Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Λεονάρντο ντα Βίντσι, επιστήμονας με καλλιτεχνικές ευαισθησίες; Μουσεία που διαφωτίζουν την άγνωστη πλευρά του

Ο Λεοναρντο Ντα Bίντσι μια ιδιοφυία που μας αναστατώνει ακόμη και σήμερα!
Με αφορμή την συμπλήρωση 500 χρόνων από το θάνατο του το 2019, τα μουσεία διεθνώς έχουν εισέλθει σε έναν μεγάλο ανταγωνισμό ποιος θα ετοιμάσει το μεγαλύτερο και καλύτερο αφιέρωμα!
Ήδη στο Άμστερνταμ ετοιμάζουν εκδηλώσεις από τον προσεχή Οκτώβρη, ενώ την ίδια περίοδο, τον Νοέμβρη θα εγκαινιαστεί και στην χώρα μας έκθεση από την εταιρεία παραγωγής Λάβρυς, στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι.

της Μαρίας Αλιμπέρτη 


 Μεγάλος αριθμός μελετητών θεωρούν ότι είναι ότι είναι ο σημαντικότερος των σημαντικότερων  των ζωγράφων και από τους πιο ταλαντούχους επιστήμονες  σε πολλούς κλάδους. 

Ακόμη και σήμερα πολλά έργα, καλλιτεχνικά αλλά και εφευρέσεις του  εντυπωσιάζουν το κοινό. Μπορεί να είναι γνωστός στο ευρύ κοινό ως ζωγράφος αλλά είχε κατακτήσει και άλλες τέχνες όπως η γλυπτική, η αρχιτεκτονική, η μουσική, η ποίηση,η φιλοσοφία. Εξίσου σπουδαίος ήταν ως επιστήμονας διέθετε τεράστιο εύρος γνώσεων στην ιατρική, στην μηχανική και μεγάλο ταλέντο στις εφευρέσεις, στον αυτοματισμό  την βοτανολογία κ.ά..

Με λίγα λόγια ενσάρκωσε το πραγματικό πρώτυπο του Ουμανιστή ανθρώπου.
Η ευπροσάρμοστη δραστηριότητά του είχε τις ρίζες του στη δημιουργικότητα, τις δεξιότητες παρατήρησης, τη συνεχή έρευνα και την πειραματική εργασία.

Η σκέψη του Ντα Βίντσι ήταν ρευστή, έτοιμη να προσδιορίσει τη σχέση μεταξύ
των πραγμάτων, ενσωματώνοντας το όνειρο και την πραγματικότητα, δίνοντας την ίδια αξία στο πιθανόν και το υπάρχον, αντιμετωπίζοντας κόσμο στην ενότητά του.

Εμείς επιλέξαμε στην συνέχεια θα σας παρουσιάσουμε δυο μουσειακούς χώρους, λιγότερο γνωστούς που είναι αφιερωμένοι στην πιο αθέατη πλευρά του Λεονάρντου από το Βίντσι της Ιταλίας και σας ευχόμαστε κάποια στιγμή να υλοποιήσετε αυτό το νοερό ταξίδι που θα  μοιραστείτε μαζί μας. 

Εθνικό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας «Λεονάρντο ντα Βίντσι» στο Μιλάνο

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μουσείο επιστημών και τεχνολογίας στην Ιταλία και είναι αφιερωμένο στον διάσημο Ιταλό ζωγράφο και επιστήμονα Λεονάρντο ντα Βίντσι. Το εν λόγω μουσείο στεγάζετε σε ένα μοναστήρι του 16ου αιώνα, το San Vittore al Corpo και φιλοξενεί εκτός από τις μόνιμες συλλογές με σπουδαία μοντέλα από εύθραυστα υλικά, θεματικές εκθέσεις και παιδαγωγικά προγράμματα.
Η παρούσα έκθεση με τίτλοLeonardo Da Vinci Parade μηχανές αλλά και μοντέλα στρατιωτικής μηχανικής και αστικής αρχιτεκτονικής από τερακότα, αρκετά από αυτά δεν είχαν εκτεθεί ποτέ ξανά.
Γενικότερα το μουσείο μπορεί να διαχωριστεί σε ενότητες σύμφωνα με το θέμα Υλικά, Μεταφορές, Ενέργεια, Επικοινωνία, Τέχνη και Επιστήμη "Λεονάρντο ντα Βίντσι", Νέα Σύνορα, Επιστήμη για Παιδιά. Σε αυτά πραγματοποιούνται ειδικά για παιδιά και νέους φοιτητές. Ο επισκέπτης έχει μοναδική ευκαιρία να θαυμάσει υλοποιημένα σχέδια  του Λεονάρντο για εφευρέσεις αεροπορικές, σιδηροδρομικές, μέχρι και υποβρύχιο!

Κάστρο Clos Luce  στην Amboise 

O Λεονάρντο μπορεί να γεννήθηκε στο Βίντσι αλλά πέθανε στην Amboise της Γαλλίας στις 2 Μαίου του 1519. Οκαταξιωμένος καλλιτέχνης και διανοούμενος της Αναγέννησης δέχθηκε πρόσκληση από τον βασιλιά Francis II.  Ακόμη και σήμερα, πέντε αιώνες απο τον θάνατό του, κάθε χρόνο πολυάριθμοι επισκέπτες καταφθάνουν στο παρεκκλήσι του Saint Hubert  του Βασιλικού κάστρου της πόλης για να προσκυνήσουν στο τάφο του.
Ο μεγάλος μηχανικός φιλοξενήθηκε στο Κάστρο Clos Luce και εκείνη την περίοδο υπήρξε εξαιρετικά παραγωγικός. Μάλιστα προετοίμασε μια μεγάλη μελέτη  για την κατασκευή ενός μεγάλου παλατιού και την ιδανική πόλη Romoratin  όπου θα φιλοξενείτο το Δικαστήριο. Επίσης, στους κώδικές του εντοπίζονται σειρά από έρευνες, σχέδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει βρεθεί ένα σχέδιο  για από συναρμολογούμενα σπίτια. Στο υπόγειο του κάστρου που είναι ανοιχτό για το κοινό υπάρχουν εκθέματα που επιτρέπουν στον επισκέπτη  να κατανοήσει τις πολλαπλές του γνώσεις, στην υδραυλική, στην αστική μηχανική κ ά..

Έξι 3D animation και 40 μακέτες αντανακλούν την διαφορετικότητα των εφευρέσεών του: αεροπλάνα, αυτοκίνητα ελικόπτερα, δεξαμενές κ.ά.. Μάλιστα, τα μοντέλα κατασκευάστηκαν από την IBM με βάση τα αρχικά σχέδια του Λεονάρντο  και χτίστηκαν με υλικά της εποχής και αποκαλύπτουν την διορατική ιδιοφυία του. Μάλιστα λέγεται ότι ο βασιλιάς εκτιμούσε τόσο πολύ την ευφυΐα του, ώστε να κτίσει ειδικό τούνελ που συνέδεε το υπόγειο του κάστορυ του Λεονάρντο με το Βασιλικό Κάστρο και να έχει απευθείας πρόσβαση ο διανοούμενος στην βασιλική οικεία.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου