Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Aλιγάτορας 18,5 εκ. χρόνων αναστατώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου




 Ένα νέο μόνιμο «κάτοικο»  απέκτησε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι. Πρόκειται για έναν αλιγάτορα που έζησε στη Λιώτα της βορειοανατολικής Λέσβου πριν 18,5 εκατομμύρια χρόνια. Για την ακρίβεια ένα ομοίωμα του φιλοξενείται στο μουσείο και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού…..

Όπως εξήγησε στον τοπικό τύπο «Στο Νησί» ο διευθυντής του Μουσείου Καθηγητής Νίκος Ζούρος  το ομοίωμα έχει τις φυσικές του διαστάσεις του ζώου.  Ο αλιγάτορας εντοπίστηκε απολιθωμένος πριν από μερικά χρόνια στην περιοχή της Λιώτας, δηλαδή τα δόντια και κάποια οστά του ζώου αυτού στα ιζήματα της λίμνης του Γαβαθά. Οι άνθρωποι του μουσείου μελέτησαν τα ευρήματα και βασίστηκαν σε αυτά  για την πλήρη ανακατασκευή του ζώου».




Το ομοίωμα που διαθέτει κίνηση, θα παρέχει την ευκαιρία στους μικρούς φίλους του Μουσείου να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα.  Τα προγράμματα πραγματοποιούνται  με αφορμή τον αλιγάτορα και του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούσε το ζώο αυτό. Επίσης  υλοποιείται το πρόγραμμα «Μικροί Παλαιοντολόγοι» που δίνει το ερέθισμα  στα παιδιά να ανακαλύψουν τι υπάρχει κάτω από το Μουσείο.  Οι μικροί συμμετέχοντες μαθαίνουν για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τη διαδικασία της απολίθωσης, γνωρίσαμε τι ακριβώς κάνει ένας παλαιοντολόγος, τα στάδια της επιστημονικής έρευνας και τις μεθόδους της παλαιοντολογικής ανασκαφής.  Τα παιδιά λαμβάνουν  μέρος σε ανασκαφή, ανακαλύψαμε απολιθωμένους κορμούς και φύλλα και αναγνωρίσαμε το είδος των φυτών στα οποία ανήκουν!


Αύριο, Κυριακή 25 Ιουλίου θα αρχίσει στις 11.00 π.μ. η Εκπαιδευτική Δράση “Ο Αλιγάτορας της Λιώτας” . Στόχος είναι τα παιδιά  να γνωρίσουν μαζί τον αλιγάτορα που ζούσε στο νησί 18,5 εκατομμύρια χρόνια πριν και να προσπαθήσουννα αντιληφθούν πως ήταν το περιβάλλον   τότε σε ένα πολύχρωμο κολάζ!

 Πηγή: stonisi. gr, www.facebook.com/naturalhistorymuseumlesvosgr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου