Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Τι θα έκανε ο Καραγκιόζης, ως διαχρονικό σύμβολο του Έλληνα έαν συναντούσε μια νεράιδα; Τι δουλειά έχει ο Καραγκιόζης στη Μάνη, παρέα με τον Μαυρομιχάλη; Τις απαντήσεις θα λάβετε στην παράσταση Θεάτρου Σκιών " Η Νεράιδα του Κάστρου" που για πρώτη φορά "ανεβάζει" ο καραγκιοζοπαίχτης Σωκράτης Κοτσορές .
Στα χνάρια των παλιών Καραγκιοζοπαιχτών, με την φωνή του ζωντανεύει όλους τους ήρωες ή μπορεί να αυτοσχεδιάσει για να παράγει ήχους που απαιτεί η πλοκή του έργου. Από παιδί λατρευε τον Καραγκιόζη παρακολουθώντας παραστάσεις με τον καραγκιοζοπαίχτη Βάγγο,ι τον Θανάση Σπυρόπουλο, ενώ υπήρξε μαθητής κοντά σε πολλούς καραγκιοζοπαίχτες, αλλά μεγαλύτερη επίδραση στο παίξιμο του έχει από τον 79χρονο σήμερα Μίμη Μάνο.

της Μαρίας Αλιμπέρτη 


Μύθος και παράδοση αποτελούν την αφετηρία για την παράσταση που αναμένεται να κερδίσει μικρούς και μεγάλους θεατές οι οποίοι θα προστρέξουν στις 18 και 31 Μαρτίου στην αίθουσα θεάτρου του Αθλητικού Κέντρου Ψυχικού. Η ιστορία αυτής της παράστασης καταγράφηκε από παλιούς Καραγκιοζοπαίχτες και παίζεται με τον ίδιο τρόπο, όπως μας εξήγησε ο κ.Κοτσορές. Πρόκειται για έναν παλιό θρύλο της Μάνης, κατά τον οποίο ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης βρήκε μια κοπέλα στο δάσος και την θεώρησε ότι είναι νεράιδα. Με βάση αυτόν τον μύθο η παράσταση αρχίζει με τον Καραγκιόζη μαζί με τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη, να εντοπίζουν την νεράιδα όταν πάνε για κυνήγι.

Οι λιλιπούτειοι θεατές, συνήθως άνω των δυο ετών, ενθουσιάζονται με τις παραστάσεις που ενέχουν θρύλους, κομμάτια της ελληνικής ιστορίας "δείχνουν αρκετό ενδιαφέρον, και συμμετέχουν πολλές φορές στο έργο και κάποιες φορές, διαμορφώνουν και την υπόθεση,προειδοποιούν τον Καραγκιόζη εάν κάτι συμβεί και δεν το έχει αντιληφθεί" σημειώνει ο κ.Κοτσορές.

Μάλιστα οι παραστάσεις του Θεάτρου Σκιών φέρνουν τα παιδιά πιο κοντά στην Ιστορία μας και αποτελεί ένα πιο διαδακτικό τρόπο από τις συνηθισμένες μεθόδους διδασκαλίας και εκμάθησης, καθώς μια εν λόγω παράσταση "δεν είναι ένα βιβλίο, που θα το βάλει στην άκρη (ένα παιδί) και θα το αφήσει, αφότου το διαβάσεικαι, και ίσως το αφήσει αδιάφορο. Όταν το βλέπει σαν ιστοριούλα να παίζεται στον Καραγκιόζη, τότε, θα του εντυπωθεί καλύτερα στη μνήμη του!!" σχολιάζει ο κ.Κοτσορές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο καραγκιοζοπαίχτης δεν συμφωνεί  με τα στερεότυπα που θέλουν ο κοσμος  να ταυτίζεται με τον Καραγκιόζη γιατι είναι σύμβολο του εξαθλιωμένου 
"Δεν θα έλεγα εξαθλιωμένος, αλλά φτωχός, πονηρός και καταφερτζής κάνει όλα τα επαγγέλματα του κόσμου για να μην πεινάσει η οικογένεια του ο Καραγκιόζης. Είναι ο διαχρονικός Ελληνας μπορούμε να πούμε και νεοέλληνας".

Όσο για το εάν ο Καραγκιόζης συγκινεί περισσότερο τους ενήλικες "ισχύει, (το να ) θυμούνται οι παλιοί, να μαθαινουν." Σύμφωνα με τον κ.Κοτσορές υπάρχουν παιδιά που όχι μόνο τους αρέσει ο Καραγκιόζης, αλλά έχουν και μεγάλη συλλογή από φιγούρες,
"άλλα και παιδιά που βλέπουν για πρώτη φορά όταν παίζεις κάτι ιδιαίτερο σε βλέπουν με ενδιαφέρον"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου