Ένας «ανθόκηπος» δημιουργήθηκε στον δεύτερο όροφο του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης Αγγελική Χατζημιχάλη του Δήμου Αθηναίων με την έκθεση Power of Flowers. 200 έργα μοιάζουν με μπουμπούκια που «ανθίζουν» χαρίζοντας ευφορία στους επισκέπτες, σ'έναν υπέροχο χώρο με την αισθητική αυτής της σπουδαίας προσωπικότητας. Τα patchwork δημιουργών από διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Ολλανδία, Σουηδία) κρέμονται από το ταβάνι και στους τοίχους δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα γιορτής.
της Μαρίας Αλιμπέρτη
Στις ηλιόλουστες αίθουσες πλημμυρίζει το χρώμα και η αισιοδοξία, νιώθω μια μελωδία από ακορντεόν να ξυπνά μέσα μου, μια μελωδία που διαχέεται στον χώρο όπως το απαλό αεράκι που μπαίνει από το παράθυρο. Ακόμη, μια ζαχαρένια μυρωδιά γαργαλά τη μύτη μου, μια ανάμνηση παιδική από γιορτινή μέρα να κατακλύζει το μυαλό μου. Με μικρές δρασκελιές διασχίζω τον χώρο για να μην χάσω καμία εικόνα, ήδη από την στιγμή που ανέβαινα την ξύλινη σκάλα του υπέροχου αρχοντικού παρακολουθώ προσεχτικά τα patchwork. Κοιτάζοντας την αντανάκλαση μου στον καθρέφτη της ντουλάπας αντίκας, συνειδητοποιώ ότι κάνω σαν μικρό παιδί που έλαβε απρόσμενη χαρά. Τοπία, πρόσωπα, χρωματικοί συνδυασμοί είναι τα ερεθίσματα που κάνουν το μυαλό μου να είναι σε εγρήγορση. Τα έργα αποπνέουν αισιοδοξία λες και η ελπίδα άνοιξε την αγκαλιά της. Είναι σαν οι δημιουργοί «υφαίνουν» όλοι μαζί ένα κουκούλι ευδαιμονίας.
Ίσως είναι και τα μηνύματα αρμονικής συνύπαρξης δημιουργών διαφορετικών χωρών αλλά και της Ειρήνης όπως αναγράφονται άλλωστε πάνω στις δημιουργίες τους, που γρατζουνούν την καρδούλα μας σήμερα που δυο πόλεμοι βασανίζουν τον πλανήτη μας. Η αλήθεια είναι πως βλέποντας όλα αυτά τα σύμβολα ζήλεψα λίγο την εποχή των χίππις, τον χρωματικό πλουραλισμό και την αίσθηση ελευθερίας τους.
Σε αυτή την έκθεση επιβεβαιώνεται αυτό που μαρτυρούν και οι έρευνες ότι η Τέχνη συμβάλλει στην ευζωία και το well-being. Χαρούμενα πρόσωπα συνειδητοποιώ ότι κινούνται γύρω μου και νιώθω μια ανακούφιση «Δεν στερέψαμε από αθωότητα». Οι περισσότερες επισκέπτες, σκέφτομαι την ώρα που γράφω αυτό το κείμενο, ήμασταν γυναίκες, μάλλον, έχει να κάνει να τη παρανόηση ή καλύτερα τα στερεότυπα ότι η ραπτική συνδέεται με την γυναικεία έμφυλη ταυτότητα, αλλά εγώ είδα και θαύμασα δημιουργίες και ανδρών. Ένας ακόμη μύθος είναι ότι το patchwork αφορά μια μόδα που ήρθε από την Αμερική, κάτι αναληθές όπως έμαθα αργότερα αναζητώντας πληροφορίες. Συγκεκριμένα, οι έποικοι πήραν μαζί τους την συνήθεια ανακύκλωσης υφασμάτων, μια ανάγκη για τα πιο οικονομικά αδύναμα στρώματα που αξιοποιούσαν απομεινάρια των υφασμάτων για να καλύψουν ανάγκες του σπιτιού.
Αξίζει να αναφερθεί πως η έκθεση πως οι δημιουργοί είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πάτσγουορκ (European Quilting Association), στην οποία ανήκει και ο Ελληνικός Σύλλογος Πάτσγουορκ. Η έκθεση στο μουσείο θα φιλοξενείται έως τις 21 Απριλίου 2024, διάστημα που θα βρίκσεται και στην Ελλάδα. Η έκθεση που είχε αφετηρία του Μπέρμιγχαμ, θα συνεχίσει το ταξίδι της ανάμεσα στις χώρες – μέλη της ομοσπονδίας, ταξίδι που θα διαρκέσει δύο χρόνια.
Στόχος της έκθεσης είναι η
ανάδειξη της συλλογικότητας και συνεργασίας μεταξύ των λαών καθώς και της ευρωπαϊκής λαϊκής τέχνης του πάτσγουορκ.
Επιμέλεια έκθεσης: Σταυρούλα Πισιμίση, λαογράφος, υπεύθυνη του Μουσείου
Ακόμη άξιο λόγου είναι πως κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διοργανωθεί στον χώρο του Μουσείου ένα
εργαστήριο το Σάββατο 20 Απριλίου και ώρα 12.00, προκειμένου οι επισκέπτες, με
δήλωση συμμετοχής να γνωρίσουν την τέχνη του πάτσγουορκ από τις Ελληνίδες
καλλιτέχνιδες, οι οποίες εκθέτουν τα έργα τους.
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και
Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» Δήμου Αθηναίων:
Αγγελική Χατζημιχάλη 6,
Πλάκα, τ. 210 3243987
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη
έως Παρασκευή 11.00-16.00, Σάββατο & Κυριακή 10.00-15.00, Δευτέρα κλειστά
Η είσοδος για το κοινό
είναι ελεύθερη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου