Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Ελευθερία Εμμανουήλ : Σε διάλογο με την αναζήτηση φωτός


 


 

Σαν να αφήνεσαι στον παφλασμό των ανήμερων κυμάτων, στις  ψιχάλες που πέφτουν στο πρόσωπο σου, στον ήχο του νερού που συναντά τα βότσαλα στην ακτή Η ηρεμία σε κατακλύζει μπροστά από τα έργα της Ελευθερίας Εμμανουήλ που εκτίθενται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» στην έκθεση ζωγραφικής «Σε Διάλογο με την Αναζήτηση Φωτός».



της Μαρίας Αλιμπέρτη 


Με δωρική αφήγηση, ανάμειξη χρωμάτων, υφή των ακρυλικών αποτυπώνει θέματα Μετάβαση, Διαφάνειες Αναμνήσεων, Γήινες ροές,  Σκουριασμένα Όνειρα, Διάσπαση, Πύρινα Χρόνια, Ξαφνικά Φως… 


Το φως γίνεται σημείο ζωής, δίνει απόχρωση στο σκοτάδι, γίνεται ο φάρος και η πυξίδα μας. Η τελεία γίνεται γραμμή, αποκτά ροή και μας δείχνει μια ολόκληρη διαδρομή, μοιάζει με τον αστρόφωτο ουρανό τους θερινούς μήνες. Κοιτάζω τα έργα και νιώθω ότι μιλά για την Ποιητική του Σύμπαντος, ενός πελώριου κόσμου και ταυτόχρονα για τη δημιουργία ενός Ανώτερου Πλάσματος, του Θεού, την  δική του Ποίησή του που «ξεδιπλώθηκε» στον δικό μας  Κόσμο. Μέσα από τα έργα της το άπειρο δεν φαντάζει τρομακτικό, δεν νιώθεις απειλή, αλλά σε κατακλύζει η ομορφιά  και ο θαυμασμός, νιώθεις τη διάθεση να γίνεις ένα με αυτή τη δύναμη, με τη Φύση..


Η έκθεση θα μπορούσε να τιτλοφορείται η «Μελωδία του σύμπαντος» , τα έργα της μοιάζουν με πολλαπλές μεταμφιέσεις της μιας Αλήθειας, της Δημιουργίας του κόσμου, της απέραντης Φύσης. 


Τα έργα της Ελευθερίας Εμμανούηλ αποπνέουν την υπαρξιακή της αγωνία, χωρίς αυτό να σε αγχώνει: Η θέασή τους είναι σαν καθαρίζει την σκόνη και την στάχτη από τα μάτια της ψυχής, σαν να ερμηνεύει το απέραντο σκοτάδι που φοβάσαι  και να το ξορκίζει με την ελπίδα της ζωής. Όχι τυχαία γιατί η σκέψη μας για την συνέχεια της ζωής «σκοντάφτει» συχνά στην ανησυχία για το άγνωστο και εδώ η Τέχνη έρχεται να ανακουφίσει αυτό το συναίσθημα. Είναι εντυπωσιακό το σύμπαν αλλά όχι μακρινό και άπιαστο, ο άνθρωπος είναι μέρος του. Οι ανθρώπινες μορφές της, πραγματικά μειλίχιες, δουλεμένες με λάδι παράλληλα με το ακρυλικό,  «ενδοσκοπουν» μέσα σε αυτή την κοσμογονία, «αναστοχάζονται» θα μου εξηγήσει η καλλιτέχνης. Και σκέπτομαι πόσο δίκιο έχει, ο σκεπτόμενος άνθρωπος, εκείνος που «το φιλοσοφεί», δεν νιώθει τρόμο, γνωρίζει ότι είναι μέρος του Όλου, είναι σε ειρήνη με τη φύση, με την φθορά της και με εκείνο που έρχεται… Αυτά τα ερωτήματα μένουν αναπάντητα, παραδέχεται η καλλιτέχνης γι’ αυτό και επανέρχονται στην πορεία της.

Αυτή την αναζήτηση  περιγράφει στο κείμενό της η επιμελήτρια της έκθεσης Χριστίνα Καραγκούνη για την Ελευθερία Εμμανουήλ: «Η εικαστικός εστιάζει και αναζητά το αποτύπωμα του εσωτερικού κόσμου στον εξωτερικό κόσμο και αντίστροφα, παρατηρώντας την αλληλεπίδραση μεταξύ τους. O διάλογος με την αναζήτηση φωτός αποτυπώνεται μέσα από την ρευστότητα της χρωματικής παλέτας, με την προσωπική της αισθητική, αποκαλύπτοντας νέες διαστάσεις και ερμηνείες.
Μέσα από τα αφαιρετικά τοπία και τις μορφές επιχειρεί να οδηγήσει τον θεατή στη φωτεινή όχθη της ζωής».

 

 


Διάρκεια έκθεσης έως τις 10 Απριλίου 2024.
Ώ
ρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 11:00 - 19:00
Σάββατο & Κυριακ
ή 10:00 - 15:00.


Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο, στάση μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210 34414466

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου