Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Μουσείο Prado : Πως ήταν ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ως δάσκαλος

 



Ποιες πρακτικές ακολουθούσε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι  στο εργαστήρι του; Ένα  φιλόδοξο ερευνητικό έργο εξελίχθηκε στο Μουσείο Prado σε συνεργασία με άλλα διεθνή ιδρύματα, όπως το Μουσείο του Λούβρου, το Εργαστήριο Μοριακής Αρχαιολογίας στη Σορβόννη και την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Στην έκθεση «Ο Λεονάρντο και το αντίγραφο της Μόνα Λίζα» παρουσιάζεται επιλεγμένη ομάδα έργων ζωγραφισμένων από μαθητές και «οπαδούς» του Λεονάρντο. Σε αυτή την έκθεση   στην πραγματικότητα προβάλονται δημόσια τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης έρευνας για τον πλησιέστερο κύκλο του καλλιτέχνη  καθώς και η ανάλυση μεθόδων διδασκαλίας και παραγωγής πινάκων στο πλαίσιο ιταλικών στούντιο στα τέλη του 15ου και στις αρχές του 16ου αιώνα. 


Αξίζει να αναφερθεί πως το αντίγραφο της Μόνα Λίζα στο Museo Nacional del Prado,  είναι ο πίνακας που έχει συμπεριληφθεί στους περισσότερους καταλόγους και ερευνητικά έργα για τον Λεονάρντο και τους συνεργάτες του.

Η έρευνα περιελάβανε πρόσφατες αναλύσεις των σχεδίων, των πραγματειών και της εικονογραφικής τεχνικής του δασκάλου και του στενότερου κύκλου του. Η προσπάθεια αυτή βοηθά να διασφαλιστεί η κατανόηση τόσο της εικονογραφικής σκέψης του Λεονάρντο όσο και των έργων που παράγονται στο πλαίσιο του εργαστηρίου του.

 

Δομημένη είναι η έκθεση γύρω από το αντίγραφο του Μουσείου Prado της Μόνα Λίζα και τις πληροφορίες που προέρχονται από τις τεχνικές εικόνες που έγιναν δυνατές με νέο αναλυτικό εξοπλισμό. Σε αυτό το εκθεσιακό εγείρημα το Μουσείο Prado εστιάζει στη μοναδική και αντισυμβατική φιγούρα του Λεονάρντο ως δασκάλου και σε άλλα χαρακτηριστικά αναγεννησιακά θέματα: Η ιδέα. Η έννοια του πρωτότυπου. Η λειτουργία και οι τύπους αντιγράφων που προέρχονται από πρωτότυπα που δημιουργήθηκαν από τους μεγάλους δασκάλους. Τα έργα που εκτίθενται, τα οποία βασίζονται σε πίνακες και σχέδια του Λεονάρντο, διευκολύνουν επίσης την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αφομοιώθηκαν οι θεωρητικές του γνώσεις από τους μαθητές του, ενώ παράλληλα βοηθούν στην εξήγηση πολλών ιδεών και παρατηρήσεων που εκφράζονται στα γραπτά του.



Η έκθεση βασίζεται στον νέο προσανατολισμό και τη σημασία που έχει αποκτήσει ο Λεονάρντο μετά τις εκθέσεις που ήταν αφιερωμένες στον καλλιτέχνη στο Λούβρο το 2012 και το 2019.

Άξιο λόγου είναι ότι τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών για τη φύση των αντιγράφων και των έργων που εκτελέστηκαν στο bottega vinciana κατά τη διάρκεια της ζωής του, τα οποία εγκρίθηκαν από αυτόν εξασφαλίστηκαν με τη βοήθεια  σύγχρονης τεχνολογίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου