Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

13 εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων στη Μασσαλία- Τι προβλέπεται για τα δάνεια μουσείων




Μπορεί να περιμένουμε με αγωνία την λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, αλλά μια πρόγευση θα πάρουν οι Γάλλοι και οι επισκέπτες της Μασσαλίας. Για το επόμενο διάστημα επιλέχθηκαν 13 εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων να φιλοξενηθούν στο μουσείο Mucem, στη Μασσαλία.

Συγκεκριμένα, από τις 18 Οκτωβρίου 2021 έως τις 7 Φεβρουαρίου, τα 13 εκθέματα από τη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων θα ενταχθούν προσωρινά στην οικογένεια του Mucem,  Μουσείου Πολιτισμών της Ευρώπης και της ΜεσογείουΣτο πλαίσιο συνεργασίας της Περιφέρειας Κρήτης με το Γαλλικό Ινστιτούτο με το Mucem για την τοπική ανάπτυξη μέσα από τον πολιτισμό, η Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων  επιχειρεί να αναδείξει μέσα από τα 13 εκθέματα τη ζωή των ανθρώπων στα Χανιά της αρχαιότητας.


Μάλιστα, οι κρητικοί θησαυροί θα εγκαινιάσουν έναν νέο θεσμό το «Δωμάτιο των Φίλων» του Mucem. Πρεμιέρα επιλέχθηκε να γίνει με το αφιέρωμα στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, προτού ακολουθήσουν εκεί αντίστοιχες παρουσιάσεις των συλλογών άλλων σημαντικών μουσείων της Μεσογείου και της Ευρώπης.


Η συνεργασία θα εξακολουθήσει αφού ετοιμάζεται μεγάλη περιοδική έκθεση από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 στα Χανιά, στο νέο Μουσείο.  Στόχος είναι να διανοίξει ένας «διάλογος» μεταξύ των ευρημάτων από τις αρχαίες πόλεις των Χανίων με άλλα σύγχρονα έργα τέχνης από το γαλλικό μουσείο και άλλα, δηλαδή ιστορικά εκθέματα και αντικείμενα καθημερινής ζωής από μεγάλα μουσεία και συλλογές της Ελλάδας και της Γαλλίας.


Δανεισμός

Η στατηγική του δανεισμού είθισται μεταξύ των μεγάλων μουσείων. Η Σύμβαση της  UNESCO επιτρέπει την ανταλλαγή και την κινητικότητα πολιτιστικών αντικειμένων προσδιορίζοντας ότι απαγορεύεται η μεταβίβαση της κυριότητας των πολιτστικών αγαθών. Στόχος είναι να εξυπηρετηθούν εκπαιδευτικοί σκοποί, να προαχθεί η γνώση του ανθρώπινου πολιτισμού με απώτερο σκοπό τον αμοιβαίο σεβασμό και την εκτίμηση. Το δε Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (International Council of Museums-ICOM) και ο Κώδικας Δεοντολογίας που έχει θεσπίσει για τα Μουσεία προβλέπουν ότι σε περίπτωση δανεισμού θα πρέπει να διασφαλιστεί μέσω πιστοποιητικών η νόμιμη προέλευση του πολιτιστικού αντικειμένου. 

Την προβολή του πολιτισμού μας μέσα από μακροχρόνιο δανεισμό πολιτιστικών τεκμηρίων έχει επιλέξει ως στρατηγική του Υπουργείο Πολιτισμού. Μάλιστα το Υπουργείο έχει προβάλει ως επιχείρημα το μοίρασμα και την θέαση του πλούτου μας από την ομογένεια. Ωστόσο, επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί και αντιδράσεις έχουν προκληθεί για τον "εκπατρισμό" έργων τέχνης της αρχαιότητας. Την αντίθεσή του εξέφρασε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για τον δανεισμό μεμονομένων εκθεμάτων και αντιπρότεινε τις μεγάλες περιοδεύουσες εκθέσεις που αποφέρουν σε τουριστικό επίπεδο αλλά και πολιτιστικής διπλωματίας. 


Το νέο μουσείο

Το νέο σύγχρονο μουσείο θα έχει εγκαταστάσεις 6.000 τμ στην περιοχή της Χαλέπας. Τον σχεδιασμό  του νέου βιοκλιματικού κτιρίου έχει κάνει ο Θεοφάνης Μπομπότης. Το πλούτο της συλλογής του μουσείου θα αναδείξει  η μόνιμη έκθεση ύστερα από μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη. Μέσα από την μουσειακή αφήγηση θα παρουσιαστεί  η εξέλιξη στον χρόνο των προϊστορικών οικισμών και των πόλεων στην περιοχή των Χανίων. Για την παρουσίαση τους θα αξιοποιηθούν σύγχρονα εποπτικά και ψηφιακά μέσα αλλά και αναπαραστάσεις. Υπενθυμίζεται πως μέχρι πρότινος περίπου 3.500 εκθέματα  του μουσείου στεγάζονταν στον ναό του Άγιου Φραγκίσκου στη Χαλέπα. ( Διαβάστε εδώ https://cultureloversgr.blogspot.com/2020/07/blog-post_26.html)

Πηγή: neakriti.gr, cretapost.gr, Γιάννης Στεφάνου (2011) Η κινητικότητα των μουσειακών αντικειμένων , Η περίπτωση της Ελλάδας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Επικοινωνία, Μέσων και Πολιτισμού, ΠΜΣ Πολιτιστική Διαχείριση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου