Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Πως γιορτάζουν τα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα την Ημέρα της Γυναίκας

 





Τα μουσεία αλλά και οι πολιτιστικοί οργανισμοί γιορτάζουν την σημερινή ημέρα της Γυναίκας που είναι αφιερωμένη στην διεκδίκηση των διακιωμάτων της. Με δεδομένο ότι τα μουσεία της χώρα μας είναι κλειστά λόγω της πανδημίας γιορτάζουν διαδικτυακά και συγκεκριμένα, από τις σελίδες του στα social media και συγκεκριμένα στο  facebook. 


Ποτραίτο της Jean Baptiste Vanmour (1671-1737),
Γυναίκα από το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης,
Μουσείο Μπενάκη


 Το Μουσείο Μπενάκη ανήρτησε  από την επετειακή έκθεση «1821 Πριν και Μετά»  το ποτραίτο της Jean Baptiste Vanmour (1671-1737), Γυναίκα από το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, αρχές 18ου αι., λάδι σε μουσαμά, 34×26 εκ. Συλλογή Μουσείου Μπενάκη. Επίσης με τους φίλους του το μουσείο μοιράστηκε το έργο του William Haygarth (1784-1825) (αποδίδεται), με τίτλο "Ελληνικός χορός", λάδι σε µουσαµά, 34×45 εκ. Συλλογή ∆ιονύση Φωτόπουλου.  Μια ακόμη εικόνα αφορά στη προσωπογραφία της Αικατερίνης (Ρόζας) Μπότσαρη,  σε πιάτο πορσελάνης, με επιχρύσωση, διάμ. 24,5 εκ. Συλλογή Μουσείου Μπενάκη δωρεά Δαμιανού Κυριαζή, αλλά και  το έργο του Σπυρίδωνα Προσαλέντη (1830-1895) , "Η Φωτεινή Μαυρομιχάλη με εθνική ενδυμασία", 19ος αι., λάδι σε μουσαμά, 35×25,5 εκ. Συλλογή Μουσείου Μπενάκη, δωρεά Χρήστου Δαραλέξη.




Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη ανακοίνωσε την επόμενη του έκθεση με τίτλο «Η γυναίκα στην Επανάσταση του 1821 με έργα από την Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη.»

Πορτραίτα της Μαριγώς Ζαραφοπούλας,
αφανούς ηρωίδας της Ελληνικής Επανάστασης.


Στο πνεύμα του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και  το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο τίμησε τις γυναίκες με το πορτραίτο και την ιστορία της Μαριγώς Ζαραφοπούλας, μιας από τις αφανείς ηρωίδες της Ελληνικής Επανάστασης.

«Σιδερώστρες» του Εμμανουήλ Ζαΐρη,
της Εθνικής Πινακοθήκης



Η Εθνική Πινακοθήκη, με αφορμή τον σημερινό εορτασμό για τα δικαιώματα των γυναικών  κοινοποίησε το έργο του Εμμανουήλ Ζαΐρη «Σιδερώστρες».


Σκεπτόμενη Αθηνά, στο Μουσείο της Ακρόπολης



Το Μουσείο της Ακρόπολης ανήρτησε για την σημερινή επέτειο το ανάγλυφο με την «Σκεπτόμενη Αθηνά», την γυναικεία σοφή, έξυπνη και επινοητική θεότητα που προστάτευε την Αθήνα.

 

Παρουσίαση από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ


Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ δημιούργησε βίντεο με έργα από έργα ζωγραφικής μεγάλων Ελλήνων Ζωγράφουν που ανήκουν στην συλλογή του Ιδρύματοος και συνοδευθήκαν με μουσική και αποφθέγματα διανοούμενων και καλλιτεχνών.

Valentina Tereshkova, η πρώτη γυναίκα στο διάστημα.


Το Ίδρυμα Ευγενίδου μοιράστηκε φωτογραφίας της πρώτης γυναίκας στο διάστημα, Valentina Tereshkova (1937-) ήταν ο 12ος άνθρωπος και η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία που ταξίδεψε στο Διάστημα, στην πτήση της με το Vostok 6 στις 16 - 19 Ιουνίου του 1963, σε ηλικία μόλις 26 ετών, ενώ επιλέχθηκε ανάμεσα σε περισσότερες από 400 υποψήφιες

 



 

Η Betty Holberton, ανάρτηση του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής

Το ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής ανέδειξε την Betty Holberton  χάρη στην οποία προστέθηκαν τα αριθμητικά πλήκτρα στο πληκτρολόγιο, καθιερώθηκε η χρήση του γρι-μπεζ χρώματος στα εξωτερικά μέρη του υπολογιστών και ήταν αυτή που εφηύρε το σημείο διακοπής προγράμματος (breakpoint) κατά τη διάρκεια που εργαζόταν στον υπολογιστή ENIAC


Πόστερ από το Vistoria and Αlbert Museum


To Vistoria and Αlbert Museum γιορτασε υμνώντας την δύναμη και την σοφία των γυναικών από τη συλλογη έργων του μουσείου με ένα ποστερ από την Clémentine-Hélène Dufau  που είχε δημοσιευθεί στην φεμινιστική εφημερίδα La Fronde (France, 1898).


Η Αιγυπτιολόγος , Marguerite Naville


Το Βρετανικό Μουσείο αναδεικνύει τις ιστορίες εννέα πρωτοπόρων γυναικών, από αρχαιολόγους έως δημιουργούς.Το  κείμενο συνοδεύεται από τη φωτογραφίας της Marguerite Naville, μια Αιγυπτιολόγο που εργάστηκε σε πολλές πρώιμες αιγυπτιακές ανασκαφές, καταγράφοντας επιγραφές και προσεκτικά σχεδιάζοντας μνημεία καθώς αποκαλύφθηκαν.


"War" της Παθλα Ρεγο (2003)


H Tate μας εύχεται χαρούμενη Ημέρα της Γυναίκας με ένα δείγμα έρων από την πιο πρόσφατη έκθεσή της. Μεταξύ των έργων που αναρτώνται είναι και της Paula Rego.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου