Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Ο «Θησαυρός των Ανδρονιάνων» και οι τάφοι των πολεμιστών

Από τα σκοτάδια των αποθηκών και των εργαστηριών συντήρησης  αποκαλύπτεται πλέον στο φως της έκθεσης  ο «Θησαυρός των Ανδρονιάνων». Το 21ο έκθεμα στο πλαίσιο του Αθέατου Μουσείου βρίσκεται στην αίθουσα του Βωμού και θα διατίθεται προς θαυμασμό στα μάτια των επισκεπτών του ΕΑΜ έως τις 13 Απριλίου.


Το αινιγματικό σύνολο χάλκινων όπλων και επαγγελματικών εργαλείων της μυκηναϊκής εποχής φέρεται να εντοπίστηκαν το καλοκαίρι του 1940 στο χωριό Ανδρονιάνοι της κεντρικής Εύβοιας. Πιθανότατα εντοπίστηκαν σε θαλαμοειδή ή  λακκοειδή τάφο και μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η κήρυξη του πολέμου και η περιπέτεια του μουσείου άφησε τον θησαυρό αδημοσίευτο. Τα πολύτιμα αντικείμενα που φυλάχθηκαν ξεχασμένα και ασφαλή για ογδόντα χρόνια.

Αξιοσημείωτα είναι ότι τα σταυρόσχημα ξίφη θεωρούνται όπλα των τάφων των πολεμιστών ή της πολεμικής αριστοκρατίας της Κνωστού. Πιθανολογέείται ότι προέρχονται από τα ανακτορικά εργαστήρια της Κνωσού και της Αργολίδας.
Ανάλογα ευρήματα έχουν βρεθεί στην Κρήτη, στη  Ρόδο στα Γρεβενά κ.ά..

Στον θησαυρό περιλαμβάνεται λόγχη, πριόνι, εύρημα που εκτιμάται ότι συνδέεται με το επάγγελμα του ενταφιασμένου π.χ. ξυλουργού, διπλόςς πελεκυς που ανήκει στη μηλκυναϊκή παραλλαγή αιγιακού τύπου, φιάλη κ.ά.

Στις 8 και 29 Μαρτίου και στις 12 Απριλίου ημέρα Κυριακή, ώρα 13.00, καθώς και στις 10 και 24 Μαρτίου ημέρα Τρίτη, ώρα 18.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για το αίνιγμα της προέλευσης και της σημασίας των πολύτιμων ευρημάτων.



Πηγή: Πασχαλίδης Κ. 2005,

Άγνωστος μυκηναϊκός "θησαυρός" από τους Ανδρονιάνους Ευβοίας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Νέα στοιχεία για τη μεταλλοτεχνία της μυκηναϊκής Εύβοιας, Μουσείον 5.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου