Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Κεγχρεές: Το αρχαίο λιμάνι που θαύμασε η Κινέζικη Υπηρεσίας Εναλίων Αρχαιοτήτων

 



Ένα λιμάνι της αρχαιότητας, οι Κεγχρεές που διέθεταν τελωνεία και διοικητήρια αλλά και ένα μπρούτζινο άγαλμα αφιερωμένο στον θεό Ποσειδώνα, κέντρισε την προσοχή της Κινέζικης Υπηρεσίας Εναλίων Αρχαιοτήτων πριν λίγα χρόνια. Οι πρωτοποριακές μέθοδοι κατασκευής λιμενικών εγκαταστάσεων που είχαν εφαρμοστεί εντυπωσίασαν τους Κινέζους αρχαιολόγους.

Η Κινέζικη Εφορεία  δε είχε υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με την αντίστοιχη ελληνική Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων το 2016. Απώτερος στόχος της συνεργασίας ήταν η ίδρυση του Εθνικού Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων με την μετατροπή του ήδη υπάρχοντος κτηρίου του SILO μπροστά από τις Ηετιώνιες Πύλες. Το Μουσείο αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού θα μπορούσε να συμπεριλάβει και κινέζικα ενάλια ευρήματα, όπως περίφημα πορσελάνινα πιάτα που έχουν ανελκυστεί από ναυάγια των θαλασσών, των λιμνών και των ποταμών της Κίνας, όπως δήλωνε η Δρα Αγγελική Σίμωσι, η τότε προϊσταμένη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το καλοκαίρι η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) δέχθηκε τη μετατροπή του κτηρίου SILO στον Πειραιά σε Δημόσιο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, η δημιουργία του οποίου αποτελεί αίτημα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από το 2015.


ΠΗΓΉ: https://enjoycorinthia.gr/







Το λιμάνι

Υπήρξε ένα από τα δυο λιμάνια της αρχαίας Κόρινθου, η οποία ήταν από ελάχιστες ελληνικές πόλεις που είχαν αυτό το προνόμιο. Το έτερο λιμάνι το Λέχαιο βρισκόταν πάνω στον Κορινθιακό κόλπο, ενώ οι  Κεγχρεές στο Σαρωνικό. Τα δυο λιμάνια έλαβαν τα ονόματά τους από τους γιους του Ποσειδώνα και της Πειρήνης, κόρης του ποτάμιου θεού Αχελώου, Λέχη και Κεγχρία. Οι Κεγχρεές υπήρξαν δορυφόρος της Κορίνθου και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δεν απέκτησαν ποτέ το δικό τους νόμισμα.



Οι Κεγχρεές δημιουργήθηκαν νότια της Ισθμίας, πάνω σε  φυσικό όρμο. Σήμερα υπάρχουν ερείπια σε στεριά και θάλασσα, ανάμεσα από τους αντικριστούς μώλους του λιμανιού που  είχαν μεταξύ τους απόσταση μόλις 20 μέτρα.

Στις μέρες μας έφθασαν, αλλά είναι πλέον κάτω από την επιφάνεια του νερού, στα όρια του βορείου λιμενοβραχίονα, ερείπια μικρών ναϊσκόμορφων κτισμάτων, τα οποία ήταν αφιερωμένα, μάλλον, στον Ποσειδώνα και την Ίσιδα.

Ο Παυσανίας μας πληροφορεί, ότι στο λιμάνι υπήρχε η λατρεία της Θεάς Αφροδίτης, ενώ πιο μακριά υπήρχε και το Ιερό του Ασκληπιού. Ο πλατωνικός φιλόσοφος και σοφιστής Απουλήιος αναφέρει πομπές που έρχονταν στο λιμάνι, αλλά και για την λατρεία στο Ιερό της Ίσιδας, στο έργο του «Μεταμορφώσεις». Κάποιες αναφορές για το λιμάνι, έχουμε και από τον Στράβων όπου στο έργο του «Γεωγραφικά».

ΠΗΓΉ: https://enjoycorinthia.gr/


 

Λέγεται ότι το λιμάνι «άνθισε» ως ρωμαϊκή Colonia και τα χνάρια που διασώθηκαν είναι από εκείνη την περίοδο. Ωστόσο, τα πρώτα τεχνικά έργα υπολογίζεται ότι έγιναν στα αρχαϊκά χρόνια. Το λιμάνι δε ήταν πεταλόσχημο με δυο τεχνητούς λιμενοβραχίονες, που προχωρούσαν αρκετά βαθιά μέσα στη θάλασσα, σχηματίζοντας στόμιο 200 μ. και συνεπώς το λιμάνι ήταν εν μέρει τεχνητό αφού  οι δυο  κυματοθραύστες δημιούργησαν μία μεγάλη λιμενολεκάνη.

 

Η εσοχή του λιμανιού πλαισιωνόταν από στοές και λιμενικές εγκαταστάσεις. Στο νότιο λιμενοβραχίονα υπήρχαν αποθηκευτικοί χώροι και ενδεχομένως το νυμφαίο, ο ναός της Ίσιδας και η παλαιοχριστιανική βασιλική του 4ου μΧ αι. Στο βόρειο λιμενοβραχίονα υπήρχε τετράγωνος πύργος, το  ιερό της Αφροδίτης και διάφορα άλλα οικοδομήματα. Άξιο αναφοράς είναι ότι στο λιμάνι των Κεγχρεών αποβιβάστηκε και ο Απόστολος Παύλος, το 53 μ.Χ. στο πρώτο του ταξίδι στην πόλη της Κορίνθου

Πηγή: https://www.corinth-museum.gr


Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο λιμάνι έχουν αποκαλύψει πλήθος πληροφορίες και πολλά ευρήματα, με πιο σπάνιο σειρά πινάκων από υαλοθετήματα (πρόδρομο των σημερινών βιτρώ), που φυλάσσονται στο Μουσείο της Ισθμίας.

Η παρακμή του λιμανιού ήρθε με τον λοιμό του 542μ.Χ και  τους σεισμούς του 522, 551 και 580μ.Χ. και με την επιδρομή των Βαρβάρων το 580 μ.Χ. προκαλούν την σταδιακή εγκατάλειψη του λιμανιού με μικρές προσπάθειες αναβίωσης στα τέλη του 5ου αι. μ.Χ. και μέχρι τον 7ο αι. μ. Χ. Το 10ο αι. , όπου επαναχρησιμοποιείται το λιμάνι καθ’ όλη τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αλλά και στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας.

 Σημειώνεται ότι  ο χώρος συνδέθηκε και με την Χριστιανική ιστορία, πέρα από την επίσκεψη του Απόστολου Παύλου, ερχόμενος από την Έφεσο της Μικρά Ασίας. Λείψανα μαρτυρούν την χριστιανική παρουσία όπως αυτά της Βασιλικής των Κεγχρεών πιθανότατα κατασκευάστηκε στα τέλη του 5ου αι. μ. Χ με αρχές του 6ου αι. μ. Χ και χρησιμοποιήθηκε μέχρι τα μέσα του 7ου αι. μ. Χ.

 

Πηγή:Πηγή: https://www.corinth-museum.gr

 


Πηγή: https://www.corinth-museum.gr, / http://www.korinthos.gr/,  http://chinaandgreece.com/el/, https://www.culture.gov.gr/, https://isthmiaprime.wordpress.com/ https://enjoycorinthia.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου