Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025

Στο προσκήνιο η πολιτιστική ανάδειξη του Ρεθύμνου




Μέσα στους στενούς λιθόστρωτους δρόμους του Ρεθύμνου, εκεί όπου το φως του Αιγαιοπελαγίτικου ήλιου φιλάει τις μαρμάρινες γωνιές της ιστορίας, αναδύεται ένας πολιτιστικός παλμός που δεν αρκείται στο παρελθόν. Η πόλη, με την αύρα της Ενετοκρατίας και την καρδιά της βαθιά ριζωμένη στην ελληνικότητα, ετοιμάζεται να ξανασυστηθεί – όχι μόνο ως τουριστικός προορισμός, αλλά ως ζωντανός φορέας πολιτιστικής ταυτότητας. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, η αναβίωση της Φορτέτζας, η φροντίδα της Ιερής Μονής Αρκαδίου και η εμψύχωση της Παλιάς Πόλης συνθέτουν ένα ψηφιδωτό έργων που δεν ανήκει μονάχα στην πόλη· ανήκει στο μέλλον της


Το εξελισσόμενο σχέδιο πολιτιστικών έργων για την πόλη και την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, του Δημάρχου Ρεθύμνου, Γιώργου Μαρινάκη, και της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, Μαρίας Λιονή.

 Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου

Οι μελέτες για την ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείο προχωρούν τονίζοντας. Η πόλη θα αποκτήσει ένα σύγχρονο μουσείο, σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειακές απαιτήσεις.

Ανάδειξη της Φορτέτζας και της Παλιάς Πόλης

Συζητήθηκε η ανανέωση της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την Παλιά Πόλη, καθώς και η αξιοποίηση του Φρουρίου της Φορτέτζας, με έμφαση στην αποκατάσταση της παλιάς φυλακής και την απόδοσή της σε πολιτιστική χρήση.

 


Μονή Αρκαδίου: Συντήρηση και πολιτιστικές δράσεις

Όσο για τη Μονής Αρκαδίου, επισημαίνεται η ανάγκη εκπόνησης μελέτης για την προστασία και αποκατάσταση των φθορών. Παράλληλα, προχωράη θεσμοθέτηση ετήσιας μουσικής εκδήλωσης στον αύλειο χώρο της Μονής, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, αρχής γενομένης από το 2026, με αφορμή την επέτειο των 160 χρόνων από το Ολοκαύτωμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου