Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

Το εντυπωσιακό γλυτπό μνημείο για την «Έλλη»- Η Τήνος θυμάται τους πεσόντες

 

Πρωί της 15ης Αυγούστου 1940, ο κόσμος στη Τήνο ετοιμάζεται για την λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Παναγίας. Το καταδρομικό «Έλλη» βρίσκεται αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις. 

Το ρολόι δείχνει 8.25 και το ιταλικό υποβρύχιο «Ντελφίνο» (Delfino) με εντολή του Ιταλού διοικητή των Δωδεκανήσων προσπαθεί να χτυπήσει με τρεις τορπίλες την «Έλλη». Μια βρήκε τον στόχο της, ενώ οι άλλες εξερράγησαν στην προκυμαία. Το ελληνικό σκάφος έφερε πλήγμα στο μηχανοστάσιο και στις δεξαμενές πετρελαίου.

Παρά τις τιτάνιες προσπάθειες τελικά βυθίστηκε σκορπώντας το θάνατο σε 9 υπαξιωματικούς και ναύτες, τραυματίζοντας ακόμη 24 μέλη του πληρώματος. Μια γυναίκα πέθανε από καρδιακή προσβολή και ευτυχώς αστόχησαν οι τορπίλες που προορίζοντας για τα επιβατηγά «Έλση» και Έσπερος» τα οποία βρίσκονταν στο λιμάνι και δεν υπήρξαν άλλα θύματα, παρά μόνο κατάστράφηκε ένα τμήμα της προκυμαίας.

 

της Μαρίας Αλιμπέρτη

Στην προκυμαία του λιμανιού της Τήνου και συγκεκριμένα στο σημείο του δυτικού μόλου όπου είχε εκραγεί η μία από τις ιταλικές τορπίλες έχει τοποθετηθεί από το 2002  μνημείο  για τον «τορπιλισμό Tου καταδρομικού Έλλη». Το μνημείο έχει φιλοτεχνήσει ο Τήνιος καλλιτέχνης Νικόλαος Παρασκευάς.

Πρόκειται για την σημαιοστολισμένη πλώρη του «Έλλη» την χαρμόσυνη ημέρα της Παναγιάς πριν δεχθεί την τορπίλη και βυθιστεί.

Το έργο —σύνθεση χαλκού και μάρμαρου— τοποθετήθηκε στον Αύγουστο του 2002, επί δημαρχίας κ. Σάββα Απέργη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δίπλα στο μνημείο διατηρείται φυλάσσεται ένα από τα κανόνια του καταδρομικού που συντηρήθηκε κατάλληλα και χρησιμοποιείται για κανονιοβολισμούς σε μεγάλες εορτές.

 


Με πληροφορίες από τις πηγες:

in.gr, ert.gr, https://tinos.biz/, tinotoday.gr, https://mlp-blo-g-spot.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου