Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Διαδικτυακή εκδήλωση: Ποιες είναι οι εξελίξεις για τους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους

 


Στρογγυλή τράπεζα με θέμα την  δημιουργία των πρώτων επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα θα μεταδοθεί με την υποστήριξη του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη 8 Απριλίου στις 17:30 MS-Teams.

 

Στο πλαίσιο της συζήτησης θα «αναδυθεί» το ζήτημα της πρόσβασης στα ενάλια μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους από τους δύτες, πολύχρονο αίτημα της καταδυτικής κοινότητας.

Υπενθυμίζεται πως  το Υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε στους πρώτους χαρακτηρισμούς ενάλιων αρχαιολογικών χώρων ως επισκέψιμων ήδη το 2012 και 2015.

 

Μόλις πριν ένα χρόνο άρχισε να λειτουργεί πιλοτικά το πρώτο Επισκέψιμο Ενάλιο Αρχαιολογικός Χώρος (ΕΕΑΧ) στην Ελλάδα, του κλασικού ναυαγίου κοντά στη νησίδα Περιστέρα στην Αλόννησο, προκαλώντας μεγάλο ενδιαφέρον και πολύ θετικές αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο.

 

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για τη λειτουργία των ήδη χαρακτηρισμένων ΕΕΑΧ αλλά και για το σχεδιασμό νέων.

Επιδίωξη είναι η απόδοση των ενάλιων μνημείων στην κοινωνία και συνακόλουθα, η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού σε επιλεγμένες περιοχές.

Το εγχείρημα αυτό καθίσταται σήμερα ευχερέστερα δυνατό και χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, η οποία επιτρέπει επιπλέον την πολυεπίπεδη γνωριμία με την ενάλια πολιτιστικής κληρονομιά και των μη καταδυόμενων.

Η διάλεξη θα δοθεί στην ομάδα «Εκδηλώσεις ΙΑΚΑ» του MS-TEAMS που είναι προσβάσιμη με κωδικούς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ή ακολουθώντας τον σύνδεσμο.

 

Η πρόσβαση είναι εφικτή και χωρίς τη χρήση του MS-TEAMS, από browser Google Chrome ή Microsoft Edge.

 

http://www.ha.uth.gr/index.php?page=events-search.display...

 

Εισηγήσεις

Δρ. Παρή Καλαμαρα (Προϊσταμένη Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων):
Παράμετροι του σχεδιασμού και της λειτουργίας των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων Δυτικού Παγασητικού και Βορείων Σποράδων.

Θα παρουσιαστεί το πρόσφατο εγχείρημα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) για το άνοιγμα των πρώτων ΕΕΑΧ στην Ελλάδα, το οποίο ξεκίνησε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου BlueMed το 2017 και θα ολοκληρωθεί το 2023 στο πλαίσιο σχετικού έργου ΕΣΠΑ, συγχρηματοδοτούμενο από το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2021. Θα φωτιστούν οι επιμέρους πτυχές του έργου και οι ευρύτερες συνέπειες που αυτό είχε στην απόδοση της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς στο κοινό, καταδυτικό και μη, αλλά και στη διαμόρφωση του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου.

Δέσποινα Κουτσούμπα (αρχαιολόγος ΕΕΑ, Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων):
Η εμπειρία και οι προοπτικές του πρώτου χρόνου της πιλοτικής λειτουργίας του ενάλιου επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου της Αλοννήσου.

Φωτεινή Βλαχάκη (αρχιτέκτων μηχανικός) & Βασιλική Κυπρούλη (καταδυόμενη αρχαιολόγος):
Ίδιο περιβάλλον, διαφορετικές προκλήσεις: η χάραξη καταδυτικών διαδρομών σε αρχαία και σύγχρονα ναυάγια στους Φούρνους και τη Λέρο.

Δρ. Δημήτρης Κουρκουμέλης (προϊστάμενος Γραφείου Βορείου Ελλάδος ΕΕΑ):
Οι εναλλακτικές προτάσεις / προσπάθειες για τη δημιουργία επισκέψιμων ενάλιων χώρων στην Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου