Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Η Τέχνη στη «τροχιά» της Σελήνης: Η Κ. Ασαργιωτάκη στην ομαδική έκθεση «Από τη Σελάνα στο Moon Hoax»

Φεγγάρι, Σελήνη, ουράνιο σώμα, φως, πηγή έμπνευσης… Κατά την ελληνική μυθολογία η  Σελάνα ή Σελήνη είναι τιτανική θεότητα. Κατά την Θεογονία του Ησίοδο είναι αδελφή  του Ήλιου. 
Πώς μια τέτοια γυναικεία μορφή να μην εμπνεύσει την Καλλιόπη Ασαργιωτάκη μια καλλιτέχνη που αγαπά να «ξεδιπλώνει» το γυναικείο σύμπαν και να επεκτείνει με ευαισθησία τις διαστάσεις του! Η δημιουργός μας μιλά  για την ομαδική έκθεση «Από τη Σελάνα στο Moon Hoax: 6 εικαστικοί παρατηρούν το φεγγάρι».


Στην εν λόγω έκθεση εικαστικοί δημιουργοί διαφορετικών καταβολών, αλλά με κοινό άξονα την διερεύνηση της μνήμης μέσα από αλληγορικές γραφές συναντώνται σε μία εικαστική συνύπαρξη, η οποία φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο της Φωκίωνος Νέγρη 16, στον οποίο ο συλλέκτης Σωτήρης Φέλιος έχει δημιουργήσει ένα σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη τέχνη.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ηώ Αγγελή, Νίκος Αγγελίδης, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Αλέκος Λεβίδης, Κώστας Παπανικολάου. 


Έργο του Νίκου Αγγελίδη
Το καλλιτεχνικό «αντάμωμα» σχεδίασε και επιμελήθηκε η Ελισάβετ Σακαρέλη, με αφορμή την 50η επέτειο από την προσελήνωση. Επομένως, για την κοινή έκθεση των έργων, η Σελήνη λειτούργησε ως το σημείο τομής και η αφορμή για τον διάλογο μεταξύ των καλλιτεχνών.


Έργο της Μαριλίτσας Βλαχάκη
Μάλιστα, στον κατάλογο της έκθεσης έχει συμβάλλει και ο διακεκριμένος καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος (Καθηγητής Φυσικής, Texas A & M University και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών). Στον κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης σύντομα κείμενα του δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Βατόπουλου για καθένα από τους έξι συμμετέχοντες καλλιτέχνες. 

της Μαρίας Αλιμπέρτη


Έργο της Καλλιόπης Ασαργιωτάκη
Σε αυτό το εγχείρημα η Καλλιόπη Ασαργιωτάκη μας παρουσιάζει έργα με  μονόχρωμα μπλε  πραγματοποιώντας  το επόμενο βήμα στην Τέχνη της! Εξακολουθεί όμως να  στοχεύει σε μίνιμαλ αποτέλεσμα  και πάντα  με  τη φιλοσοφία ότι ίδιο το χρώμα είναι θέμα του έργου.

Πρόκειται για το δεύτερο ή τρίτο ραντεβού της με αγαπημένους συναδέλφους, με τους οποίους έχει συνομιλήσει κατά το παρελθόν σε ομαδικές εκθέσεις. Με τους «συνομιλητές της βρίσκει πολλά κοινά σημεία, κυρίως κοινής καλλιτεχνικής ευαισθησίας, όπως μου εξηγεί. 


Έργο της Καλλιόπης Ασαργιώτάκη
Βέβαια, κάθε καλλιτέχνης έχει την δική του οπτική, το δικό του βλέμμα πάνω στο θέμα, πέρα από την δική του τεχνική και αυτή είναι η ομορφιά της καλλιτεχνικής συνύπαρξης, μου επισημαίνει κατά την συζήτησή μας η Καλλιόπη Ασαργιωτάκη. Μέσα από τα 17 έργα, διαφόρων διαστάσεων που εκθέτει στην εν λόγω έκθεση αντανακλάται η σαγήνη που ασκεί το φως της σελήνης πάνω στις ευαίσθητες κεραίες της καλλιτέχνιδος.

Στις φωτογραφίες των δυο έργων(που δημοσιεύουμε) ήδη αναγνωρίζω την προσωπική «παράδοσή» της, την  ζωγραφική που μοιάζει με κέντημα μέσα από την λεπτομερειακή δουλειά, καθιστώντας την ίσια το χαρακτηριστικό παράδειγμα της θέσης του Αριστοτέλη ότι «η Τέχνη κατοικεί  εν ταις ψυχαίς των φιλόπονων».  Η αισθητική της  είναι υψηλή και διαχρονική, υμνεί την γυναικεία μορφή χωρίς προσκολλήσεις στα σύγχρονα κυρίαρχα αισθητικά πρότυπα που επιτάσσουν μια τέλεια, εξιδανικευμένη και ψεύτικη γυναίκα.

Προσωπικό της στοίχημα αποτελεί όπως μου περιγράφει η απόδοση του ανθρώπινου σώματος «η ανατομία του», γι’ αυτό μελετά την αποτύπωσή του σε όλα τα κινήματα της Τέχνης, βάζοντας κατόπιν την δική της σφραγίδα. «Είναι πρόκληση να δουλεύεις όλες τις τεχνικές και να φθάνεις στην αφαίρεση  για να καταγράψεις το πάσχων σώμα...», όπως μου αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια.

Εγκαίνια Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, ώρα 20.00
Είσοδος ελεύθερη

Ωράριο λειτουργίας: 
Τετάρτη-Παρασκευή 6-9 μ.μ.
Σάββατο-Κυριακή 12-6 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου