Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Λατρευτικό οικοδόμημα αλλάζει τα δεδομένα για τη λατρεία του Ασκληπιού στην Επίδαυρο

Στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου Επιδαύρου πρόσφατες ανασκαφές έχουν φέρει στο φως καλά διατηρούμενα λείψανα ενός λατρευτικού οικοδομήματος στην περιοχή της Θόλου.

Η έρευνα κρίνεται μείζονος σημασίας με δεδομένο ότι ακόμη το οικοδόμημα δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί στο σύνολό του, αλλά εκτιμάται ότι αλλάζει δραματικά τα δεδομένα για την ιστορία της λατρείας του Ασκληπιού και γενικά της Επιδαύρου.

 

Σε επίσκεψη της στο Ασκληπιείο Επιδαύρου η  υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη είχε ενημέρωση από τον ομότιμο καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας, Βασίλη Λαμπρινουδάκη ο οποίος τις τελευταίες δεκαετίες προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ανασκαφική έρευνα της Επιδαύρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν προς ενημέρωση το οικοδόμημα αυτό «χρονολογείται περί το 600 π.Χ., είχε ισόγειο με πρωτόγονη περίσταση και υπόγειο, διαμορφωμένο στο λαξευμένο βραχώδες έδαφος. Οι λίθινοι τοίχοι του υπογείου ήταν επιχρισμένοι με επιμελημένο κονίαμα βαθυκόκκινου χρώματος, ενώ ως δάπεδο είχε ένα ισχυρό βοτσαλωτό μωσαϊκό, το καλύτερα σωζόμενο από τα σπάνια δείγματα του είδους αυτής της εποχής».

 Ιδιαίτερης μνείας χρήζει το γεγονός ότι το κτίριο αυτό με υπόγειο προηγήθηκε στην ίδια θέση του εμβληματικού οικοδομήματος της Θόλου, η οποία με το υπόγειό της που αποτελούσε την χθόνια κατοικία του Ασκληπιού, το αντικατέστησε από τον 4ο π.Χ. αι. και εξής. Έτσι αποδεικνύεται ότι η λατρεία του Ασκληπιού στην Επίδαυρο άρχισε πολύ νωρίτερα απ' ότι θεωρείτο μέχρι τώρα και με τα ίδια χθόνια λατρευτικά χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι σε ΕΣΠΑ έχει ενταχθεί το έργο ανάδειξης του ευρύτερου χώρου του Ασκληπιείου Επιδαύρου σε αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πάρκο, προϋπολογισμού 985.000 ευρώ, έδωσε τις κατευθύνσεις για την άμεση έναρξη των εργασιών, μετά και την έγκριση από το ΚΑΣ της σχετικής μελέτης. Με το έργο, που θα υλοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας σε συνεργασία με τον Δήμο Επιδαύρου μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Επιδαύρου και Περιφέρειας Πελοποννήσου, προβλέπονται μεταξύ άλλων νέα πορεία επισκεπτών με είσοδο από τα Προπύλαια του ιερού και στοχευμένες διαδρομές στα σημαντικότερα κτήρια του, ώστε να βιώνεται συστηματικά η αρχαία λειτουργία του ιερού, η δημιουργία κήπου θεραπευτικών φυτών, η ανάπλαση της υφιστάμενης εισόδου, καθώς και η σύνδεση του Ασκληπιείου με το αρχαιότερο δίδυμο με αυτό ιερό του Απόλλωνος Μαλεάτα.

Το έργο αυτό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος, προϋπολογισμού 5.650.000 ευρώ, που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ήδη από το 2014 και περιελάβανε εκτός άλλων και την δημιουργία νέου κτιρίου έκθεσης κινητών ευρημάτων, τα οποία αναδεικνύουν με πληρότητα την εξέλιξη της αρχαίας ιατρικής ειδικά στο Ασκληπιείο, το κυριότερο θεραπευτικό κέντρο της αρχαιότητας, αλλά και γενικότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες ανασκαφές στο Ασκλιπιείο πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα  από την Γαλλική Επιστημονική Αποστολή Πελλοπονήσου, ενώ συνεχίστηκαν από την εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου