Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Ψηφιακή έκθεση: Ο Γαληνός, ο αυτοκρατορικός γιατρός

 
πηγή: galen.nyu.yourcultureconnect.com

Την επίκαιρη έκθεση για τον μεγάλο γιατρό της αρχαιότητας τον Γαληνό θα μπορούμε να απολαύσουμε διαδικτυακά. Η έκθεση που υποστηρίζεται από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναδεικνύει τον μείζονα ρόλο του αρχαίου Έλληνα γιατρού, Γαληνού, στη διαμόρφωση κάθε πτυχής της σύγχρονης ιατρικής. 

 Μέσα από επτά ενότητες με επιμέρους υποομάδες ο επισκέπτης της έκθεσης με τίτλο The Empire’s Physician: Prosperity, Plague, and Healing in Ancient Rome (Ο Γιατρός της Αυτοκρατορίας: Ευημερία, Πανούκλα και Θεραπεία στην Αρχαία Ρώμη) μπορεί να αντλήσει βιογραφικά στοιχεία αλλά και πληροφορίες για την ιατρική του παιδεία, το θεραπευτικό «οπλοστάσιο» της εποχή, τον κόσμο των γυναικώνς , την φαρμακευτική αγορά, την Πανούκλα στην Ρώμη, την ιατρική και την μαγείακ.ά. Μέσα από την έκθεση «αναδύεται» και το συγκείμενο της εποχής : Κατά την ψηφιακή περιήγηση διαβάζουμε ότι ο Γαληνός ήταν 16 ετών, όταν ο πατέρας του είχε ένα όνειρο που άλλαξε την πορεία της ζωής του γιου του. Δεν ήταν ασυνήθιστο εκείνο τον καιρό οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι οι θεοί επικοινωνούσαν με τους ανθρώπους μέσω των ονείρων και ο Γαληνός, όπως ο πατέρας του, πήρε σοβαρά τέτοια οράματα:«Ενθαρρυνμένος από ξεχωριστά όνειρα, μελέτησε ιατρική μαζί με τη φιλοσοφία». 
πηγή: galen.nyu.yourcultureconnect.com



 Ασκληπιεία 

 Τα Ασκληπιεία, που αποτελούσαν τα θεραπευτήρια της εποχής συνηθίζοταν στο Ελληνικό χώρο και ήηδη έχουν βρεθεί 300. Από την ψηφιακή έκθεση μαθαίνουμε ότι μερικοί ναοί ήταν πιο διάσημοι από άλλους - χτίστηκαν, ξαναχτίστηκαν και επεκτάθηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων καθώς η θεραπευτική λατρεία εξαπλώθηκε. 
Πηγή: galen.nyu.yourcultureconnect.com



Ένας τέτοιος ήταν ο Ναός του Ασκληπιού στην Πέργαμο ο οποίος αποτελούσε προορισμό για προσκύνημα και θεραπεία, καθώς το πρώτο ιερό ιδρύθηκε εκεί γύρω στο 200 π.Χ. Οι ανακαινίσεις άρχισαν περίπου στο 80 μ.Χ. το 123 μ.Χ., μια επίσκεψη από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό ενέπνευσε μια νέα φάση εκτεταμένης αναδιαμόρφωσης. Την εποχή του Γαληνού, ένα μεγάλο συγκρότημα είχε αντικαταστήσει την παλαιότερη συλλογή μικρών κτιρίων. Υπήρχε μια εκτεταμένη σκεπαστή πλατεία διακοσμημένη με κομψές κολόνες, ενωμένες με μνημειακές πύλες σε έναν στρογγυλό ναό αφιερωμένο στον Δία Ασκληπιό (μικρότερο αντίγραφο του ανακαινισμένου Ρωμαϊκού Πάνθεον του Αδριανού). Στο κέντρο αυτού του ναού βρισκόταν το περίφημο, τώρα χαμένο, άγαλμα του Ασκληπιού. 
Πηγή: galen.nyu.yourcultureconnect.com




Επιπλέον, ο χώρος περιελάβανε θέατρο, βιβλιοθήκη, τουαλέτες, και στοές, καθώς και πολλά σιντριβάνια και ένα συγκρότημα. Τον δεύτερο αιώνα μ.Χ., αυτός ο ναός ήταν ένα περίφημο ιερό, σύμφωνα με τον Μάρκο Αυρήλιο. Ως το σπίτι του θεού, η Πέργαμος έγινε ιατρικός κόμβος που προσέλκυσε ασθενείς και γιατρούς. Σ αυτή την ενότητα ο επισκέπτης καλείται να αλληλεπιδράσει: Μπορεί να «παίξει» και να επιλέξει την ερμηνεία ενός θεραπευτικού ονείρου του Ασκληπιού. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ψηφιακός επισκέπτης της έκθεσης καταλαβαίνει πόσο κοντά ήτα η ιατρική/ θεραπευτική προσέγγιση της εποχής με την θρησκεία, σε αντίθεση με την εποχή μας. Αλλά και ενδιαφέρουσες είναι και οι περιγραφές του Γαληνού για τη θεραπεία των τραυμάτων των μονομάχων που αποτελούσαν οικονομική επένδυση των ιδιοκτητών τους, αναφερόμενος σε φαρμακολογικές και καινοτόμες για την εποχή θεραπείες. Μόνος φρόντιζε τους μονομάχους της Περγάμου από το 158 έως το 161 μ.Χ. και καυχιέται για εξαιρετικά αποτελέσματα. 
Πηγή: galen.nyu.yourcultureconnect.com




 Αξίζει να αναφερθεί ότι την ψηφιακή έκθεση δημιούργησε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου (ISAW) στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, με στόχο να διερευνήσει τον ρόλο του Γαληνού ως γιατρού, στοχαστή και μάρτυρα ιστορικών γεγονότων, όπως ο λοιμός των Αντωνίνων. Εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή στον τομέα της υγείας και επιστήμονες θα μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με τη σύνδεση του έργου τους με την αρχαιότητα, ενώ οι δημόσιες εκδηλώσεις αρχίζουν αύριο 11 Μαρτίου, με μία διάλεξη για την Επιστήμη και το Θέαμα στη Ρώμη του Γαληνού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου