Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Ανάδειξη της ιστορίας και κληρονομιάς του Αδριάνειου Υδραγωγείου

 




Κάλεσμα για συμμετοχή στο προγράμμα «Κρυμμένες Πολιτιστικές Ταυτότητες που επανεμφανίζονται μέσα από δίκτυα νερού» (CULTURAL H.ID.RA.N.T) κάνει το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο  MedINA με στόχο να προκύψει ένας πυρήνας ενός ψηφιακού θεματικού Αρχείου.  

 

Επιδίωξη της προσπάθειας είναι να συγκροτηθεί ένα αρχείο αποτελούμενο από τεκμήρια σχετικά με την ιστορία και κληρονομιά του Αδριάνειου Υδραγωγείου, ως πολιτιστικού και υδάτινου πόρου. Επίσης, θα εμπλουτιστεί με μαρτυρίες για την εμπειρία και σχέση των Χαλανδραίων με το (σχεδόν) αόρατο αυτό μνημείο αλλά και ευρύτερα, με το στοιχείο του νερού στην περιοχή τους, στο παρελθόν και το παρόν.

Στο άξονα αυτό επικράτησε το σκεπτικό η συλλογή να αποτελείται από ψηφιακά αντίγραφα τεκμηρίων που υπάρχουν διάσπαρτα σε δημόσια αρχεία και ιδιωτικές συλλογές αλλά και πρωτότυπα ψηφιακά έργα, κάθε είδους (π.χ. έγγραφα φορέων, άρθρα εφημερίδων, φυλλάδια συλλογικοτήτων, χάρτες, σχέδια, φωτογραφίες, ηχογραφήσεις, βίντεο, καλλιτεχνικές δημιουργίες, επιστημονικές μελέτες, κ.ά.).

Το αρχειακό υλικό δεν πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στο παρελθόν αλλά να έχει να κάνει και με το παρόν, μπορεί να «αντανακλά» την οπτική της επιστημονικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας και της κοινωνίας των πολιτών για το θέμα του Αρχείου.

Απώτερος σκοπός είναι να αποτελέσει μια ελεύθερα προσβάσιμη, εύχρηστη διαδικτυακή πηγή γνώσης και έμπνευσης για το ευρύ κοινό, ένα δυναμικό αποθετήριο ιστορίας και μνήμης της κοινωνίας του Χαλανδρίου, που θα παραμείνει ανοιχτό και θα εξακολουθήσει να εμπλουτίζεται με υλικό και μετά το πέρας του προγράμματος. Επίσης, σύμφωνα με το ινστιτούτο στόχος είναι να συνιστά   ένα δημόσιο τόπο, στον οποίο η συνάντηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου με το Χαλάνδρι γίνονται η αφορμή για να καταγραφεί και να αναδειχθεί η σημασία του υδάτινου στοιχείου στο αστικό περιβάλλον.

Μπορείτε να συμπληρώσετε την φόρμα: https://form.jotform.com/210911977322051

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου