Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Ο εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης ενώνει τους νεοέλληνες με ένα κοινό όραμα χάρη σε 14 Ιδρύματα!


Ευφορία και αισιοδοξία εξαπλώνεται χάρη στο μήνυμα ενότητας που σκόρπισαν 14 Εκπαιδευτικά και Πολιτιστικά Ιδρύματα, τα οποία συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία 1821-2021 για τον εορτασμό των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης. Η εγρήγορση επικρατεί χάρη στους ενεργούς πολίτες του νεοελληνικού κράτους που εργάζονται σκληρά, όχι από εθνικιστικά κίνητρά αλλά για να τιμήσουν και να υλοποιήσουν το όραμα των ηρώων για μια ευημερούσα και ειρηνική κοινωνία.


της Μαρίας Αλιμπέρτη
Με την αίσθηση ότι αφουγκράζομαι την καρδιά των Ελλήνων να πάλλεται στους ρυθμούς ενός κοινού οράματος παρακολούθησα χθες στο Μέγαρο Μουσικής την εκδήλωση παρουσίασης των πολυάριθμων και πολυποίκιλων δράσεων που στόχο έχουν να υλοποιήσουν ένα εγχείρημα πέρα από τα καθιερωμένα μνημόσυνα και υμνολόγια, αλλά να καλλιεργήσουν τον διάλογο, τον αναστοχασμό και την εκκίνηση μιας νέας εποχής για την Ελλάδα.
Η επέτειος δεν θα μπορούσε να εορταστεί φολκλορικά, αλλά να σταθεί αφετηρία για προβληματισμό της πορείας του νεοελληνικού κράτους που έχει αναδείξει από την ίδρυσή του σημαντικές προσωπικότητες όπως προβλήθηκαν αυτές σε βίντεο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Η επέτειος γιορτάζεται ως εξέλιξη διαρκείας από το 1821, επεσήμανε ο συντονιστής του εγχειρήματος ο σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα, κ. Ιωάννης Μάνος, όχι μόνο ως στιγμή ρήξης, αλλά στο φως της ιστορικής εμπειρίας υπό το σοφό πρίσμα του διδακτισμού για το μέλλονκαι ως ευκαιρία για περισσότερη εθνική αυτογνωσία. Κατά τα λεγόμενά του το αίτημα των Ελλήνων για ανεξαρτησία θα πρέπει να αποτελέσει το νήμα που συνδέει τις αξίες της Δημοκρατίας στην αρχαιά Ελλάδα  με το αίτημα της ελευθερίας του 20 και 21ου αιώνα.
Πανεπιστημιακοί, διανοητές, καλλιτέχνες και άλλοι άνθρωποι του πνεύματος ενώθηκαν κάτω από την ομπρέλα που άρχισε να υφαίνει το ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας και βρήκε άξιους συνοδοιπόρους μεγάλα ιδρύματα- ευεργέτες θα έλεγα του πνευματικού γίγνεσθαι της χώρας.
Το μεγάλο φάσμα 120  εκδηλώσεων  σε βάθος τριετίας από συνέδρια, εκθέσεις, συναυλίες, συζητήσεις , συνέργειες με ιδρύματα του εξωτερικού καταδεικνύουν τον κόπο αλλά και το πάθος τους να υπηρετήσουν αφιλοκερδώς έναν ανώτερο σκοπό και για αυτό  αξίζουν τα εύσημα , στα ακόλουθα Ιδρύματα:  Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη,  Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Ίδρυμα Λαμπράκη,  Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη,  Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ.Λάτση, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Ίδρυμα Ωνάση.

Εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες και τον θαυμασμό ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για το καλειδοσκόπιο εκδηλώσεων, που εκτείνονται από  τον Πολιτισμό έως την Επιστήμη επέλεξε να στείλει το μήνυμα μιας ρωμαλέας Ελλάδας με τον πρόλογο του ποιήματος «Ελλάς» του Percy Shelley: «Είμαστε όλοι Έλληνες. Οι νόμοι και η λογοτεχνία μας, η θρησκεία και οι τέχνες μας -όλα έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα. Και ο σύγχρονος Έλληνας κληρονόμησε από τους προγόνους ευαισθησία, ταχύτητα αντίληψης, ενθουσιασμό και θάρρος».

Εκ μέρους των Ιδρυμάτων χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη, κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης, επεσήμανε ότι κάτω από την ομπρέλα της πρωτοβουλίας εντάχθηκαν 75 ανεξάρτητοι φορείς  με 120 δράσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό συνδέοντας τον φιλελληνισμό  που στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας στον αγώνα για την ανεξαρτησία. Ο κ. Λασκαρίδης δεν παρέλειψε να τονίσει και τα κακώς γενόμενα του παρελθόντος όπως γεγονότα που καταδεικνύουν την έλλειψη αυτογνωσίας και συνεργασίας  και την εθνοφοβία για το όλα φταίνε οι άλλοι, αλλά και το σημερινό brain drain.

Η αλυσίδα δημιουργικότητας που " έπλεξαν" για 28 μήνες οι άνθρωποι των προαναφερόμενων ιδρυμάτων περιλαμβάνει  επιστημονικά συνέδρια, εικαστικές παρεμβάσεις, εκδηλώσεις ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς., μουσικές εκδηλώσεις  κ.ά..

Αξίζει να σημειωθεί μεταξύ άλλων το Κέντρο Έρευνας που στελέχωσε το ΕΚΠΑ, ως θεματοφύλακας της μνήμης της Επανάστασης, όπως επεσήμανε ο πρύτανης κ. Αθ. Δημόπουλος αλλά και ο καθηγητής κ. Καραμανωλάκης δίνοντας βήμα σε νέους επιστήμονες με σκοπό την ανάδειξη αγνώστων πτυχών. Επίσης η Τράπεζα και τα Ιδρύματα, σύμφωνα με τους στόχους τους, θα στηρίξουν εκπαιδευτικά – ερευνητικά προγράμματα και υποτροφίες.

Μερικές μόνο από τις αξιόλογες εκδηλώσεις είναι οι παρακάτω:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου