Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ενδιαφέρον εργαστήριο "ο Φανατισμός στα έργα Τέχνης"

Στο πλαίσιο της ημερίδας φιλοσοφίας με θέμα «Φανατισμός, όταν η ατομική Βούληση μετατρέπεται σε μαζική παρόρμηση» θα διεξαχθεί εργαστήριο ιστορίας τέχνης με στόχο την προσέγγιση του φαινομένου από την πλευρά των εικαστικών στο ΑΙΕ (Αβέρωφ 18 Περισσός). Η Δρ. Μαρία Αθανασέκου  θα μας αποδείξει μέσω προβολής χαρακτηριστικών περιπτώσεων έργων τέχνης που έχουν υποστεί τη βία του φανατισμού, την σχέση του με την τέχνη.
Ανάμεσα σε άλλα θα συζητηθούν: Αιτίες και αφορμές εκδήλωσης φανατικής συμπεριφοράς απέναντι σε έργα τέχνης. Πως η θρησκεία, η πολιτική και άλλοι παράγοντες δημιουργούν φανατικούς.
Ποιες καλλιτεχνικές ποιότητες μπορούν εν δυνάμει να φανατίσουν.



Ο Χίτλερ περιηγείται αίθουσες του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στο Μόναχο, όπου βρίσκονταν τα έργα «εκφυλισμένης τέχνης» που είχαν κατασχεθεί.

Ο Φανατισμός, που ανεξάρτητα της 
σημασιολογικής του εξέλιξης, ως όρος προέρχεται από την λατινική λέξη fanum (=ιερόν), βεβηλώνει την ανθρώπινη κατάσταση εγκλωβίζοντας το μυαλό σε   στεγανά και ανεξέταστες συμπεριφορές. 

Σημειώνεται ότι η κατανόηση, η αφομοίωση της τέχνης προϋποθέτει παιδεία, καλλιέργεια ή τουλάχιστον ιδεολογική ανεκτικότητα και ένα βαθμό πνευματικότητας, γνωρίσματα που δεν συμβαδίζουν με την ιδεοληψία και την εμμονή του φανατισμού. 
Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα του Fra Bartolomeo

Η τέχνη και ο φανατισμός είναι δύο έννοιες φύσει και θέσει ασυμβίβαστες, που η μια προϋποθέτει την απουσία της άλλης. Ο Αιγύπτιος συγγραφέας Al Aswany, συνοψίζει αυτή την κοινή αντίληψη: «Αν κάποιος καταλαβαίνει την τέχνη, δεν θα γίνει ποτέ φανατικός. Αν είναι φανατικός, τότε καλό είναι να μείνει μακριά από την τέχνη γιατί ποτέ δεν θα την καταλάβει». Υπάρχουν, ωστόσο, και οι εξαιρέσεις. Σύμφωνα με τον Αδόλφο Χίτλερ, το όνειρο του οποίου ήταν να γίνει καλλιτέχνης, «η τέχνη είναι μια μεγαλειώδης αποστολή, η οποία απαιτεί φανατισμό»
Σε μια απόπειρα σύντομης ιστορικής αναδρομής διαπιστώνεται ότι η τέχνη έχει αρκετά συχνά υπάρξει θύμα φανατισμού σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές και χρονικές στιγμές: Η σύληση και καταστροφή έργων τέχνης σε περιόδους πολέμων κατά την αρχαιότητα, αλλά και τις μέρες μας, η βυζαντινή εικονομαχία, η «πυρά της ματαιοδοξίας» του Σαβοναρόλα, η Ιερά εξέταση, η "εκφυλισμένη" μοντέρνα τέχνη των Ναζί, η ανατίναξη με δυναμίτη των αγαλμάτων του Βούδα από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν το 2001, μνημείων που ανήκαν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και μεμονωμένες περιπτώσεις φανατικών ατομικών επιθέσεων σε έργα τέχνης, όπως στην Pietà του Μιχαήλ Αγγέλου, στην Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι καθώς και σε πλήθος έργων εννοιολογικής τέχνης.

 Pietà, σημαίνει Έλεος του Μιχαήλ Αγγέλου (Άγιος Πέτρος)

Αυτές είναι λίγες μόνο από τις περιπτώσεις που η ιερότητα της τέχνης δεν συγκίνησε και στο άβατο της εισήλθαν με βία απόψεων και πράξεων άτομα που είτε υποκινήθηκαν, είτε υποκίνησαν ακραίες εκδηλώσεις απόρριψης και όχι σπάνια καταστροφής καλλιτεχνικών δημιουργημάτων.
Ώρα διεξαγωγής :7μ.μ.-10μ.μ.
Δίδακτρα: 20€,  Φοιτητές 15€, Άνεργοι 15€, Κάτοχοι Ετήσιας Κάρτας Σεμιναρίων ΑΙΕ: Δωρεάν
Παρέχονται:
  • Σημειώσεις  
  • Βιβλιογραφία
  • Βεβαίωση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου