Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Μαγεία η παράσταση της όπερας της Σαγκάης στην ΕΛΣ


Υπέροχες μελωδίες  της Ανατολής, έντονα χρώματα κι ένας ύμνος στον έρωτα των θνητών που ακόμη και οι δαίμονες τον ζηλεύουν συνθέτουν το φαντασμαγορικό ψηφιδωτό τεχνών που παρουσιάζει η παραδοσιακή μορφή της κινέζικης Όπερας Κουν (Kunqu) στη Γή του Φωτός, όπως εκείνοι ονομάζουν την Ελλάδα... Μπορεί ο ήχος της γλώσσας να ήταν ασυνήθιστος για τα αυτιά μου αλλά γρήγορα συνήθισα καθώς η άλλη αίσθησή μου, η όραση μου ειχε σαγηνευτεί από τα εντυπωσιακά κεντημένα παραδοσιακά ενδύματα αλλά και τα λαμπερά διαδήματα που φορούσαν οι ηθοποιοί της όπερας της Σαγκάης σε μια υπέροχη βραδιά στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος! Σαν παιδί νιώθω ευτυχισμένη καθώς χαλαρώνω στην βελούδινη πολυθρόνα της Εθνκής Λυρικής Σκηνής, αναλογιζόμενη ότι πρόκειται για μια παράσταση που θα τη θυμάμαι για όλη μου τη ζωή!

Της Μαρίας Αλιμπέρτη 

Η εκφραστικότητα των ηθοποιών όχι μόνο στη πρόζα αλλά και στο λιμπρέτο με ταξίδεψε
στο μακρινό τοπίο της Κίνας, ξετυλίγοντας μύθους από την πανέμορφη παράδοσή τους. Εκεί δυο γυναικείοι δαίμονες ζηλεύουν τον έρωτα μεταξύ των θνητών! Μάλιστα, η ομορφιά ενός νέου άντρα αποτελεί την αφορμή, ώστε να μεταμορφωθούν σε νεαρές γυναίκες! Η συζυγική αγάπη και η αφοσίωση του Λευκού φιδιού (δαίμονα) θα προδοθεί από τον παραδόπιστο σύζυγο, όταν ένας κακόβουλος μοναχός θα τον δασκαλέψει να την παγιδεύσει για να αποκαλύψει την αληθινή της ταυτότητα. Εκείνη για να τον σώσει θα παλέψει  στο όρος Κουνλουν με άλλες θεότητες για να του εξασφαλίσει το βότανο της αθανασίας- κοινό αίνιγμα σε όλους τους πολιτισμούς.

Ο ήχος των κρουστών μουσικών οργάνων επιτείνει την αγωνία, καθώς ταυτίζομαι με την μαχήτρια ηρωίδα: τώρα οι σεμνές χορογραφίες έχουν δώσει τη θέση τους κατά την πέμπτη σκηνή "Η Μάχη στα ΄Υδατα" σε ξιφομαχίες, περίτεχνες τούμπες στον αέρα και μεθοδικές κινήσεις που θυμίζουν ακροβατικά. Η χάρη και η ισορροπία ξετρελαίνουν και το υπόλοιπο κοινό που χειροκροτά θερμά. Θαλάσσια πλάσματα συντάσσονται στο πλευρό της μαχήτριας του έρωτα, ενάντια στον κληρικό που βλέπει το κακό στην αγάπη! Η αγάπη όμως ακόμη και τα νερά του ποταμού θα κινήσει ανάποδα και η ερμηνεύτρια θα μας ξετρελάνει με την δεξιοτεχνία της στον χειρισμό των σπαθιών!
Η ερμηνεία όλου του θιάσου χαρακτηρίζεται από την παραστατικότητα καθώς οι χειρονομίες βοηθούν στην
κατανόηση του νοήματος και χωρίς τους υπότιτλους. Από αυτές τις χειρονομίες και το ύφος αναδύεται η ευγένεια του λαού της Κίνας, στοιχείο της αυθεντικής κουλτούρας του. Αλλά και ο μύθος αν και σε μια επιφανειακή προσέγγιση μπορεί να φανεί απλοϊκός, δηλαδή εγκώμιο στη συζυγική πίστη και αφοσίωση, όμως πανανθρώπινες αξίες, όπως είναι η αλληλεγγύη προς τον αδύναμο συνάνθρωπο αναδεικνύονται. Με την ελπίδα ότι το γεγονός ότι πρόκειται για μηνύματα ενός χιλιετούς πολιτισμού όπως ο δικός μας, θα συμβάλει στο να βρεθούν ευήκοα ώτα, βγαίνω από την εντυπωσιακή  αίθουσα.

Για όσους ενδιαφέρονται να γευτούν αυτη τη μοναδική εμπειρία παρουσιάζεται και σήμερα δεύτερη παράσταση από την όπερα της Σαγκάης με ελεύθερη είσοδο.




Ηθοποιοί:
Bai Suzhen:Gu Haohao, Luo Chenxue , Qian Yuting
Xu Xian: Li An
Xiao Qing: Ni Hong, Zhao Wenying
Fa Hai: Liao Bin


Πηγή φωτό :http://www.snf.org/el/grafeio-typou/lista-neon/2017/08/enthousiase-to-koino-i-premiera-tou-thiasou-tis-operas-koun-tis-sagkais-sto-kpisn,-me-dorea-tou-isn/

http://en.people.cn/90782/8015092.html

https://gr.pinterest.com/pin/181551428698416460/?lp=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου