Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Το παλιό Ξενία της Σερίφου μετατρέπεται σε μουσείο αρχαιοτήτων και χώρο σύγχρονης Τέχνης




 Τα εγκαίνια της μετατροπής του ιστορικού Ξενώνα «Περσεύς» Σερίφου σε μουσείο, με την Αρχαιολογική Συλλογή Σερίφου  θα πραγματοποιηθούν στις 3 Ιουλίου. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί  έκθεση σύγχρονων καλλιτεχνών που εμπνέονται από το μύθο του Περσέα.


Όπως ανακοίνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων το παροπλισμένο κτήριο Περσεύς Σερίφου, έργο του αρχιτέκτονα Φίλιππου Βώκου αλλάζει χρήση και από ξενοδοχείο πλέον θα λειτουργεί ως μουσείο. Το κτίριο αποτελεί τυπικό δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής με τη χαρακτηριστική τυπολογία των Ξενία, και καθώς έχει μερικώς παραχωρηθεί από το Δήμο Σερίφου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, θα φιλοξενεί αρχαιότητες αλλά και περιοδικές εκθέσεις με σύγχρονα έργα.

Σε μοναδική θέση κοντά στην ακροθαλασσιά, το κτίριο αποπνέει την αίγλη των παλιών ημερών, αναδύει μνήμες αλλά πλέον κατακλύζεται από την ομορφιά έργων τέχνης, αρχαία και σύγχρονα. Χρήσεις και μνήμες συμπλέκονται. 

Με αφορμή την ονομασία του κτιρίου «Περσεύς», ο μύθος του Περσέα λειτουργεί ως το νήμα της αφήγησης και συνδετικός κρίκος μεταξύ του κτηρίου και των δύο διακριτών εκθέσεων που φιλοξενεί: της Αρχαιολογικής Συλλογής Σερίφου και της περιοδικής έκθεσης έργων σύγχρονων καλλιτεχνών με τον υπότιτλο «Περσέας- Από τη Σέριφο στα άστρα».


Η Αρχαιολογική Συλλογή Σερίφου παρουσιάζεται ξανά στο κοινό μετά από ένα έτος στο νέο της κέλυφος, εντός των δωματίων παραθερισμού του Ξενώνα.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εφορείας αποτελείται κυρίως από τμήματα μαρμάρινων γλυπτών, αγαλμάτων και ανδριάντων καθώς και ανάγλυφων επιτύμβιων στηλών που χρονολογούνται από την ύστερη Κλασική, την Ελληνιστική και την Ρωμαϊκή περίοδο και αφηγούνται ιστορίες από το μακραίωνο παρελθόν της νήσου. «Πρόκειται για διάσπαρτα ευρήματα από την Χώρα, που ταυτίζεται με την αρχαία πόλη της Σερίφου. Διακριτή ενότητα αποτελούν ευρήματα από το έργο της αποκατάστασης του Ασπρόπυργου στα Μαύρα Βολάδια  σήμερα επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. Εκτίθενται αγγεία, κυρίως πίθοι ύστερης κλασικής περιόδου και αμφορείς εργαστηρίων του Αιγαίου (Θάσος, Κρήτη) από αποθέτη της ύστερης αρχαιότητας (4ος-7ος αι.) δίπλα στον πύργο».


Η σύγχρονη έκθεση, με τον τίτλο «Περσέας: από τη Σέριφο στα άστρα»,  σε επιμέλεια του Γιώργου Γεωργακόπουλος, περιλαμβάνει τέσσερα επιτοίχια τυπώματα εικαστικών έργων από καλλιτέχνες : Φιόνας Μουζακίτη, Νίκου Γιαβρόπουλου, Φωτεινής Καπίρη και Πηνελόπης Μασούρη, που εμπνέονται από το μύθο του Περσέα και ένα έργο ηχητικής εγκατάστασης (sound art) του Νίκου Σταυρόπουλου, με αναφορές σε μουσικές και ήχους της λειτουργίας του κτηρίου ως ξενοδοχείου.

Το κτήριο «Περσεύς» με τη νέα του χρήση και την διττή περιοδική έκθεση θα εγκαινιάσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη την Κυριακή 03.07.2022, ώρα 17.30.

 

Λιβάδι Σερίφου, παραλία Αυλόμωνα

Ωράριο επίσκεψης

Δευτέρα, Τετάρτη - Κυριακή : 08:30 – 16:00

Παρασκευή : 14:00 – 22:00

Τρίτη : κλειστά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου