Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Ποιός είναι ο αρχαίος Ολούντας; Τι εντόπισε η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων και επιστήμονες του ΙΤΕ;


Το καλά  κρυμμένο μυστικό μιας βυθισμένης αρχαίας πόλης έφεραν στο φως αρχαιολόγοι της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τους επιστήμονες του ΙΤΕ. Το αστικό κέντρο αλλά και  τις ενδείξεις ναυτικής δραστηριότητας εντόπισαν στην τελευταία τους καταδυτική έρευνα τον προηγούμενο Οκτώβρη στην βυθισμένη αρχαία Ελούντα, ο Ολούντας, ή Ολούς, όπως ήταν το όνομα της πόλης, μιας από τις σημαντικότερες εκατό της αρχαίας Κρήτης.
Σημειώνεται ότι η  αρχαία πόλη Ολούντα εκτιμάται ότι κατοικείται από τα μινωικά χρόνια, ενώ στα ομηρικά έπη, αναφέρεται ως πόλη - κράτος Ολούς.
Μάλιστα, βρίσκονταν στη θέση Πόρος, γύρω από το στενή λωρίδα στεριάς που ενώνει την Ελούντα με την απέναντι χερσόνησο Κολοκυθά. Μπορεί να βυθίστηκε αλλά τα ερείπια της διακρίνονται ακόμα και σήμερα όταν τα νερά είναι ακύμαντα.

Τα ερείπια
Τα αρχαιολογικά κατάλοιπα, τεκμήρια ζωής μιας άλλης κοινωνίας του παρελθόντος ξετυλίγουν το κουβάρι της ιστορίας. Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Πόρου βρέθηκε το αστικό κέντρο της αρχαίας πόλης, με τους αρχαιολόγους να εντοπίζουν δομές, τμήματα κτιρίων και της οχύρωσής της.
Ακόμη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μεθόδους τηλεπισκόπησης και φωτογραμμετρίας,  για να διερευνήσουν τα βυθισμένα κτιριακά συγκροτήματα στους κόλπους Βαθύ και Μελισσός της Κολοκύθας καθώς και αρχαία λατομεία σε τρία διαφορετικά σημεία της χερσονήσου.
Τα ευρήματα

Στο νοτιοδυτικό άκρο  οι αρχαιολόγοι συνάντησαν τα υποθαλάσσια ευρήματα, όπως έρματα πλοίων, άγκυρες, απορρίψεις αγγείων. Αξιοσημείωτες είναι οι ενδείξεις για ένα βυζαντινό ναυάγιο καθώς και για ένα νεότερο ναυάγιο του 20ού αιώνα.

Το  ταξίδι στον χρόνο προσέφερε στους ερευνητές τη δυνατότητα  να συμπληρώσουν κομμάτια από το μεγάλο παζλ, που περιλαμβάνουν τον εντοπισμό λιμενικών υποδομών, αρχαία λατομεία, τμήματα οχύρωσης και συναρπαστικά υποθαλάσσια ευρήματα που φτάνουν σε βάθος μέχρι και ενάμιση μέτρο κάτω από τη στάθμη του βυθού.



Οι έρευνες

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει το γεγονός ότι πρόκειται για τρίτη χρονιά  έρευνας στο πλαίσιο του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος που υλοποιείται από το κρητικό παράρτημα της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων και το Εργαστήριο Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ.
Επίσης άξιο λόγου είναι ότι οι ερευνητές μελέτησαν τα ίχνη της αρχαίας Ελούντας που βρίσκονται θαμμένα στην ξηρά, αλλά και εκείνα στον βυθό.
Οι ίδιοι εντόπισαν ακόμη βυθισμένα κτηριακά συγκροτήματα στους κόλπους Βαθύ και Μελισσός της Κολοκύθας, καθώς και αρχαία λατομεία σε τρία διαφορετικά σημεία της χερσονήσου.
Επίσης μπόρεσαν να προσδιορίσουν λαξευτές δέστρες και την πλατφόρμα φόρτωσης. Ανακαλύφθηκαν επίσης έρματα πλοίων, άγκυρες, τυχαίες απορρίψεις, ενδείξεις για ένα βυζαντινό ναυάγιο, καθώς και κατάλοιπα ενός νεότερου ναυαγίου του 20ού αιώνα.
Σε ότι αφορά την περιοχή του Πόρου μετά από επιφανειακούς καθαρισμούς, είναι δυνατόν να αποτυπωθούν τμήματα της οχύρωσής της, τόσο στις δύο πλευρές του ισθμού, όσο και στον παρακείμενο όρμο στα νοτιοδυτικά του.


Πηγή: neakriti.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου