηνές του Πατριάρχη αλλά και το πώς γράφθηκαν όσα σήμερα αποτελούν τα γραπτά τεκμήρια της Ελληνικής Επανάστασης και της πρώτης διοίκησης του ελληνικού κράτους!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου