Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Πρωτότυπη δράση τιμής της εξόδου του Μεσολογγίου: Μουσειακά εκθέματα στις βιτρίνες καταστημάτων

 




Τις  ημέρες των Εορτών της Εξόδου στο Μεσολόγγι ο  Κοινωφελής Ιδιωτικός Πολιτιστικός Οργανισμός «Διέξοδος» βγήκε στους δρόμους. Λόγω της πανδημίας, τα μουσεία είναι κλειστά, αλλά ο εορτασμός της Εξόδου έπρεπε να τιμηθεί και οι άνθρωποι του οργανισμού προτίμησαν να τα εκθέσουν με άλλο τρόπο.


Έτσι, οι βιτρίνες καταστηματαρχών - μελών της «Διεξόδου», γέμισαν ιστορικά κειμήλια και έργα τέχνης ώστε να μπορούν οι πολίτες να τα απολαύσουν από κοντά και παράλληλα, να δοθεί ένα ακόμη κίνητρο να στηριχθεί η τοπική αγορά του Μεσολογγίου.


Το Κοινωφελής Ιδιωτικός Πολιτιστικός Οργανισμός Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που έχει  βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών στεγάζεται στο ιστορικό κέντρο της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, στον κεντρικό πεζόδρομο, σ’ ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα προεπαναστατικά κτίρια. Το οίκημα κτίστηκε περί το 1760 – 1780 και σ’αυτό γεννήθηκε το 1798 ο εκλεγμένος, πάνω στην Ντάπια του Φραγκλίνου και σε ηλικία 24 χρόνων, αρχηγός των "εντοπίων δυνάμεων" στρατηγός Αθανάσιος Ραζή-Κότσικας.


Κύριος σκοπός είναι η λειτουργία του Ιστορικού της Μουσείου ενώ παράλληλα στους χώρους της πραγματοποιούνται διαλέξεις, εκθέσεις (ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, video art κ.λ.π.), συναυλίες και άλλες μουσικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις βιβλίων, λογοτεχνικές και φιλολογικές συγκεντρώσεις, κινηματογραφικές προβολές, επιστημονικά συμπόσια κ.ά.


Ο μουσειακός χώρος φιλοξενεί ιστορικά κειμήλια  του Αρχηγού της Φρουράς Αθανάσιου Ραζή-Κότσικα  αλλά και άλλα που αφορούν την ιστορία της Ιερής Πόλης.  Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει πρωτότυπες γκραβούρες και σπάνια εκθέματα, όπως ο κατάλογος του 1856 με τα ονόματα των Μεσολογγιτών που έπεσαν κατά την Έξοδο και ο αντίστοιχος του 1926 με τα ονόματα των πεσόντων Φιλελλήνων.


Μεταξύ των κειμηλίων  του Αθανασίου Ραζή-Κότσικα, είναι το βραχύκαννο πιστόλι του, το ξίφος του και ο σφραγιδόλιθός του. Επίσης παρουσιάζονται η σπάθα του Φρουράρχου της πόλης το 1829 Λάμπρου Κουτσονίκα, το κουστέκι του οπλαρχηγού Ναστούλη Δαγγλή, η αλληλογραφία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και άλλων πρωταγωνιστών του Αγώνος, ο σφραγιδόλιθος του Παλαιών Πατρών Γερμανού


Ο χώρος της «Διεξόδου» αποτελεί κιβωτό για άρματα, κοσμήματα και ενδυμασίες του 19ου αιώνα, εφημερίδες της εποχής, φιλελληνικά αντικείμενα καθώς και ξυλογραφίες και λιθογραφίες του Λόρδου Βύρωνα της περιόδου 1834-1836, ζωγραφικά έργα ηρώων της Εξόδου που φιλοτεχνήθηκαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα από τον Γιάννη Τρικογλίδη. Φυσικά εκτίθενται οι ενδυμασίες των Μεσολογγιτών μεταξύ των οποίων η φέρμελη του Υπαρχηγού της Φρουράς Γιαννάκη Ραζή-Κότσικα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου