Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

«Yukoslavian realism», καλλιτεχνικό ραντεβού με τους γείτονες στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη


Μια καλλιτεχνική γνωριμία με τους γείτονές μας  προσφέρει η έκθεση «Yukoslavian realism» στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη.  
Τρεις ζωγράφοι από την πρώην Γιουγκοσλαβία μας συστήνονται και έρχονται να μας «εκμυστηρευτούν» μέσω της τέχνης τους σκέψεις, προβληματισμούς, τις δικές τους «αλήθειες», μνήμες  από τον βομβαρδισμό και τον διαμελισμό της πρώην Γιουκοσλαβίας.
Η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της στις 13 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Νοεμβρίου, με είσοδο ελεύθερη.
Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τον αυτοπροσδιορισμό μας ως Βαλκάνιοι με την συμμετοχή του καθηγητή  Fehim Huskovic (προέδρου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών των Σκοπίων και στο παρελθόν της Νις), ο  ζωγράφος και γλύπτης  Adis Lukač και η ζωγράφος  Mirsada Baljić 
Η τελευταία έμεινε στο Σαράγιεβο καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου  έχοντας αναλάβει ενεργό ρόλο σε αυτόν. Και όμως, συνέχιζε να απεικονίζει λουλούδια πατημένα από τις μπότες των στρατιωτών, λιωμένα από τα τανκς, πλακωμένα από τα πτώματα ανθρώπων οικείων της  -μια υπενθύμιση ότι δεν μπορούμε να καταλάβουμε και να κρίνουμε την τέχνη ανεξάρτητα από τον χώρο και τον χρόνο που αυτή δημιουργήθηκε.

Τρεις ζωγράφοι από το Σαραγέβο, οι οποίοι δραστηριοποιούνται από τη δύσκολη δεκαετία του ’60 και την πολιορκία της πόλης έως το σήμερα, μας δίνουν τη δυνατότητα να πάρουμε μια γεύση της ζωγραφικής δραστηριότητας στη Βοσνία και άλλες χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας αυτό το διάστημα, όπως γράφει ο ιστορικός Τέχνης, Θανάσης Μουτσόπουλος.  

«Έχει λεχθεί πολλές φορές πόσο έντονη ήταν η προσκόλληση  της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας με τη ζωγραφική καθόλο το διάστημα των τελευταίων πενήντα χρόνων όταν, την ίδια εποχή, τα περισσότερα κέντρα του εξωτερικού είχαν προσχωρήσει στα νέα μέσα της φωτογραφίας, του βίντεο, των εγκαταστάσεων ή της περφόρμανς. Αυτή η έκθεση εδώ, αν είναι ενδεικτική μιας γενικότερης κατάστασης, φανερώνει μια ακόμη μεγαλύτερη νοσταλγία για διακριτές στιγμές του ζωγραφικού μοντερνισμού του 20ου αιώνα, από τον αντιρεαλιστικό μετα-ιμπρεσιονισμό του Adis Lukač, στην ονειρική αφαίρεση της Mirsada Baljić, έως την επίμονη τυπολογία των μορφών στο έργο του Fehim Husković» αναφέρει ο κ. Μουτσιόπουλος.

Μαρίνου Αντύπα 18, Νέο Ηράκλειο
Στάση ΗΣΑΠ: Ν. Ηράκλειο.

Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή 11:14:30 και  18:00-21:00
                                     Σάββατο και Κυριακή: 11:00-14:30
                                      Δευτέρα και Τρίτη κλειστά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου