Μπορεί να μεγάλωσα, αλλά ένιωσα ανακούφιση, όταν είδα ότι απέκτησαν συντροφιά: Μια μικρή εισβολή από λιλιπούτεια παιχνίδια ήρθαν να ταράξουν την ησυχία τους! Τα PlaymoGreek εισήλθαν στο
"βασίλειό" τους, τις προθήκες τους και στέκονται μπροστά τους σε "καθρεφτένια" βάθρα, συνομιλώντας με τα τεκμήρια της λαϊκής μας παράδοσης.
"Όλο καμάρι και εθνική υπερηφάνια" τα playmobil εμφανίζονται φορώντας πιστά αντίγραφα από παραδοσιακές φορεσιές από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, άλλες της καθημερινότητας και άλλες νυφιάτικες, επίσημες, βελούδινες με περίτεχνο κεφαλοδέσμο, πολύχρωμα κεντήματα και κοσμήματα. Δεν μπορώ παρά να θαυμάσω τόσο την σύλληψη της ιδέας όσο και τη τεχνική του Πέτρου Καμινιώτη, δημιουργού της συλλογής των αγαπημένων παιχνιδιών- ηρώων των παιδικών μας χρόνων- ντυμένων με πιστά αντίγραφα παραδοσιακών ενδυμασιών.
της Μαρίας Αλιμπέρτη
Μπροστά από τις παλιές προθήκες του μουσείου, αναλογίζομαι πόσο πετυχημένα ο νεαρός δημιουργός κατάφερε να συνδυάσει την παράδοση με ένα "καταναλωτικό προϊόν της σύγχρονης εποχής και να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές μας. Και ταυτόχρονα θαυμάζω την υπομονή του να κολλά διάφορα υλικά σε μικρή επιφάνεια, να ζωγραφίζει τόσες λεπτομέρειες και να δημιουργεί πολύ μικρά κοσμήματα!
Με δέος χαζεύω την αναπαράσταση της φορεσιάς της κυρα-Φροσύνης και την αποτύπωση του βελούδινου υφάσματος αλλά και την γούνινη λεπτομέρεια της αθηναϊκής φορεσιάς. Δεν μπορώ να μην εντυπωσιαστώ από τον μικρό playmo-τσολιά, ο οποίος φορά την παιδική στολή του Παύλου Μελά. Μάλιστα η αυθεντική ενδυμασία συνοδεύεται από φωτογραφικό ντοκουμέντο, δηλαδηφωτογραφία του ανιψιού του ήρωα, τον Παύλο Β.Μελά, να φορά την στολή του θείου του.
Οι λεπτομέρειες από την μαντίλα της στολής της Αστυπάλαιας μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον αλλά και οι ποδιές μάνας και κόρης από την Κάρπαθο! Θα σταθώ για ώρα μπροστά στον ελληνικό χάρτη με και τις χαρακτηριστικές ενδυμασίες και θα θαυμάσω ακόμη περισσότερο τα playmobil με τις χαρακτηριστικές μάσκες τους και τις ιδιαίτερες ενδυμασίες του, που αναπαριστούν τους Γενίτσαρους και τις Μπούες, το αποκριατικο έθιμο της Νάουσας.
απέστειλε ζεύγη κουκλων σε διάφορες περιοχές της χώρας και ζήτησε να ντυθούν με παραδοσιακές στολές από τους ντόπιους. Όταν εκείνη λόγω του Α' Π.Π. αποκλείστηκε στη Ρωσία ζήτησε με επιστολή της να δωθούν στο Λύκειο Ελληνίδων, όπου και φυλάσσονται σημερα.
Κι ενώ εξακολουθώ να χαζεύω τις λεπτομέρειες από τις μικροσκοπικές ενδυμασίες των Playmogreek, τα φαντάζομαι να μπαίνουν σε κύκλο, να στήνουν χωρό και να τραγουδούν παραδοσιακούς σκοπούς. Και κάπως έτσι ξανά ένιωσα παιδί, που με τα παιχνίδια του και την φαντασία του μπορεί να ζωντανεύει έναν ολόκληρο κόσμο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου