Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Θνητοί Θεοί: Παλατινή Ανθολογία στον Αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας




 Ο Αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας θα «λουστεί» στις μελωδίες χάρη σε μια μουσικό-θεατρική σύνθεση βασισμένη στην Παλατινή Ανθολογία. Η Αρχαία Ολυμπία, θρησκευτικό κέντρο, σύμβολο του αρχαιοελληνικού πνεύματος, αποτελεί την καλύτερη μήτρα για να αγκαλιάσει την παρουσίαση της Παλατινής Ανθολογίας, την οποία θα αποδώσει ο Μίνως Βολανάκης.

 

Σε μια σημαντική συγκυρία, λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, η παράσταση μας προσκαλεί σε ένα ιερό ταξίδι ανά τους αιώνες, υπενθυμίζοντας τον καταλυτικό και διαχρονικό ρόλο της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

 

 


Συγκεκριμένα, το Γυμνάσιο στον αρχαιολογικό χώρο θα φιλοξενήσει την διπλή εκδήλωση Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Ιουλίου 2021, στις 21:00. Σημειώνεται πως η εκδήλωση της 18ης Ιουλίου 2021 θα αναμεταδοθεί διαδικτυακά στα ελληνικά/αγγλικά  και θα είναι οπτικοακουστικά προσβάσιμη σε άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής. https://mortal-gods.ecaa.gr


«Τὰ πάντα ἕνα γέλιο, τὰ πάντα στάχτη, τὰ πάντα ἕνα μηδέν»:

 

Η Παλατινή Ανθολογία αποτελεί μια  σπουδαία και πλουσιότατη συλλογή ελληνικών επιγραμμάτων που καλύπτει τουλάχιστον 370 ποιητές. Το έργο συντάχτηκε στις αρχές του 10ου αιώνα από τον Βυζαντινό κληρικό Κωνσταντίνο Κεφαλά.



Η Παλατινή Ανθολογία αποτελεί τη βάση αυτής εδώ της μουσικό-θεατρικής παράστασης που συγκεντρώνει μια σειρά εκλεκτών συντελεστών. Ποιήματα που ταξίδεψαν λαξευμένα πάνω σε μάρμαρο διατρέχοντας τους αιώνες, ποιήματα-διαμάντια με κοινό άξονα την ανθρώπινη ύπαρξη, τον έρωτα, τον θάνατο. Πρόκειται για ποιήματα λυρικά, αυτοσαρκαστικά, με “ηφαιστειογενές” χιούμορ, μικρά αριστουργήματα του Καλλίμαχου, του Παλλάδα, του Αισώπου, του Αντιφάνη, του Στράτωνα και τόσων άλλων που καλύπτουν μια περίοδο αιώνων (από τον 7ο π.Χ. μέχρι το 600 μ.Χ.).

 


Στην εκδήλωση τα έργα παρουσιάζονται σε απόδοση Μίνου Βολανάκη, από τη Ρένη Πιττακή και τον Περικλή Μουστάκη συνοδευόμενα από την πρωτότυπη μουσική του δεξιοτέχνη της λύρας Σωκράτη Σινόπουλου, σε μια παράσταση την ιδέα της οποίας υπογράφει η Ελπίδα Σκούφαλου. Η ποίηση της Παλατινής Ανθολογίας είναι τόσο ζωντανή –παρά το χάσμα των αιώνων που μας χω
ρίζει– που αναρωτιέται κανείς αν έχει αλλάξει κάτι στο πέρασμα του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου