Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

«Γκάντι - Η Δύναμη της Ψυχής», μια παράσταση για τον στοχαστή και δάσκαλο που εξακολουθεί να μας εμπνέει!



Ένας άντρας ντυμένος στα λευκά με τα χέρια του να αποδίδουν το συναίσθημα. Στέκει μυσταγωγικά στο μαύρο φόντο με δεύτερο πλάνο το πορτραίτο του Γκάντι, κοιτά κατάματα έναν έναν τους θεατές, και καταφέρνει να πυροδοτήσει συναισθήματα αφύπνισης...

«Το οικόσημο του ανθρώπου δεν είναι το ξίφος, αλλά ο πόνος» μια ρήση με πολύ σοφία από το στόμα του στοχαστή και ακτιβιστή Μαχάτμα Γκάντι... Μαθήματα ζωής μέσα από την μεγάλη αυτή προσωπικότητα προσφέρει η παράσταση «Γκάντι - Η Δύναμη της Ψυχής» στον πολυχώρο πολιτισμού «Διέλευσις». Πρόκειται για ένα μονόλογο, στηριγμένο στην πλούσια βιβλιογραφία του μεγάλου αυτού ηγέτη και δασκάλου, σε δραματουργική προσαρμογή και σκηνοθεσία της Χρυσάνθης Κορνηλίου και την ερμηνεία του Γιάννη Λαμπρόπουλου.

Της Μαρία Αλιμπέρτη


Με φυσική πραότητα, ως άλλος απόγονος του Γκάντι αποδεικνύεται ο κ. Λαμπρόπουλος καλός αγωγός για την μετάδοση των ιδεών του μεγάλου φιλοσόφου, αν και δεν υπάρχει διάθεση  του κακώς εννοούμενου διδακτισμού στην παράσταση.Η ερμηνευτική προσέγγιση ενέχει την αμεσότητα και την έντονη  εκφραστικότητα του ηθοποιού. 
Η λιτότητα είναι η σωστή συνταγή της σκηνοθέτιδας που έχει φροντίσει με οπτικά ερεθίσματα μέσω της προβολής οπτικοακουστικού υλικού να μας μεταφέρει στην Ινδία της εποχής του Γκάντι. 


Το εγχείρημα αποτελεί μια «κατάδυση» στο σύμπαν της φιλοσοφίας του, με πολλές αναφορές στις ιδέες και στο παράδειγμα σωφροσύνης, αυτοσυγκράτησης και ταπεινότητας που υπήρξε ο Γκάντι. Οι θεατές μπορούν να αντλήσουν από χρήσιμες βιογραφικές πληροφορίες έως συμβουλές για τη καθημερινότητάς, καθώς η παράσταση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως life coaching υπό την έννοια ότι παρέχει τροφή για σκέψη, δεδομένου βέβαια  ότι οι θεατές προσέλθουν με  μυαλό χωρίς παρωπίδες.

Αυτό μπορεί να συμβεί καθώς στέλνεται το μήνυμα ότι ο Γάντι πίστευε στην προσωπική μεταμόρφωση θεωρώντας ότι οι δικές μας μικρές αλλαγές  μπορούν να μετακυλήσουν σε συλλογικές. Ο ίδιος εισήγαγε και προώθησε την satyagraha- η πρακτική της μη βίαιης αντίστασης-,φέρνοντας ένα νέο πνεύμα με στόχο την εξέλιξη και την πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου. Η θεωρία αυτού τον ταύτισε στο συλλογικό ασυνείδητο με την υπεράσπιση της ειρήνης.

Μέσα από τα μάτια του εγγονού του, Αρούν Γκάντι που μας χαρίζει μια προσωπική εξιστόρηση καθώς  «ξετυλίγεται» η μεγάλη αυτή προσωπικότητα. Το διάστημα που έζησαν μαζί, τα μαθήματα που έλαβε  και η κληρονομιά του που δεν είναι άλλη από την φιλοσοφία και την στάση ζωής. Ο Αρούν Γκάντι, ακτιβιστής και ιδρυτής του  Ινστιτούτου μη βίας ΜΚ Γκάντι γίνεται ο ήρωας-αφηγητής που προσπαθεί να ανατρέψει την  στερεότυπη πεποίθηση –ως καρικατούρα που έχουν πολλοί για το λαμπρό αυτό μυαλό.

Η πλειοψηφία της κοινής γνώμηςέχει μια εικόνα καρτούν, δηλαδή τον έχει ταυτίσει με την εικόνα του φτωχικά ντυμένου ηλικιωμένου άνδρα που τόλμησε όμως να μπει μπροστά στον αγώνα του κατά της βρετανικής κυριαρχίας κατέχοντας σημαίνων ρόλο στην  στην ανεξαρτησία της Ινδίας. Ίσως έχουμε αυτή την «φλου» αντίληψη γιατί έχουμε ακουστά για τη συμβολή  της καινοτόμου ιδέα της satyagraha που ενέπνευσε τον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ.

Η παράσταση αναδύει στοιχεία για τον Γκάντι εξετάζοντάς τον ως σύνολο, πνεύμα, φιλόσοφο και άνθρωπο, ενώ φέρνει τις ιδέες του στο σήμερα, εντάσσοντας κάποια εύστοχα σχόλια για την επικαιρότητα όπως είναι το κύμα θυμού που εξαπλώνεται μέσω των social media.


Κάθε Τρίτη και Κυριακή 20:30




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου